Την πόρτα του Μέγαρου Μαξίμου πέρασαν λίγο μετά τις 11 το πρωί οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, και ο Αρτούρ Νταβιντιάν, ο εκπρόσωπος του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, προκειμένου να λάβουν μέρος σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Aπό κυβερνητικής πλευράς στη σύσκεψη θα μετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου είχαν νωρίτερα κατ΄ιδίαν συνάντηση στο Μαξίμου, η οποία διήρκησε περίπου μισή ώρα.

Μετά και τη σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες Ολυμπιακού, ΠΑΟ και ΑΕΚ και τον εκπρόσωπο του ΠΑΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει (στις 12:00) σε κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της UEFA.

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη πραγματοποιείται στη σκιά της δολοφονίας του άτυχου Μιχάλη Κατσουρή από φανατικούς οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Τον κ. Τσέφεριν υποδέχθηκε στην είσοδο του Μαξίμου ο υπουργος Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου.

Στο Μαξίμου για συνάντηση με τον Μητσοτάκη ο πρόεδρος της UEFA

Η συστηματική ενασχόληση της κυβέρνησης στο ανώτατο επίπεδο με τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, πάντως, δεν είναι καινούργια. Στις αρχές του 2020, ο κ. Μητσοτάκης θέσει το ελληνικό ποδόσφαιρο υπό πλήρη κηδεμονία, ενώ τον ρόλο του ενδιάμεσου με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες είχε αναλάβει ο τότε υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Μάλιστα, στα τέλη εκείνου του Φεβρουαρίου ο κ. Τσέφεριν είχε έρθει στην Αθήνα και είχε υπογραφεί το περίφημο «συνυποσχετικό» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, χωρίς, πάντως, να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα.

Πιο δραστική ήταν η παρέμβαση της κυβέρνησης για τον τρόπο λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων των αθλητικών σωματείων πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, στη σκιά της δολοφονίας του άτυχου φίλου του Άρη, Αλκιβιάδη Καμπανού, από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, είχαν αυστηροποιηθεί και οι ποινές για τα αδικήματα που αφορούσαν την αθλητική βία, σε μια προσπάθεια να παταχθεί το φαινόμενο εν τη γεννέσει του.

«Οι ΠΑΕ πρέπει να είναι συμμέτοχες στην προσπάθεια εφαρμογής του νόμου», αναφέρει κυβερνητική πηγή στο protothema.gr περιγράφοντας τον στόχο της συνάντησης. Όπως προσθέτουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, το πλαίσιο που υπάρχει και διέπει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι επαρκές και αυστηρό, αρκεί, όμως, να εφαρμόζεται στο ακέραιο, κάτι που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί χωρίς τη σύμπραξη των ομάδων.

Βεβαίως, όσοι συλλαμβάνονται και καταδικάζονται για αδικήματα αθλητικής βίας θα πέσουν στη «μέγγενη» της αναθεώρησης των άρθρων 99 και 100 του Π.Κ. που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης μόλις ανοίξει η Βουλή, προκειμένου ακόμα και για αδικήματα με μικρότερη ποινή, ο παραβάτης να εκτίει ένα μέρος αυτής στη φυλακή. Πρόκειται για την παρέμβαση που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους εμπρηστές δασών, πλην όμως η γενική αναθεώρηση του άρθρου θα πιάσει και παραβάτες άλλων κατηγοριών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κεντρικός στόχος είναι να υπάρξει ένα κλίμα καταλλαγής και νηνεμίας για να αρχίσει το πρωτάθλημα χωρίς παρατράγουδα, κάτι που προφανώς επιδιώκει και η UEFA. Το αν μπορούν να υπάρξουν θεσμικές παρεμβάσεις στον τρόπο εσωτερικής λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, παράλληλα, είναι μια δεύτερη συζήτηση, ενώ ο κ. Τσέφεριν θα δει το απόγευμα και τον πρόεδρο της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκο, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr