Η κλεψύδρα του χρόνου γυρίζει για την ολοκλήρωση της παρούσας δημοτικής περιόδου και εν ενεργεία δήμαρχοι αλλά και υποψήφιοι «φουλάρουν» τις μηχανές για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023.

Έξι υποψήφιοι δήμαρχοι μιλούν στο «Π» για το πρόγραμμά τους, τους στόχους τους αλλά και για το τι πρέπει να αλλάξει στις πόλεις τους.

 

Μίλτος Μπαντής, υπ. δήμαρχος Βύρωνα: «Ενωμένοι αλλάζουμε τα δεδομένα»

Μπαντής Μίλτος (@bantismiltos) / Twitter

Στις 8 Οκτωβρίου είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα. Μετά από δύο διαδοχικές θητείες, που ταυτίστηκαν με τη στασιμότητα και την απουσία σχεδίου, ήρθε η ώρα ο Βύρωνας να πιάσει ξανά το νήμα της δημιουργίας και να προχωρήσει μπροστά.

Ενωμένοι αλλάζουμε τα δεδομένα! Μετά την απόφαση του Χρήστου Γώγου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, δύο ισχυρές αυτοδιοικητικές ομάδες, με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, θα δώσουμε μαζί τη μάχη για τον Βύρωνα της καρδιάς μας.

Θέλουμε μία πόλη καθαρή, σωστά φωτισμένη, με σύγχρονες υποδομές και σωστή εξυπηρέτηση του πολίτη, σε αρμονία με το περιβάλλον και το αστικό τοπίο. Θέλουμε μια πόλη ζωντανή, με εμπορική, αθλητική και πολιτιστική κίνηση. Και θα την κάνουμε πράξη.

Γιατί έχουμε το σχέδιο και τους ανθρώπους που θα εργαστούν, με επιμονή και αποφασιστικότητα. Για κάθε γειτονιά, δίπλα σε κάθε πολίτη. Για εμάς, καμία γωνία του τόπου μας δεν είναι λιγότερο σημαντική. Γιατί ζούμε εδώ! Και θέλουμε να δούμε τον «Βύρωνα Μπροστά»!

 

Δημήτρης Παπαχρήστου, υπ. Δήμαρχος Σαρωνικού: «Η παράταξη “Σαρωνικός Ξεκινάμε” είναι διαφορετική»

Η αυτοδιοικητική παράταξη «Σαρωνικός Ξεκινάμε», με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαχρήστου στον Σαρωνικό, έχει δείξει από την αρχή της σύστασής της μια υπεροχή δυναμικής. Ο υποψήφιος δήμαρχος Σαρωνικού κ. Παπαχρήστου σε κάθε του ομιλία κάνει σαφές ότι έχει δημιουργήσει μια παράταξη με τους καλύτερους από κάθε χώρο και από όλες τις γωνιές του Σαρωνικού. Η πρόθεσή του είναι να δουλέψει με βάση μια συγκροτημένη στρατηγική και ένα σύγχρονο όραμα, για να αλλάξει, ουσιαστικά, σελίδα ο Δήμος Σαρωνικού και να γίνει ένας δήμος-πρότυπο σε όλη τη χώρα.

Ο συνδυασμός μετρά 120 στελέχη, που έχουν συμπορευτεί με τον κ. Παπαχρήστου στη βάση των πέντε στοιχείων που χαρακτηρίζουν εκείνον και την ομάδα του. Την καλή προετοιμασία, την τεχνογνωσία και τη γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό, την καινοτομία και το ήθος. «Πριν να πάτε στις κάλπες του Οκτωβρίου, θα γνωρίζετε από εμάς ακριβώς τι είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε και ποιο είναι συγκεκριμένα το σχέδιό μας για αυτά που μπορούμε να υλοποιήσουμε».

Ο βασικός στόχος του κ. Παπαχρήστου είναι να υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των προγραμματικών του δεσμεύσεων μέχρι τα δύο πρώτα έτη της νέας δημοτικής περιόδου σε βασικά χρόνια προβλήματα, και αυτό διότι εκείνος και η παράταξή του έχουν εργαστεί για να συγκροτήσουν ένα πλήρως κοστολογημένο και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα «για να μπορούμε να πετύχουμε να αλλάξουμε μαζί τον Δήμο Σαρωνικού».

