Σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα εκτιμώνται οι εκτάσεις που έκαψε ήδη στο πέρασμά της η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία της Αλεξανδρούπολης, ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο και ποιμνιοστάσια, σε αποθήκες και υποδομές των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα -αγροτών και κτηνοτρόφων- αλλά και σε αγροτικό εξοπλισμό, όπως τρακτέρ.

Αυτό δηλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου) Δημήτρης Πανταζής, διευκρινίζοντας ότι στις περιοχές που πέρασε ήδη η πυρκαγιά -Νίψα, Αμφιτρίτη, Λουτρό, Αετοχώρι, Πεύκα και σε εκτάσεις προς την περιοχή των Φερών- καλλιεργούνται κυρίως ηλιόδεντρα, αμπέλια, αμύγδαλα και κάποιες μέντες και τριφύλλια.

Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο, ο ίδιος επισήμανε, ότι μέχρι στιγμής έχει αναφορές πως κάηκαν 500 κυψέλες στις προαναφερόμενες περιοχές και 150 μικρόσωμα ζώα, όπως κατσίκια, πρόβατα και γίδια. Σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Έβρου σε Αλεξανδρούπολη, Φέρρες, Σουφλί και Σαμοθράκη είναι καταγεγραμμένα 15.716 βοοειδή, 130.871 αιγοπρόβατα και 4.177 χοιρινά.

Χαρακτηρίζοντας «καταστροφική» για τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή την πυρκαγιά ο κ. Πανταζής σημείωσε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη ξεκινήσει την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ και διευκρίνισε ότι αποζημίωσης θα λάβουν και όσοι έχουν πληγεί σε επίπεδο υποδομών και εξοπλισμού. Σημείωσε δε πως τα δεδομένα δεν αποκλείεται να αλλάξουν από λεπτό σε λεπτό ή μέσα στις επόμενες ώρες, καθώς εξελίσσεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη.

Δαδιά

Πυρκαγιά εντός του δάσους της Δαδιάς, ξέσπασε προ ολίγου και οι δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν προτού επεκταθεί.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρης Πέτροβιτς δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι πρόκειται για «αυτόνομη» εστία που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία, σε απόσταση από τις άλλες εν εξελίξει φωτιές, στην θέση Γκίμπρενα.

Εύβοια

Μεγάλη είναι η ένταση της φωτιάς που ξέσπασε πριν από περίπου μία ώρα στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, στα Ψαχνά της Εύβοιας. Παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους.

«Η φωτιά είναι πάρα πολύ μεγάλη και ανεξέλεγκτη. Από παντού πετάγονται φλόγες. Είναι δραματική η κατάσταση» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, καθώς η πυρκαγιά πλέον προχωρά προς κατοικημένες περιοχές και έχει κατεύθυνση προς την περιοχή της Αρτάκης. Ήδη οι κάτοικοι της περιοχής πήραν μήνυμα από το 112 που τους προειδοποιεί για δασική πυρκαγιά στην περιοχή των Ψαχνών.

Στα μέτωπα της φωτιάς έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, και προσπαθούν να κόψουν την πορεία της. Το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών προτείνουν στους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο το επόμενο χρονικό διάστημα να χρειαστεί να εκκενώσουν τους οικισμούς, καθώς το μέτωπο της φωτιάς συνεχώς μεγαλώνει. Μέχρι στιγμής στην φωτιά επιχειρούν 20 οχήματα της πυροσβεστικής με 62 πυροσβέστες, τρία πεζοπόρα τμήματα, αρκετοί εθελοντές, τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, όπως επίσης και μηχανήματα της Περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Βοιωτία

Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι στο Σαράντη της Βοιωτίας να τροφοδοτούν το μέτωπο της φωτιάς παρά το γεγονός ότι οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής μαζί με μηχανήματα προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία.

Την ίδια στιγμή οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο κυρίως από περιοχές που είναι τροχόσπιτα και ποιμνιοστάσια ενώ όπως είναι γνωστό ένας βοσκός έχει χάσει τη ζωή του.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο 80χρονος βοσκός αφού πήρε το μήνυμα από το 112 έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώσει τα ζώα .Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι έχασε τη ζωή του πιθανά από αναθυμιάσεις.

Όπως έγινε γνωστό η γυναίκα του επικοινώνησε με το κέντρο επιχειρήσεων για να το πληροφορήσει ότι ο σύζυγός της πήγε στο ποιμνιοστάσιο και έτσι έσπευσαν εκεί οι πυροσβέστες όπου τον βρήκαν νεκρό χωρίς όμως να έχει φτάσει εκεί η φωτιά.

Αυτή την ώρα η μάχη συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς κ. Φάνη Σπανό «οι ισχυροί άνεμοι δεν μας επιτρέπουν να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο έχουμε προλάβει και έχουμε εγκαταστήσει σε καίρια σημεία τις επίγειες δυνάμεις ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς δύο ελικόπτερα. Η ένταση της φωτιάς είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ωστόσο όμως ελπίζουμε να καταφέρουμε να σταματήσουμε την καταστροφική της πορεία», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κύριος Σπανός.

Ασπρόπυργος

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγο σε δασική έκταση στην περιοχή Λάκες Κυρίλλου στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει ξερά χόρτα, δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή, αλλά πνέουν ισχυροί άνεμοι. Στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Επικινδυνότητα

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς- κατάσταση συναγερμού, (κατηγορία 5), προβλέπεται και για αύριο Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 για την Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Φθιώτιδα , Αργολίδα και Κορινθία, ενώ πολύ υψηλός κόινδυνος (κατηγορία 4), προβλέπεται για μεγάλο μέρος της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του Εβρου, οπου μαίνεται για Τρίτη μέρα η μεγάλη πυρκαγιά.

Συγκκριμένα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Τρίτη 22 Αυγούστου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, ‘Αγιον Όρος)

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Σποράδων)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, νήσος Σκύρος)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κύθηρα)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

• Περιφέρεια Ηπείρου (ΠΕ Πρέβεζας, ΠΕ ‘Αρτας, ΠΕ Θεσπρωτίας)

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου, ΠΕ Λευκάδας).

Στο πλαίσιο αυτό παραμένει σε γενική επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα στις παραπάνω περιοχές ενώ συνεχίζονται οι εναέριες περιπολίες και μεικτές περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές δυνάμεις και εφαρμόζεται το ειδικό σχέδιο που προβλέπει απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών σε δάση, άλση και άλλες ευαίσθητες περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