Στον εντοπισμό και την κατάσχεση δεκατεσσάρων τόνων και τριακοσίων πενήντα πέντε κιλών (14.355,00 kgr) μικτού βάρους χύμα καπνού προέβησαν στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας στις 5 Αυγούστου, με τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους να ανέρχονται στα 2.820.298 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», τα συνοδευτικά έγγραφα του παράνομου φορτίου ανέγραφαν πως επρόκειτο για υπολείμματα καπνού που προορίζονταν για καταστροφή στο Βέλγιο.

Η παρατηρητικότητα όμως των ανδρών της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Ουσιών του Λιμεναρχείου Πατρών, κατά τον έλεγχο πριν την επιβίβαση σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία, οδήγησε στην ακινητοποίηση της νταλίκας που οδηγούσε Πολωνός και τελικά στην κατάσχεσή της.

Σύμφωνα με πηγές στην «Π», διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για βιομηχανοποιημένο ψιλοκομμένο καπνό έτοιμο για χρήση. Αυτό έδειξε άλλωστε και η εργαστηριακή εξέταση στα δείγματα που ελήφθησαν και απεστάλησαν μέσω του Τελωνείου Πατρών στη Χημική Υπηρεσία Σερρών.

Το «ταξίδι» του καπνού ξεκίνησε από το Πακιστάν και εισήλθε στη χώρα μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Από τη βόρεια Ελλάδα οδικώς το επικαθήμενο με τον αλλοδαπό οδηγό έφθασε στο λιμάνι της Πάτρας, όπου επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ιταλία και από εκεί στο Βέλγιο, όπου ήταν και ο τελικός προορισμός του φορτίου.

Εκείνο που προκαλεί αίσθηση και ερωτήματα είναι το γεγονός πως πέρασε το λαθραίο εμπόρευμα κάτω από τη μύτη των ελεγκτικών μηχανισμών στην πύλη εισόδου του βόρεια, αφενός και αφετέρου το γεγονός πως όταν εντοπίστηκε στο λιμάνι της Πάτρας πως κάτι περίεργο συμβαίνει με το φορτίο, δεν συνελήφθη ο οδηγός της νταλίκας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων «ποιότητας» του καπνού.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία και αναμένεται η έκδοση εντάλματος σύλληψης από την εισαγγελία Πατρών, που χειρίζεται την υπόθεση.