Είναι μια τεχνοκράτισσα με πολιτική στάση ζωής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης,όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, δήλωσε πως έχει δώσει το «είναι της» για την κατάρτιση.

Ο λόγος για την Ιωάννα Λυτρίβη που, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο «Π», μας μιλάει για την είσοδό της στη Βουλή, τη γνωριμία της με τον πρωθυπουργό αλλά και για την οικογένειά της.

Ο πρωθυπουργός, στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας, είπε ότι έχετε δώσει «το είναι σας για την κατάρτιση». Τι ακριβώς εννοούσε; 

Ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε στενά την πορεία μου στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), κατά τη θητεία μου (2019-2023). Γνωρίζει καλά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλαμε, στελέχη και Διοίκηση, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ξανά δυναμικά ο Οργανισμός στο πεδίο της πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός γνωρίζει και την επιστημονική ενασχόλησή μου με θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου μάθησης. Είχα την ευκαιρία τα τελευταία χρόνια να συνδυάσω τη θεωρία και την πράξη, τις επιστημονικές υποθέσεις εργασίας και την έρευνα στο πεδίο, και πρόκειται για έναν τομέα άσκησης πολιτικής που με συναρπάζει. Όχι μόνο γιατί προσωπικά μού δίνει κίνητρο, αλλά γιατί είναι μείζον στρατηγικό διακύβευμα για την αγορά εργασίας, την οικονομία, την ανάπτυξη και την κοινωνική κινητικότητα.

Πώς έγινε η γνωριμία σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; 

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2014, στο οποίο και εργαζόμουν ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα, του αείμνηστου Δημήτρη Στεφάνου, που έφυγε από τη ζωή τέτοιες μέρες πριν από 9 χρόνια.

Τι κρατάτε ως ανάμνηση από τη συνεργασία σας;

Ήταν μια δύσκολη περίοδος, λόγω των μνημονίων και της αυστηρής εποπτείας,και όλους μάς καθόρισε η αίσθηση ενός πατριωτικού καθήκοντος, να σταθεί δηλαδή όρθια η χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάς ενέπνεε αυτό το συναίσθημα μαζί με τη συστηματική οργάνωση, τη μεθοδικότητα και τη σκληρή δουλειά. Όπως λέγαμε τότε οι συνεργάτες στο υπουργείο, στον «υπουργό φέρνουμε λύσεις, όχι προβλήματα».

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική; 

Δεν ήταν μια απόφαση συνειδητή, ούτε σχεδιασμένη. Ούτε θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία πολιτικό. Δούλεψα σε θέσεις ευθύνης και κοντά σε πολιτικά πρόσωπα που εκτιμώ πολύ και κάπως έτσι διαμορφώθηκε μια συνέχεια, σε συνδυασμό με τις σπουδές μου. Προέκυψε εκ των πραγμάτων και με αποφάσεις περισσότερο βασισμένες στο ένστικτο και το κίνητρο.

Πώς προέκυψε η υποψηφιότητά σας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας;

Αναπάντεχα, σε κάθε περίπτωση. Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη στην οποία νιώθω ότι πρέπει να ανταποκριθώ με την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, τιμώντας τον πρωθυπουργό που με επέλεξε και υπηρετώντας το γενικό συμφέρον.

Από μικρή είχατε ενδιαφέρον για τα κοινά; 

Ως παιδί πάντα είχα τον δικό μου πιο κλειστό κόσμο, αλλά παράλληλα και την επιθυμία και τη χαρά της συλλογικότητας. Ιδίως στο χωριό μου στην Αρκαδία, όπου, όπως σε όλα τα χωριά, η πλατεία του πάντα ήταν μια αναπαράσταση και χώρος συνάντησης της κοινότητας. Τον πατέρα μου τον ενδιέφεραν τα αυτοδιοικητικά και ίσως σκέφτομαι τώρα να με επηρέασε. Σε κάθε περίπτωση, πάντα είχα τη συνείδηση της σημασίας που έχει η προσφορά στον άλλον και ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τη θέση τους σε ομάδες και κοινότητες, ότι η εκπλήρωση του εαυτού μας περνάει από τον διπλανό μας.

Όσοι σας γνωρίζουν μιλάνε για μια γυναίκα πολύ εργατική. Είναι αλήθεια; Είστε εργασιομανής; 

Εργατική ναι, εργασιομανής όχι! Είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μου η ηθική της εργασίας. Εργαζόμενος γίνεσαι ελεύθερος. Και αυτό είναι μοναδική κατάκτηση. Εργαζόμενος δημιουργείς και προσφέρεις, τροφοδοτείς και ανατροφοδοτείσαι. Όμως για να μπορείς να δημιουργείς και να προσφέρεις μέσω της δουλειάς, πρέπει να παίρνεις ανάσα, αέρα, μικρά διαλείμματα, ακόμα και μέσα στην απαιτητική καθημερινότητα. Μόνο τότε επιστρέφεις πλήρης στα καθήκοντά σου.

Εργάζεστε από μικρή; 

Εργάζομαι από τα φοιτητικά μου χρόνια. Σπούδασα στην Αθήνα, οπότε έμενα στο πατρικό σπίτι μαζί με τους γονείς. Αισθανόμουν ότι αν εξασφάλιζα το δικό μου χαρτζιλίκι, θα γινόμουν πιο αυτόνομη. Έτσι, τα δύο πρώτα χρόνια των σπουδών έκανα διάφορες δουλειές σε καθεστώς ημιαπασχόλησης. Στη συνέχεια, εργάστηκα σε φροντιστήρια, αρχικά ως διοικητική υπάλληλος, και μόλις πήρα το πτυχίο, έκανα μαθήματα. Μόνο κατά τη διάρκεια των δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων του μεταπτυχιακού δεν δούλεψα.

