Νωπές παραμένουν οι μνήμες από την τραγική εκείνη μέρα που οι δύο χειριστές του μοιραίου Canadair, ο 34χρονος κυβερνήτης σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος συγκυβερνήτης ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, σκοτώθηκαν δίνονταν μάχη με την κατάσβεση του μεγάλου πύρινου μετώπου στον Πλατανιστό Καρύστου.

Στο σημείο της συντριβής, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή οι δύο πιλότοι, σήμερα τελέστηκε το μνημόσυνο των εννέα ημερών από τον θάνατό τους.

Η μνήμη των δύο ηρωικών αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που επιχειρούσαν δύσκολες πτήσεις για να κάνουν στοχευμένες ρίψεις και να περιορίσουν τη φωτιά που έκαιγε για αρκετά 24ωρα την Κάρυστο, τιμήθηκε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης.

Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με το evima.gr, ότι ο ιερέας που τέλεσε το μνημόσυνο, δεν μπορούσε από την πρώτη στιγμή να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Ο παπά-Γιώργης με «σπασμένη» φωνή έψαλλε για τους δύο ήρωες-πιλότους, που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος.

«Μακάρι να μην είχαν φύγει τα δύο παιδιά και να βρισκόμασταν εδώ για άλλο λόγο», είπε χαρακτηριστικά ο ιερέας, με εμφανή συναισθηματική φόρτιση.

Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο σημείο της πτώσης του Canadair ήταν συγκλονιστικές. Ειδικότερα όταν ακούστηκε η λέξη «Αθάνατοι», η συγκίνηση του κόσμου ήταν φανερή.

Στο μνημόσυνο, το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων η βουλευτής Εύβοιας της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας του Δήμου Καρύστου, Δημήτρης Ξυπόλυτος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Καρύστου, Νίκος Δρακόγιαννης, ο πρόεδρος του Πλατανιστού κ. Παπαχρήστου, ο διοικητής του ΑΤ Καρύστου, ο λιμενάρχης Καρύστου, εκπρόσωποι της πυροσβεστικής και αρκετοί ακόμα εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Στο τρισάγιο που τελέστηκε την Κυριακή, ο Δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, βαθύτατα συγκινημένος είπε ότι «στη μνήμη μας και στις καρδιές μας θα μείνουν αθάνατοι».

«Με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε τους δύο ήρωες πιλότους, τον Χρήστο Μουλά και τον Περικλή Στεφανίδη που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος στη προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Την ώρα της κρίσης, την ώρα του καθήκοντος, η αίσθηση της ευθύνης έναντι της πατρίδας. Η αίσθηση του χρέους υπερβαίνει για τους ήρωες κάθε προσωπική έννοια, κάθε προσωπική μέριμνα. Την ώρα της κρίσης οι ήρωες αναμετριούνται με την ιστορία. Αυτό ακριβώς έπραξαν οι δύο πιλότοι μας. Και για αυτό θα τους τιμούμε για πάντα. Δύο παλικάρια, δύο ικανοί και ακούραστοι χειριστές. Δύο άοπλοι φρουροί», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: protothema.gr