Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA»  μίλησε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης για το εργασιακό νομοσχέδιο που προκάλεσε αντιδράσεις.

Αναφορικά με τις συμβάσεις «μηδενικής εργασίας» ή η κατά παραγγελία απασχόληση, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου προσπάθησε να ρυθμίσει εκκρεμότητες πολλών ετών.

«Αυτό το νομοσχέδιο έχει ειλικρίνεια στις μεταξύ μας σχέσεις. Έγιναν πρωτοσέλιδα για τις συμβάσεις μηδενικού ωραρίου. Ρωτάω τώρα, δεν έχετε ακούσει καθόλου για εταρείες catering που παίρνουν έκτακτο προσωπικό, οι οποίοι αναγκαστικά πάνε και πληρώνονται μαύρα; Δεν ισχύει αυτό;».

«Τα ένσημα θα μετράνε στο ποσοστό αναπλήρωσης, δηλαδή θα έχει υψηλότερη σύνταξη. Κάποιος που δούλευε τα τελευταία 10 χρόνια και είχε μία σύμβαση 8ωρη και μία μερικής απασχόλησης, αυτό ήταν παράνομο. Μέχρι αυτό το νομοσχέδιο ήταν παράνομο, μπορούσες να κάνεις δύο συμβάσεις μερικής απασχόλησης», εξήγησε. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η πλήρης σύμβαση και η σύμβαση μερικής απασχόλησης επιτρέπουν το να μην πειραχτεί το όριο ελάχιστης ξεκούρασης ενός εργαζομένου.

«Στόχος μας είναι να γίνουν οι εργασιακές μας σχέσεις πιο ειλικρινείς μεταξύ μας. Έχουμε χαρτογραφήσει τι γίνεται στ’ αλήθεια στον κόσμο νπου ζούμε και το κάνουμε με ένα οργανωμένο τρόπο», δήλωσε. Ακόμη, ξεκαθάρισε πως μετά τη δοκιμαστική περίοδο των 6 μηνών οι συμβάσεις θα γίνονται αορίστου χρόνου. «Από το 2010 στην Ελλάδα μέχρι τους 12 μήνες, εάν σε απολύσεις ένας εργοδότης δεν παίρνεις αποζημίωση. Με τον ισχύοντα νόμο μπορεί να σε απολύσει χωρίς κανένα λόγο στους 12 μήνες. Αυτό θα αλλάξει, θα γίνει 6 μήνες. Μετά τους 6 μήνες θα έχεις κανονική σύμβαση. Μέχρι τους 12 μήνες εργασίας δεν θα πάρεις αποζημίωση, αλλά ο εργοδότης δεν θα μπορεί αν σε απολύσει τόσο εύκολα μετά το δεύτερο εξάμηνο». είπε.

Όσο για τον τουρισμό, τόνισε πως φέτος οι ελλείψεις εργαζομένων στον τομέα άγγιξαν τις 60.000.

Σύνταξη με ένα «κλικ»
Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα για τους συνταξιούχους, τονίζοντας πως η σύνταξη με ένα «κλικ» είναι ένας στόχος του «όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κου Γεωργιάδη, το παραπάνω θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα 3 – 4 χρόνια.

«Πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε 1 χρόνο»
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήδη αποτελεί καθημερινότητα για τους εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες, ενώ αναμένεται μέσα στο επόμενος έτος να είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

«Είναι μία επανάσταση που μας έχει φέρει η τεχνολογία, η οποία εάν χρησιμοποιηθεί σωστά θα βοηθήσει πολύ την επιχείρηση και τον εργαζόμενο. Δεν θα μπορεί να κλέβει κανείς κανένα, θα είναι όλα διάφανα. Είμαστε σε ένα γόνιμο διάλογο με κλάδους της οικονομίας για να εφαρμοστεί με σωστό τρόπο», δήλωσε. Ιδιαίτερα, ανέφερε πως θα προχωρήσει στην έκδοση διαφορετικών υπουργικών αποφάσεων ανά κλάδο προκειμένου να εφαρμοστούν σωστά και λειτουργικά.

«Στην επιχείρηση που θα χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα, η υποδηλωμένη εργασία θα έχει πρόστιμο σαν να είναι μαύρη. Σήμερα εάν μπει η Επιθεώρηση Εργασίας σε μία επιχείρηση και βρει ανασφάλιστο εργαζόμενο, το πρόστιμο είναι 10.500 ευρώ. Είναι υψηλό πρόστιμο και αυτό οδήγησε στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Εάν τον βάλει όμως μειωμένο ωράριο και τον έχει 10 ώρες να εργάζεται και τον βρει η Επιθεώρηση Εργασίας, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ. Άρα πολλές επιχειρήσεις έχουν μετακινήσει τον εργαζόμενο από τη σφαίρα της μαύρης εργασίας στην αδήλωτη», είπε, τονίζοντας πως το πρόστιμο στην περίπτωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα είναι 10.500 ευρώ.