Η έγκριση από την Τουρκία της υποψηφιότητας της Σουηδίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από τη Στοκχόλμη, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο παρακολουθεί τις ενέργειες της Στοκχόλμης, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Η Σουηδία πρέπει να ελέγξει τους δρόμους της Στοκχόλμης»

«Η διαδικασία αποστολής του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο και η διαδικασία έγκρισής του σχετίζεται άμεσα με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Σουηδίας. Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από το κοινοβούλιο, πόσο θα συζητηθεί σε επιτροπές, πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία, δεν γνωρίζουμε.

Πρώτα απ’ όλα, η Σουηδία πρέπει να ελέγξει τους δρόμους της Στοκχόλμης. Εάν οι σουηδικές αρχές δεν το κάνουν αυτό, εάν οι επιθέσεις στον ιερό μας Κοράνι συνεχιστούν, τότε δεν θα πρέπει να προχωρήσει η ένταξη, ανέφερε ο Ερντογάν σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι TRT, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Ενδεχόμενη συνάντηση με τη Ρωσία για την συμφωνία για τα σιτηρά

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως τον ερχόμενο μήνα εφόσον δοθεί η ευκαιρία μπορεί να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για συζητήσουν τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.

«Τον Σεπτέμβριο είναι η σύνοδος της G20 στην Ινδία και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις ΗΠΑ. Αν βρούμε την ευκαιρία σε αυτό το φορτωμένο πρόγραμμα, θα συναντηθούμε και θα μιλήσουμε απευθείας με τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Ουγγαρία, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μπορεί να επισκεφθεί τη Ρωσία σύντομα για να συζητήσει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, είπε ακόμη ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει και το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το κείμενο των δηλώσεών του.

«Σύντομα, ο υπουργός μας των Εξωτερικών μπορεί να αναλάβει ένα ταξίδι στη Ρωσία. Επειδή το να συζητηθεί το θέμα αυτό απευθείας έχει μεγάλη σημασία, και μπορεί να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως η οικονομική ομάδα της Τουρκίας είναι ικανή να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα.

Σύμφωνα με το κείμενο της απάντησής του σε ερωτήσεις, ο Ερντογάν είπε επίσης πως η κυβέρνησή του κατάφερε να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα στο παρελθόν και πως οι Τούρκοι πρέπει να έχουν πίστη στο κόμμα του, το ΑΚ, ότι θα το πετύχει και πάλι.