Πώς νιώσατε όταν ανεβήκατε στο βήμα της Βουλής και απευθυνθήκατε στην εθνική αντιπροσωπεία; 

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ένιωσα, μετά το αρχικό άγχος, μια απροσδόκητη σταθερότητα και ηρεμία και έπειτα ένα αίσθημα πληρότητας και χαράς. Όταν μου προτάθηκε να μιλήσω στον κατά προτεραιότητα κύκλο βουλευτών, αμέσως μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, χάρηκα πολύ για τη μεγάλη τιμή και αμέσως μετά σκέφτηκα ότι όφειλα να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Πιστεύω πολύ στη δύναμη του εκφερόμενου λόγου, γραπτού και προφορικού. Ο δε κοινοβουλευτικός λόγος, ο λόγος που εκφράζει τους πολλούς, δεν χρειάζεται μόνο φροντίδα, αλλά επιφορτίζεται και με μεγάλη ευθύνη, καθώς στο βήμα της Βουλής μιλάμε εξ ονόματος των πολλών. Η αντιπροσώπευση είναι μια σχέση εμπιστοσύνης και ενσυναίσθησης, μια σχέση που υπηρετεί το καλό των άλλων και το γενικό συμφέρον.

Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως τεχνοκράτισσα;  

Τεχνοκράτισσα με πολιτική στάση ζωής. Έτσι θα με χαρακτήριζα. Στο δικό μου σύστημα, πολιτική είναι η προσφορά, είναι η εξεύρεση έμπρακτων λύσεων, από τα καθημερινά, τα απλά, μέχρι τα πιο μεγάλα και σύνθετα, είναι αποστολή, όχι μόνο στη δημόσια αλλά και στην ιδιωτική μας ζωή. Πολιτική είναι η ανάγκη να κάνεις τη ζωή έστω και ενός ανθρώπου έστω και λίγο καλύτερη.

Ελεύθερος χρόνος υπάρχει; 

Ελεύθερος χρόνος υπάρχει και,όταν δεν υπάρχει, πρέπει να δημιουργείται! Χωρίς ελεύθερο χρόνο, ακόμα και αν αυτός είναι περιορισμένος, δεν υπάρχει πληρότητα. Ο ελεύθερος χρόνος είναι καύσιμη ύλη για να λειτουργεί καλά η μηχανή μας.Εμπλουτίζοντας τις παραστάσεις της ζωής μας, βελτιώνουμε την αντίληψη και την επικοινωνία μας με τους άλλους. Η καλλιέργεια του εαυτού μάς κάνει συνολικά καλύτερους.

Όταν ανακοινώσατε στην οικογένειά σας πως θα ασχοληθείτε ενεργά με την πολιτική, πώς αντέδρασαν; Προσπάθησαν να σας αποτρέψουν ή σας έδωσαν κάποια συμβουλή;  

Το πρώτο σοκ ήρθε τον Ιούνιο του 2019, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τίμησε προτείνοντάς μου να κατέλθω με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Αρκαδία, τόπο καταγωγής μου.Η μητέρα και η αδελφή μου αντέδρασαν αρνητικά! Φόβος για το άγνωστο, για την έκθεση, για την κριτική. Ο πατέρας μου από την άλλη, έχοντας ο ίδιος εμπλοκή με τα τοπικά κοινά, ύστερα από την αποστρατεία του από την Πολεμική Αεροπορία, με προειδοποίησε για τα δύσκολα, αλλά αισθάνθηκε μεγάλη υπερηφάνεια. Και μου είπε να μη χάσω ποτέ αυτή την επαφή με τους ανθρώπους και τη διάθεσή μου για προσφορά. Και να μην ξεχάσω ποτέ ότι ο παππούς μου ήταν βοσκός. Και ότι για ό,τι έχουμε, ό,τι κατακτούμε, χρειάζεται καλός αγώνας, έντιμος και ταπεινός.

Παρά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά. Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για καλύτερους μισθούς για όλους στο τέλος της τετραετίας, αν δεν υπάρξει «φρένο» στις ανατιμήσεις;  

Η πληθωριστική κρίση και η αντιμετώπισή της είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και ήδη έχουν γίνει πολλά βήματα για τη στήριξη των νοικοκυριών, με επιδόματα και ελέγχους στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Το προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού, σε βάθος τετραετίας, είναι η πολιτική αυτή να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη και να αυξηθούν οι μισθοί για όλους. Και αυτός ο στόχος δεν είναι ευχολόγιο, ούτε θα μείνει σε επίπεδο προγραμματικών δεσμεύσεων, καθώς η αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και η δημοσιονομική εξυγίανση αυξάνουν τις προσδοκίες για ενίσχυση της ανάπτυξης, με κινητήρια δύναμη τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, και για τη βελτίωση του λόγου του δημόσιου χρέους. Εξάλλου, ήδη η ισχυρή ανάπτυξη (5,9%) της ελληνικής οικονομίας το 2022, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και οι προβλέψεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,3% και 2,4% αντίστοιχα, το 2023, δημιουργούν θετικές προοπτικές. Αυτά τα δεδομένα, από κοινού με την προσδοκώμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας της κατά την προηγούμενη τετραετία, αλλά και της πολιτικής σταθερότητας και των θετικών προοπτικών για τη χώρα, που διανοίγονται μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αποτελούν το εύφορο έδαφος πάνω στο οποίο θα ριζώσει και θα καρποφορήσει η αύξηση των μισθών και κυρίως η δημιουργία νέων, πιο ποιοτικών και βασισμένων στην ένταση γνώσης θέσεων εργασίας. Με λίγα λόγια, στοχεύουμε σε πιο ποιοτικές και πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, που να ανταποκρίνονται στα προσόντα των εργαζομένων και να καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο