Πολλαπλές παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ενώπιον του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ότι θα πατάξει τη βία στη ρίζα της και ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλες οι λέσχες οπαδών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Αστυνομία θα αναλάβει τον έλεγχο της εισόδου των οπαδών στα γήπεδα, και δη των οργανωμένων στα «πέταλα» των γηπέδων.

Ξεκαθάρισε ότι θα βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, ενώ έστειλε μήνυμα, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Κροάτη πρόεδρο κάνοντας λόγο για άστοχες δηλώσεις, τονίζοντας ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν δέχεται υποδείξεις.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η σημερινή πρωτοβουλία συνοδεύει την οδύνη για τον χαμό ενός ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας. Η συμπαράστασή μας στην οικογένεια του Μιχάλη είναι η δράση κατά της οπαδικής βίας».

Πρόσθεσε ότι η οπαδική βία «μέχρι και τις σχέσεις των κρατών επηρεάζει. Σήμερα που η Ελλάδα φιλοξενεί τον τελικό του Super Cup θα έπρεπε να σηματοδοτεί μόνο την ειρηνική σύμπραξη οπαδών από όλες τις χώρες. Όμως μιλάμε για εγκληματικές ομάδες -έχει δίκιο ο Αλεξάντερ- που ταξιδεύουν την Ευρώπη με πρόσχημα το ποδόσφαιρο και κάνουν επιδρομές θανάτου».

Παραδέχθηκε ότι «ούτε η πρόληψη, ούτε οι κανονισμοί λειτουργούν πάντοτε όπως πρέπει», κι έριξε το… μπαλάκι σε «οπαδούς, διοικήσεις και ΜΜΕ» που δεν «προωθούν πάντοτε την ειρηνική σύμπραξη».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουν τα «αφεντικά» των ομάδων φέρνοντας τους προ των ευθυνών τους. «Τα κενά. πρέπει να καλυφθούν. Δεν θα πετύχουμε το στόχο μας, αν δεν βοηθήσουν και οι πρόεδροι. Και ειδικά των μεγάλων ΠΑΕ που ήρθαν εδώ κι έχουν χρέος να προστατέψουν το προϊόν και τις επενδύσεις τους.

Σε ό,τι αφορά στους οπαδούς, ξεκαθάρισε ότι:

Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.
Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο, καθώς θα τους ελέγχει οργανωμένους φιλάθλους και ειδικά στις θύρες αυτές που μας έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος μεταπίπτει από τα security των ΠΑΕ στην Αστυνομία. Συμφώνησαν και οι 4 ΠΑΕ. Αντιλαμβάνονται κι αυτοί ότι ο έλεγχος βίας μπορεί να ξεφεύγει από τις δυνατότητές τους.
Ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών.
Ελπίζω να μην χρειαστεί, αλλά η πολιτεία μπορεί να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο να κόψουμε τις ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί.
Αποφασίσαμε και τη δημιουργία παρατηρητηρίου βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών μελών.
Η βία έχει μεταφερθεί από τα γήπεδα στους δρόμους
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο στα γήπεδα. Η βία έχει μεταφερθεί από τα γήπεδα στους δρόμους. Υποτίθεται ότι είναι οπαδικό κίνητρο, αλλά είναι άλλοθι. Εχει ενίοτε και πολιτικά χαρακτηριστικά. Είναι δημόσιος κίνδυνος μεταμφιεσμένη σε αθλητικά γεγονότα» και πρόσθεσε ότι έγιναν επιχειρησιακά λάθη από την Αστυνομία στο συμβάν της Νέας Φιλαδέλφειας.

Κλείνοντας, έστειλε μήνυμα ενότητας λέγοντας πως «τα παιδιά της κερκίδας είναι παιδιά της γειτονιάς. Δεν είναι στρατοί συμφερόντων. Είναι παιδιά που αγαπούν την ομάδα τους. Δεν διανοείται να χάνεται ζωή. Το οφείλουμε στη μνήμη Μιχάλη, Αλκη και σε όλους αυτούς που αγαπούν ποδόσφαιρο και τα σπορ και ειδικά το ποδόσφαιρο που είναι χαρά και διασκέδαση. Δεσμευόμαστε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Δείτε live τις δηλώσεις Μητσοτάκη

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr, protothema.gr