Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα δώσει το «πράσινο φως» για τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τρίτες χώρες στην Ουκρανία, αφού πρώτα οι Ουκρανοί πιλότοι ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στα συγκεκριμένα αεροσκάφη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι έτοιμες, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, να εγκρίνουν τη μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τρίτες χώρες στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σάλιβαν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους για όλα τα στοιχεία του εκπαιδευτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των εγχειριδίων.

Το Reuters μετέδωσε νωρίτερα ότι σύμφωνα με ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, η Ουάσινγκτον έχει δώσει το πράσινο φως στη Δανία και την Ολλανδία για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των πιλότων. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε αργότερα από τις κυβερνήσεις της Δανίας και της Ολλανδίας.

Στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοβ ανακοίνωσε τον επίσημο σχηματισμό ενός συνασπισμού για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16, με επικεφαλής τη Δανία και την Ολλανδία.

Ο συνασπισμός σχεδιάζει να ξεκινήσει την εκπαίδευση μέσα στον Αύγουστο στη Δανία, ενώ ένα κέντρο εκπαίδευσης θα δημιουργηθεί και στη Ρουμανία. Ωστόσο, σύμφωνα με την Washington Post, η εκπαίδευση των πρώτων έξι Ουκρανών πιλότων δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2024.