Ο Κώστας Παπανικολάου, αυτή τη φορά ως αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας, ετοιμάζεται για ακόμη μια συμμετοχή σε Μουντομπάσκετ.

Η ομάδα είναι στον ίδιο όμιλο με την Ιορδανία, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία και θα ξεκινήσει το Σάββατο απέναντι στο συγκρότημα της Μέσης Ανατολής.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου πριν από τους αγώνες, ο Παπανικολάου μίλησε για τους στόχους της ομάδας,  και τις φωτιές που καίνε την Ελλάδα, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Είναι πολύ σημαντικό που είμαστε σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Είμαστε συνεπείς σε αυτά τα μεγάλα ραντεβού. Τώρα έχουμε μια ομάδα με αρκετά νέα στελέχη, αλλά όλοι έχουν δείξει τη νοοτροπία τους. Θα πρέπει όταν έρθει η ώρα να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα μας Όταν είσαι ανταγωνιστικός, δεν μπορείς να μιλήσεις για το τι θα σε ικανοποιεί πριν αρχίσεις την προσπάθειά σου. Εμείς θέλουμε να είμαστε περήφανοι για την προσπάθειά μας, όπως και οι Έλληνες που θα μας παρακολουθούν. Ξέρουμε πως είναι απλώς ένα σπορ, αλλά εδώ έχεις την ευκαιρία να εκπροσωπείς τη χώρα σου. Θα πρέπει να παρέχουμε στήριξη στους ανθρώπους που παλεύουν να σώσουν ζωές και το βιός μιας ολόκληρης ζωής. Δυστυχώς με ενοχλεί όλο αυτό που το έχουμε συνηθίσει, η ωμότητα αυτής της κατάστασης. Πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι, οι αρμόδιοι φορείς να δράσουν, ώστε να μη βλέπουμε μανάδες να κλαίνε τα παιδιά τους επειδή έπεσε ένα αεροπλάνο ή γιαγιάδες να ξεσπιτώνονται. Στα λόγια είμαστε όλοι καλοί, το θέμα είναι να κάνουμε πράξεις. Η πρόληψη είναι αναγκαία.

Δεν μπορώ να πω ότι η αυτοπεποίθησή μας επηρεάστηκε από τα αποτελέσματα στα φιλικά. Ξέραμε τι θέλαμε μέσα από αυτά τα φιλικά. Είχαμε συγκεκριμένους στόχους, μικρούς στόχους, μέσα από αυτά τα φιλικά που χρησιμοποιήσαμε για να γίνουμε καλύτεροι κρατώντας τα θετικά στοιχεία και πετώντας τα άσχημα. Δεν είμαστε στο 100%, δεν θα μπορούσαμε με είκοσι προπονήσεις, αλλά θεωρώ πως είμαστε σε ένα καλό επίπεδο και η προσπάθειά μας θα είναι να γινόμαστε καλύτεροι μέρα με τη μέρα και παιχνίδι με το παιχνίδι. Σε μια ομαδική προσπάθεια πρέπει να σέβεσαι τους τριγύρω σου. Η μεγαλύτερη ευλογία για αυτή την ομάδα θα είναι να είναι διαφορετικός ο πρωταγωνιστής σε κάθε ομάδα. Δεν είμαστε η ομάδα που έχει τον έναν σταρ που θα βάζει με συνέπεια 20 πόντους και θα ξεκολλά την ομάδα όταν κολλάει. Θα πρέπει να δουλεύουμε ως καλοδουλεμένη μηχανή και να εκμεταλλευόμαστε την παραμικρή λεπτομέρεια προς όφελός μας.

Στόχος είναι να κοιτάς πόσο μπορείς να ανοίξεις την πόρτα και να δεις τον ουρανό. Δεν σημαίνει ότι αν φτάσαμε κάπου είσαι ευχαριστημένος με αυτό ή αν δεν φτάσουμε είμαστε για… αποκεφαλισμό όλοι. Θέλουμε να κάνουμε μια προσπάθεια που θα δώσει νόημα στη δουλειά που έχουμε κάνει όλοι εδώ πέρα. Υπάρχει τόσο μεγάλη ομοψυχία σε αυτή την ομάδα, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Σίγουρα θα υπάρξουν και οι εντάσεις, αλλά υπάρχει αίσθημα αλληλοβοήθειας, να δώσεις στον άλλο μια συμβουλή. Κι αυτό το έχουν όλα τα παιδιά. Υπάρχουν στιγμές που και ο Θανάσης και ο Ιωάννης θα πιάσει κάποιον να του πει κάτι. Το πιο σημαντικό είναι ο καθένας να δέχεται τη συμβουλή και να καταλαβαίνει πως είναι για το καλό της ομάδας, χωρίς να το παίρνει ως προσβολή».

Παράλληλα σε δηλώσεις προέβη και ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρη Ιτούδης αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Είναι επίτευγμα για το ελληνικό μπάσκετ και την ομοσπονδία να είμαστε για μια ακόμη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Προφανώς δεν ήρθαμε εδώ για την εμπειρία, αλλά θέλουμε και πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί. Το να είσαι ανταγωνιστικός σημαίνει πως πρέπει να ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου, να έχεις υψηλούς στόχους και να βγαίνεις από τη ζώνη ασφάλειάς σου. Ήδη λόγω της διαφοράς ώρας και κλίματος είμαστε εκτός ζώνης ασφάλειας. Θέλουμε να δούμε πόσο ανταγωνιστικοί μπορούμε να είμαστε.

