Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών για τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως «οι Έλληνες κατέστρεψαν την Σμύρνη».

«Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδo», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται πως ο Ερντογάν σε ομιλία του ανέφερε πως «ο Αύγουστος έκλεισε με την επέτειο μιας μεγάλης νίκης που άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση του τελευταίου κράτους στην Ανατολία», της Δημοκρατίας. Συνέχισε λέγοντας πως «ο στρατός ξεκίνησε τη μεγάλη επίθεση στις 26 Αυγούστου 1922, με την εντολή που έδωσε ο Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ».

Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας πως «ο ηρωικός στρατός, ο οποίος κατέστρεψε μία προς μία τις εχθρικές γραμμές, άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη καταστρέφοντας σημαντικό μέρος των ελληνικών κατοχικών δυνάμεων στη μάχη της πλατείας Αρχιστράτηγου στις 30 Αυγούστου».

Αναφέροντας ότι «οι τουρκικές σημαίες κυμάτιζαν στον ουρανό της Σμύρνης, η οποία καταστράφηκε από τον εχθρό που τράπηκε σε φυγή 15 ημέρες μετά την έναρξη της μεγάλης επίθεσης», ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι «ο πόλεμος στο πεδίο της μάχης κερδήθηκε εναντίον του εχθρού που μόλυνε την αιώνια πατρίδα της Ανατολίας με τις προδοτικές φιλοδοξίες και τις βρώμικες μπότες του για σχεδόν 3,5 χρόνια».