Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, που δραστηριοποιείτο μεταξύ Τουρκίας και Εύβοιας, εξαρθρώθηκε από το Λιμενικό βραδινές ώρες της Πέμπτης στην ευρύτερη θαλάσσια και χερσαία περιοχή της Κύμης.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Ασφαλείας & Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (Δ.Α.Π.ΘΑ.Σ.), κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών της.

Ειδικότερα, στη θαλάσσια περιοχή Αγίου Νικολάου – Κοσκινών νοτιοανατολικά των ακτών της Εύβοιας, στη 01:50 εντοπίστηκε ταχύπλοο σκάφος μήκους περίπου 10 μέτρων, με εξωλέμβιους κινητήρες συνολικής ισχύος 800 ίππων, από το οποίο αποβιβάστηκαν 27 παράτυποι μετανάστες.

Κατά τον απόπλου του σκάφους προς την ανοιχτή θάλασσα με πιθανό προορισμό τις τουρκικές ακτές, ο χειριστής του αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των στελεχών των περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα και εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό των περιπολικών σκαφών και τη διαφυγή του.

Ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα το σκάφος να ακινητοποιηθεί. Συνελήφθησαν οι δύο επιβαίνοντες Τούρκοι διακινητές, για παράβαση των διατάξεων των άρθρων 30 & 29 παρ.5 του Ν.4251/2014, των άρθρων 187 & 306 του Ποινικού Κώδικα καθώς και του αρ.83 του Ν.3386/2005.

Ταυτόχρονα, στην παραπλήσια χερσαία περιοχή εντοπίστηκαν και ακινητοποιήθηκαν τέσσερα Ι.Χ. οχήματα, εκ των οποίων το ένα όχημα τύπου Van/Mini bus. Συνελήφθησαν έξι επιβαίνοντες (τέσσερις Αφγανοί και δύο Πακιστανοί) συνεργοί, κάποιοι εκ των οποίων μετά από καταδίωξη, για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 30 του Ν.4251/2014 καθώς των άρθρων 45 & 187 του Ποινικού Κώδικα.

Κατασχέθηκαν ένα ταχύπλοο σκάφος και τέσσερα οχήματα.