Σήμερα κάναμε την εικοστή μας προπόνηση και σε είκοσι προπονήσεις δεν μπορείς να έχεις αυτό που θέλεις. Όμως είμαστε σε καλό δρόμο για να καταλάβουμε τις αρετές μας και τις αδυναμίες που πρέπει να ξεπεράσουμε. Όταν το κάνεις αυτό, έχεις ήδη πετύχει πολλά. Είμαι περήφανος γιατί οι παίκτες έχουν δείξει αφοσίωση από την πρώτη μέρα, καταλαβαίνουν τις δυσκολίες, αντιλαμβάνονται ποιοι είμαστε και αυτό που μένει είναι να βγούμε και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Το ποιος θα ξεκινά ή ποιος θα τελειώνει τα παιχνίδια εξαρτάται και από τα παιχνίδια. Δυστυχώς κάποιες συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να έχουμε συνέχεια από πέρσι ως ομάδα, αλλά θα βρούμε την ταυτότητά μας μέσα από τους αγώνες. Έχουμε αυτοπεποίθηση για το πώς θα πρέπει να παίξουμε σε αυτή τη διοργάνωση, ανάλογα και με τους αντιπάλους μας που σεβόμαστε.

Όταν εκπροσωπείς τη χώρα σου, ο κόσμος σε παρακολουθεί και δεν μπορείς να ξεγελάσεις κανέναν. Εμείς θα βγούμε για να παλέψουμε, να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας, με στόχο να είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που προσπαθήσαμε. Αν φτάσουμε στο ύψος των δυνατοτήτων μας, θα είμαστε ικανοποιημένοι.

Όποιος είναι στην Εθνική ομάδα, όχι μόνο οι 12 που είναι εδώ, αξίζουν να είναι μέλη της. Δεν τους κάνουμε εμείς χάρη, αυτοί μας κάνουν χάρη. Όταν απουσιάζουν κάποιοι παίκτες για λόγους που σεβόμαστε, ανοίγει μια ευκαιρία για άλλους. Πρέπει να είσαι σε θέση να αξιοποιήσεις την ευκαιρία αυτή. Παίκτες όπως ο Μωραΐτης ή ο Ρογκαβόπουλος ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ο Μήτογλου είναι μια άλλη περίπτωση, είπαμε πως θα πρέπει να ξεκινήσει κάτω από το μηδέν και έχει μεγάλο κίνητρο. Είμαστε ενθουσιασμένοι να δούμε πού θα φτάσουμε.

Δυστυχώς θυμάμαι ότι και στις πρώτες μας δηλώσεις στην προετοιμασία μιλούσαμε για τις πυρκαγιές. Δεν μπορεί να μη μας απασχολεί αυτό που γίνεται στην Ελλάδα και είναι θλιβερό. Ελπίζω κι εύχομαι όχι μόνο η ελληνική κοινότητα αλλά όλες να εμποτιστούν με περίσσια γνώση και εμπειρία ώστε να αντιμετωπίζουν αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Εύχομαι όσα συμβαίνουν να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο ανώδυνες. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω. Θα πρέπει να νιώθει ο καθένας προστατευμένος από οποιαδήποτε τέτοιου είδους φυσική καταστροφή. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική.

Βοηθά όταν βάζεις σουτ. Δίνει ώθηση στους παίκτες, δίνει αυτοπεποίθηση σε όλη την ομάδα και σε βοηθά και στην άμυνα. Στα παιχνίδια βλέπεις όμως και άλλα πράγματα. Εμείς είμαστε μια ομάδα που μπορεί να επιστρέψει παρότι οι αντίπαλοι παίρνουν διαφορές. Έχουμε τρόπους να κατεβάσουμε τον ρυθμό των αντιπάλων, να τους οδηγήσουμε σε λάθη, αν και σε κάποια παιχνίδια δεν τα αξιοποιήσαμε επιθετικά. Το θέμα είναι η ομαδική παραγωγή. Μοιράζουμε καλά την μπάλα, αναζητούμε το καλύτερο δυνατό σουτ και αυτό δείχνει πως θέλουμε και μπορούμε να παίξουμε ομαδικό μπάσκετ. Είμαστε σε μια διοργάνωση που δεν έχεις πολύ χρόνο, θέλεις νίκες. Ο αγώνας με την Ιορδανία είναι τελικός, σεβόμαστε τον αντίπαλο που έχει συγκεκριμένες αρετές.

Δεν θα σας πω το πλάνο μας για την Ιορδανία, δεν θα ήταν και τόσο έξυπνο από μέρους μου. Η Ιορδανία έχει παίκτες πολυδιάστατους στις θέσεις 3, 4 ή και 5. Ο Χόλις-Τζέφερσον μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς, όπως και ο Ντουβερίογλου στη θέση ‘5’. Υπάρχει και ο Μπζάι που σουτάρει πολύ καλά. Ο προπονητής τους χρησιμοποιεί διάφορες τακτικής, παίζουν πολλή ζώνη και θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι».