«Ένα θέμα είναι η οπαδική βία, οι ρίζες της και η καταπολέμησή της. Πρόκειται για ένα ζήτημα, πολύ σοβαρό και μπορούμε να κάνουμε την κουβέντα όλα τα κόμματα μαζί. Και είναι άλλο ζήτημα η επιχειρησιακή αδυναμία της ΕΛΑΣ και η ολιγωρία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό γεγονός, όπως ήταν η αυτοκινητοπομπή των 200 ακροδεξιών χούλιγκαν, που διέσχισαν όλη την Ελλάδα και κατέληξε στη δολοφόνια του Μιχάλη Κατσουρή» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, μιλώντας σήμερα στον τ/σ «Open».
Σημείωσε ότι «η ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη περιέχει όλα τα ερωτήματα που ζητούμε να απαντηθούν».
Ο Θ. Γλαβίνας μιλώντας για την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, επισήμανε ότι βάσει αυτής ο αρμόδιος υπουργός οφείλει να ενημερωθεί και να εξετάσει αν υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και πρόσθεσε:
«Ο υπουργός, ο κ. Οικονόμου, έκανε μια πολύ σοβαρή παραδοχή ότι δεν ήξερε και δεν ενημερώθηκε. Πώς είναι δυνατόν ο αρμόδιος υπουργός να κάνει μια τέτοια ομολογία αποτυχίας, λέγοντας ότι δεν ενημερώθηκε; Ποιος είναι ο ρόλος του; Έχει την ικανότητα διοίκησης της Ελληνικής Αστυνομίας της οποίας προΐσταται πολιτικά; Έχει ή δεν έχει;».
«Εάν ισχύει ότι δεν γνώριζε, είναι πολύ σοβαρό το ατόπημα. Δεν φεύγει η ευθύνη από αυτόν, ίσα – ίσα μεγαλώνει αν δεν γνώριζε για ένα τόσο σοβαρό πολιτικό θέμα, ότι 200 ακροδεξιοί χούλιγκαν διασχίζουν όλη τη χώρα. Καταλαβαίνετε τι ζήτημα ανασφάλειας δημιουργείται στους πολίτες; Η κυβέρνηση εκλέχτηκε με το πρόταγμα της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα έχει δυστυχώς καταφέρει να επιφέρει ένα σοβαρό έλλειμμα ασφάλειας στη χώρα σε διάφορα επίπεδα», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Εκτίμησε, ακόμα, ότι η εικόνα της κυβέρνησης μετά τα γεγονότα στη Νέα Αγχίαλο και τη Νέα Φιλαδέλφεια, «έχει τρωθεί και έχει πληγωθεί, νομίζω, πολύ σοβαρά, παρά τη νωπή εντολή που έχει».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής δεν συμμερίστηκε τους ισχυρισμούς περί απαξίωσης της ΕΛΑΣ, ωστόσο τόνισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση «δεν προστάτευσαν με απόλυτο τρόπο -όπως ορίζει και το ελληνικό Σύνταγμα- την ανθρώπινη ζωή, μη κάνοντας όσα έπρεπε επιχειρησιακά για να σταματήσουν τα επεισόδια και προφανώς να μην έχουμε τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου σε μια πολυσύχναστη περιοχή της Αθήνας, εφόσον είχαν ενημερωθεί».
«Οι ευρωπαϊκές αρχές έκαναν τη δουλειά τους. Οι αρχές της Κροατίας και του Μαυροβουνίου έκαναν τη δουλειά τους ενώ οι ελληνικές αρχές έκαναν το αντίθετο. Εμμένω, λοιπόν, και θέλω να πω ότι δεν υπάρχει πια εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Οικονόμου ότι μπορεί να ηγηθεί ενός τόσο σοβαρού υπουργείου που αφορά την προστασία του πολίτη, και γι’ αυτό συνεχίζουμε επιτακτικά να ζητάμε την απομάκρυνσή του, γιατί προφανώς αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του ως υπουργός. Μεταξύ των καθηκόντων του είναι και η πολιτική διαχείριση τέτοιων σημαντικών επιχειρήσεων. Δεν είναι ο ρόλος του υπουργού απλά να διώχνει εφτά επικεφαλής της τροχαίας στην Άρτα, τα Γιάννενα και στην Αιτωλοακαρνανία. ‘Αρα, εμείς θέλουμε η κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της. Ως αντιπολίτευση θα θέλαμε να μην έχει συμβεί αυτό, αλλά να είχαν γίνει όλα όπως θα έπρεπε και αυτή τη στιγμή να μη θρηνούσαμε ένα θύμα» υπογράμμισε, καταλήγοντας, ο Θ. Γλαβίνας.