 

Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, υπ. δήμαρχος Σαλαμίνας: «Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε πραγματικά»

Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη Βάσω (@vsthdrpl) / Twitter

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής, μεταξύ άλλων ένα πράγμα έμαθα καλά: Ότι η νησιωτικότητα δεν αποτελεί τροχοπέδη, αλλά σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Έχοντας αυτή ακριβώς την πεποίθηση ως περιφερειακή αρχή προγραμματίσαμε, εντάξαμε και ολοκληρώσαμε σημαντικά έργα υποδομής για τα νησιά μας. Καθώς βλέπαμε όμως τα νησιά να δράττουν χρηματοδοτικές ευκαιρίες και να εξελίσσονται, αυτή που δυστυχώς έμενε πίσω ήταν ο τόπος μου, η Σαλαμίνα. Έτσι πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από τη θέση μου και να θέσω την υποψηφιότητά μου για τον Δήμο Σαλαμίνας.

Αυτό που κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάξει, για αρχή, είναι η νοοτροπία των διοικούντων. Όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ισχύος, βρισκόμαστε εκεί ακριβώς γιατί το επέλεξαν οι πολίτες. Για εκείνους εργαζόμαστε, για εκείνους αγωνιζόμαστε και σε εκείνους πρέπει να λογοδοτούμε. Ιδιαίτερα όσοι ασχολούμαστε με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε κλειστές κοινωνίες, όπως αυτή της Σαλαμίνας, έχουμε άμεση και καθημερινή επαφή με τους πολίτες, που δεν είναι άλλοι από τους φίλους, την οικογένεια, τους συντοπίτες μας! Οπότε καθημερινά δίνουμε εξετάσεις, κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια. Το ότι τοποθετηθήκαμε σε μία θέση δεν σημαίνει ότι εδώ τελειώνουν οι υποχρεώσεις μας απέναντι στον πολίτη! Έχουμε χρέος να εργαστούμε με αφοσίωση, σύνεση και ειλικρίνεια, διεκδικώντας για τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας το καλύτερο δυνατό. Οι πολίτες της Σαλαμίνας κουράστηκαν από τις κινήσεις εντυπωσιασμού, τα πολιτικά πυροτεχνήματα και τις αλαζονικές συμπεριφορές. Ο Δήμος Σαλαμίνας θα είναι ανοικτός και προσβάσιμος σε όλους! Ο Δήμος Σαλαμίνας θα είναι ανοικτός σε όλους τους δημότες και όχι μόνο στους «δικούς μας». Δεσμεύομαι πως δεν θα αφήσω, δεν θα αφήσουμε, τις ευκαιρίες της Σαλαμίνας να πάνε χαμένες!

 

Αλέξανδρος Σαμόλης, υπ. δήμαρχος Αγ. Αναργύρων Καματερού: «Στις 8 Οκτωβρίου οι πολίτες θα κάνουν την μεγάλη αλλαγή»

Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη που μεγάλη ομάδα συμπολιτών μου, ενεργοί πολίτες και προσωπικότητες της πόλης αποτελούν τη δύναμη της δημοτικής μας παράταξης «Όλοι μια Πόλη». Η δυναμική που αναπτύσσεται είναι πολύ μεγάλη. Είμαστε ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό. Είμαστε κατά της κομματικοποίησης στην Αυτοδιοίκηση.

Η σημερινή δημοτική αρχή λειτουργεί συγκεντρωτικά, χωρίς πρόγραμμα, είναι ένα σύστημα κλειστό, που οδήγησε τις πόλεις μας στο χθες. Οι πολιτικές της δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

Πιστεύουμε ότι με όραμα, με διαφάνεια, με αξιοκρατία, με συμμετοχικότητα, με διαβούλευση και με λογοδοσία μπορούμε να πάμε τον δήμο μας μπροστά. Εμείς είμαστε η παράταξη που θα ενώσει τους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό, ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι μεγάλες διαφορές.

Το εμπορικό κέντρο των Αγίων Αναργύρων έχει ερημώσει, οι γειτονιές έχουν απαξιωθεί. Ο δήμος μας δεν αποτελεί πλέον κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, αλλά πέρασμα, υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις συγκοινωνίες, με τους ελεύθερους χώρους, το πράσινο. Θέλουμε να δώσουμε ξανά ζωή στο εμπορικό κέντρο, θέλουμε να δώσουμε ζωή και στις γειτονιές.

