Οι σουηδικές αρχές απέτρεψαν σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε ο ίδιος σήμερα Πέμπτη.

«Λάβαμε γνώση πως σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις απετράπησαν», δήλωσε ο Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η υπηρεσία ασφαλείας SAPO είχε ανακοινώσει ότι αυξάνει το επίπεδο της απειλής εναντίον της χώρας από την τρίτη στην τέταρτη βαθμίδα μιας πενταβάθμιας κλίμακας, καθώς αυξάνεται διεθνώς η ένταση για το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου σε διαδηλώσεις στη σκανδιναβική χώρα.

«Η απειλή εναντίον της Σουηδίας έχει σταδιακά αλλάξει και η απειλή επιθέσεων από δράστες στους κόλπους του βίαιου ισλαμισμού έχει αυξηθεί στη διάρκεια του έτους», ανέφερε σε δήλωσή της η υπηρεσία ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη SAPO, ενώ μέχρι τώρα η Σουηδία θεωρούνταν πως αποτελεί θεμιτό στόχο για τρομοκρατικές επιθέσεις, θεωρείται πλέον στόχος προτεραιότητας.

«Αποφάσισα σήμερα να αυξήσω το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής από αυξημένο σε κρίσιμο επίπεδο», δήλωσε η επικεφαλής των σουηδικών υπηρεσιών πληροφοριών Σαρλότ φον Έσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πρόσθεσε πως εκτιμά ότι η απειλή για επιθέσεις «θα διαρκέσει για καιρό» στη χώρα.