Δραματικές εκκενώσεις, συνεχή μηνύματα του 112, σπίτια και εργοστάσια στις φλόγες έχει τυλίξει το πύρινο μέτωπο σε Ασπρόπυργο και Φυλή.

Ο Ασπρόπυργος σε μάχη με τις φλόγες
Μεγάλος συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική λόγω φωτιάς που έχει εκδηλωθεί ταυτόχρονα σε διαφορετικές εστίες, στις περιοχές Λάκα Κάτσαρη, Νέα Ζωή και Αμμουδιές στον Ασπρόπυργο.

Στο σημείο επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 62 οχήματα ενώ από αέρος εκ περιτροπής επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

@user133316007575 #ασπροπυργος #Ασπρόπυργος#ασπρόπυργος #πυρκαγια #πυρκαγιες2023🙄😔🥺 ♬ News – AShamaluevMusic

Στις φλόγες παραδόθηκαν τέσσερις αποθήκες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ασπροπύργου Νίκο Μελετίου που μίλησε στον ΣΚΑΙ 100,3.

Επίσης, κάηκαν εγκαταστάσεις εταιρείας στην περιοχή Λάκα Κάτσαρη, χωρίς ωστόσο να κινδυνέψουν εργαζόμενοι καθώς το κτίριο είχε ήδη εκκενωθεί.

Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση
Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των οικισμών Ποντίων και Βέρας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ασπρόπυργο. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Οικισμό Ποντίων, Οικισμό Βέρας απομακρυνθείτε προς Ελευσίνα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Νωρίτερα μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Λάκκα Κατσαρή για εκκένωση.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη και στους κατοίκους της περιοχής Λόφος Κυρίλλου προκειμένου να απομακρυνθούν προς Μάνδρα. Ειδικότερα, το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λόφος Κυρίλλου απομακρυνθείτε προς Μάνδρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ασπρόπυργο
Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Ασπροπύργου έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην έξοδο 4 της Αττικής Οδού.

Διακοπή κυκλοφορίας του Προαστιακού στο τμήμα Κινέτα-‘Ανω Λιόσια, κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής, εξαιτίας πυρκαγιάς στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Η αμαξοστοιχία 1309 έχει ακινητοποιηθεί στο Σ.Σ Κινέτας. Αναμένονται καθυστερήσεις και πιθανές ακυρώσεις στα δρομολόγια σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

Μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Λάκκα Κατσαρή στον Ασπρόπυργο στην βιομηχανική περιοχή, επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Κλειστή η Αττική Οδός
Έκλεισε η Αττική Οδός και στα 2 ρεύματα σε ένα μεγάλο τμήμα της, λόγω της φωτιάς στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Αττικής Οδού, ο δρόμος έχει κλείσει από την είσοδο της Ελευσίνας έως τον κόμβο της Περιφερειακής Αιγάλεω και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Δήμαρχος Ασπροπύργου: Η φωτιά ξεκίνησε από τις αυτοσχέδιες χωματερές
Ο δήμαρχος Νίκος Μελετίου είπε μιλώντας στην ΕΡΤ πως η φωτιά που μαίνεται στην περιοχή του Ασπροπύργου ξεκίνησε από τις αυτοσχέδιες χωματερές.

«Είναι μια περιοχή η οποία είναι περιοχή χονδρεμπορίου. Υπάρχουν τεράστιες αποθήκες με υλικά logistics και δυστυχώς η φωτιά ξεκίνησε από τις ανεξέλεγκτες απορρίψεις σκουπιδιών και μπαζών που σε καθημερινή βάση βιώνουμε στον Ασπρόπυργο. Είναι το τεράστιο θέμα το οποίο το γνωρίζουν όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ο Ασπρόπυργος το αντιμετωπίζει λόγω της γειτνίασης με την χωματερή των Άνω Λιοσίων. Με τον ΧΥΤΑ, έχει εύκολη πρόσβαση σε ομάδες Ρομά, τα σκουπίδια που καθαρίζουν από το λεκανοπέδιο της Αθήνας να τα φέρνουν και να τα απορρίπτουν εκεί», είπε αρχικά.

«Να σας πληροφορήσω για κάτι που μου είπε ένας κάτοικος. Η φωτιά ξεκίνησε από χτες το βράδυ από μία εστία που είχαν κάποιοι Ρομά που έκαιγαν καλώδια, λάστιχα. Δεν είχε τους βόρειους δυνατούς ανέμους, είχε νότιους. Έτσι στροβιλίζονταν ο αέρας και πήγε προς τα βόρεια και με τους βόρειους δυνατούς ανέμους που έχουμε έκανε αυτή την καταστροφή».

Η περιοχή είναι γεμάτη από επιχειρήσεις και το ευτύχημα είναι ότι γειτνιάζει με το μετρό, είπε ο Νίκος Μελετίου. «Το ευτύχημα είναι ότι γειτνιάζει με τον προαστιακό, με τις γραμμές του προαστιακού που υπάρχει μια μεγάλη απόσταση από τη βιομηχανική ζώνη της Νέας ζωής και δεν μεταδόθηκε η φωτιά νότια και να κάψει και επιχειρήσεις», είπε.

Τεράστια η φωτιά στη Φυλή: Εκκενώθηκαν η Μονή Κλειστών και η Χασιά, αγωνία για τις μοναχές
Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην φωτιά σε δασική έκταση στην Φυλή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση, στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στην περιοχή της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» στη Φυλή.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, οι ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο σημείο όπου έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά καθιστούν δύσκολο το έργο των δυνάμεων.

Για την κατάσβεση της φωτιάς έχουν, μέχρι στιγμής, κινητοποιηθεί 62 πυροσβέστες με 26 οχήματα και από αέρος συνδράμουν 5 ελικόπτερα. Παράλληλα, η Τροχαία έχει προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

 

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου που μίλησε στον ΣΚΑΙ έχουν απεγκλωβιστεί από την περιοχή περίπου 90 άτομα.

Μάλιστα 6 άτομα, προσκυνητές που βρίσκονταν σε Μονή απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο. Παράλληλα, όπως ανέφερε η ίδια, αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια απομάκρυνσης πολιτών από τα πύρινα μέτωπα.

Νωρίτερα, οι κάτοικοι της περιοχής της Φυλής ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Άνω Λιόσια.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: « Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Εάν βρίσκεστε στη Φυλή απομακρυνθείτε προς ‘Ανω Λιόσια. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.