Γράφει ο Γιώργος Τσούκαλης

Ο Βασίλης Τσίγκος είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Γεννήθηκε στον Αμπελώνα (Πόβλα) Φιλιατών Θεσπρωτίας, όπου και τελείωσε το Δημοτικό σχολείο. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Φιλιατών και στη συνέχεια υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος ανθυπολοχαγός.

Το 1980 κατατάχθηκε στο Σώμα της Αστυνομίας Πόλεων και μετά την έξοδό του υπηρέτησε στο Δ’ Αστυνομικό Τμήμα Αθηνών, στην Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών και στην Τροχαία Καισαριανής.

Το ανήσυχο πνεύμα του τον οδήγησε το 1983, κατόπιν εξετάσεων, στη Σχολή Αρχιφυλάκων και μετά την αποφοίτησή του υπηρέτησε στις Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης και στην Υπηρεσία Προστασίας Επισήμων Προσώπων. Δεν σταμάτησε όμως εκεί.

Το 1986, και πάλι κατόπιν εξετάσεων, εισήλθε στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1989 και υπηρέτησε σε διάφορες υπηρεσίες των Α.Δ. Θεσπρωτίας και Α.Δ. Κερκύρας.

Εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ σε θέματα Διαχείρισης Κρίσεων Ομηρίας το 2001 και σε θέματα Περιπολίας Συνόρων το 2003, ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σε διάφορα θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος.

Το 2011 έγινε αστυνομικός διευθυντής και τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, ενώ δύο χρόνια αργότερα έγινε βοηθός του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής.

Το 2014 πηρε τον βαθμό του ταξιάρχου και τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής ως διοικητής.

Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε κι έτσι το 2016 προήχθη στον βαθμό του υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας ως προϊστάμενος των Κλάδων Τάξης.

Το 2017 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του αντιστρατήγου. Η καριέρα δεν σταμάτησε σε αυτό το χρονικό σημείο κι έτσι το 2018 προσελήφθη στην Τράπεζα της Ελλάδος ως σύμβουλος της Διοίκησης σε θέματα ασφαλείας, θέση την οποία υπηρέτησε μέχρι το 2022.

Επιτυχημένος οικογενειάρχης, παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Καλλιρρόη Ζώγα, είναι πατέρας δύο παιδιών, του Θανάση (οικονομολόγος) και της Δήμητρας (πτυχιούχος προσχολικής αγωγής).

Διατηρώντας δεσμούς με τη γενέθλια γη, την οποία επισκέπτεται τακτικότατα, κατεβαίνει ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές και καλεί τους συμπατριώτες του να συμπορευθούν τους επόμενους μήνες σε έναν όμορφο αγώνα δίνοντας τη μάχη στις εκλογές του Οκτώβρη και με το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών να συνεργαστούν όλοι μαζί για την πρόοδο του τόπου, γιατί, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, ο Δήμος Φιλιατών δεν πρέπει να χάσει άλλες ευκαιρίες.