Το Καματερό δεν μπορεί να είναι σε δεύτερη μοίρα. Στερείται αθλητικών εγκαταστάσεων, δεν υπάρχει εμπορικό κέντρο. Υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές που δεν έχουν μπει στην πράξη εφαρμογής και οι δημότες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Ο στόχος είναι οι Άγιοι Ανάργυροι και το Καματερό να γίνουμε ένας σύγχρονος και βιώσιμος δήμος. Ένας δήμος με εξωστρέφεια, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο.

Στις 8 Οκτωβρίου οι πολίτες θα σπάσουν τις κλειστές πόρτες και θα κάνουν την μεγάλη αλλαγή.

 

Γιώργος Κρικρής, υπ. δήμαρχος Ν. Σμύρνης: «Η Νέα Σμύρνη χρειάζεται ανανέωση»

Γιώργος Κρικρής: Ενοίκια εκτός ελέγχου - Το παράδειγμα της Νέας Σμύρνης

Κάποιες μάχες μάς επιλέγουν, δεν τις επιλέγουμε. Η πραγματικότητα είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει αρκετά στη Νέα Σμύρνη.

Έφτασε όμως η ώρα να κάνουμε την υπέρβαση. Η πόλη μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, έχει ανάγκη από μια φρέσκια ματιά, με γνώσεις και ανιδιοτελή αγάπη για κάθε γειτονιά.

Η δημοτική παράταξη «Ζούμε Νέα Σμύρνη» ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2023. Βασικό μας μέλημα είναι η αναβάθμιση κάθε γειτονιάς της Νέας Σμύρνης με τη συμμετοχή όσων περισσότερων συμπολιτών μας.

Η προσπάθειά μας ξεκινάει από τη Νέα Σμύρνη και ολοκληρώνεται στη Νέα Σμύρνη, χωρίς κομματικές αποχρώσεις.

Πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός στον οποίο μπορείς να συμβάλεις αδιαμεσολάβητα, ώστε να πετύχεις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη μας.

Σήμερα εργαζόμαστε μαζί με την κοινωνία της Νέας Σμύρνης για να γιατρέψουμε τις πληγές και να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους, αλλά και για τις γενιές που έρχονται.

Δημιουργούμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο με ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους.

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν ώστε να χτίσουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και να παίρνουμε πιο γρήγορα συλλογικές αποφάσεις, που αποτελούν το σημείο έναρξης μιας εποχής με περισσότερη διαφάνεια.

Οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει και η Νέα Σμύρνη οφείλει να βρει έναν σύγχρονο βηματισμό για να γίνει ξανά το καλό παράδειγμα.

 

Άρης Πανόπουλος, υπ. δήμαρχος Χαϊδαρίου: «Αυτή είναι η νέα Προγραμματική Χάρτα για το Χαϊδάρι της νέας δεκαετίας»

Τρεις είναι οι πυλώνες που ως υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου θέτω ως προτεραιότητες και αρθρώνω το προγραμματικό πλαίσιο για έναν σύγχρονο, ασφαλή, με δημοκρατική λειτουργία, κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, Δήμο Χαϊδαρίου.

  1. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
  2. Ένας νέος δημοκρατικός δήμος σε όλες τις λειτουργίες του, με την εφαρμογή του e-Democracy – το μοντέλο διοίκησης, με τους δημότες πρωταγωνιστές στον σχεδιασμό και στη λήψη των αποφάσεων.
  3. Σύγχρονη και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, με επαναλειτουργία όλων των δομών που απαξιώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, και ενίσχυση των υφιστάμενων Με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα με αναπηρία.

Με μια νέα Δημοτική Αρχή δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του. Πάνω στους τρεις αυτούς πυλώνες συγκροτούνται οι προγραμματικές μου δεσμεύσεις που προκύπτουν από την ίδια την τοπική κοινωνία.

Προτάσεις και θέσεις μέσα από μια ανοιχτή δημοκρατική διαβούλευση, που συνθέτει τους άξονες της κοινωνικής, οικονομικής, ψηφιακής, πολιτιστικής, αθλητικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Χαϊδαρίου και που θα οδηγήσουν στην πρόοδο και τη βιώσιμη ανάπτυξή του.

Είναι αυτό που ονομάζω: Νέα Προγραμματική Χάρτα για το Χαϊδάρι της νέας δεκαετίας.

 

Συνεντεύξεις στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο