Εκατοντάδες πυρκαγιές που καίνε στα Βορειοδυτικά Εδάφη του Καναδά έχουν προκαλέσει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την εκκένωση της πρωτεύουσας Yellowknife οδικώς και αεροπορικώς, σύμφωνα με το CNN.

Περίπου 20.000 κάτοικοι του Yellowknife καλούνται να απομακρυνθούν από τις φλόγες που κινούνται ταχύτατα, καθώς περισσότερες από 230 πυρκαγιές καίνε την επικράτεια και ο καπνός σέρνεται νότια, επηρεάζοντας την ποιότητα του αέρα στις ΗΠΑ. Στο Yellowknife κατοικεί περίπου το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού της απομακρυσμένης επικράτειας, η οποία βρίσκεται βόρεια της Αλμπέρτα και ανατολικά του Γιούκον.

«Οι κάτοικοι που ζουν κατά μήκος του Ingraham Trail, στο Dettah, στο Kam Lake, στο Grace Lake και στο Engle Business District διατρέχουν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο κίνδυνο και θα πρέπει να εκκενώσουν το συντομότερο δυνατό. Οι υπόλοιποι κάτοικοι έχουν προθεσμία μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Αυγούστου 2023 για να εκκενωθούν», ανέφεραν αξιωματούχοι των Βορειοδυτικών Εδαφών σε δελτίο τύπου την Τετάρτη.

Η κοινότητα N’dilo βρίσκεται επίσης υπό εντολή εκκένωσης, ανέφεραν οι αξιωματούχοι στην ανακοίνωση. Όσοι δεν μπορούν να φύγουν με όχημα μπορούν να εγγραφούν για αεροπορική εκκένωση, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Όσοι απομακρύνονται από την περιοχή του Yellowknife αντιμετωπίζουν ένα δυνητικά επικίνδυνο ταξίδι μέσα από πυκνό καπνό και φωτιά. «Υπήρχαν σημεία με φλόγες σε κάθε πλευρά καθώς περνούσαμε», δήλωσε η Nadia Byrne στο CNN, χαρακτηρίζοντας την εκκένωσή της ως την πιο τρομακτική εμπειρία που είχε ποτέ.