Στα εμβληματικά έργα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στην παρούσα δημοτική θητεία αλλά και στους στόχους του για το μέλλον αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Π», ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος.

Ο κ. Μαρκόπουλος μίλησε επίσης και για τον συνδυασμό του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, τονίζοντας πως «στη δική μας ομάδα, μένουν μακριά οι κομματικές ταυτότητες και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες, διότι μας ενώνει κάτι σπουδαιότερο, η αγάπη για το Γαλάτσι».

Κάνοντας απολογισμό της παρούσας θητείας ως Δημοτική Αρχή, ποια θεωρείτε τα πιο εμβληματικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί και τι έχετε προγραμματίσει μέχρι το τέλος αυτής; 

Το πιο σημαντικό που έχουμε καταφέρει οι συνεργάτες μου στον δήμο και εγώ είναι ότι είμαστε όλη μέρα στον δρόμο, κοντά στους συμπολίτες μας, για να αντιμετωπίζουμε στην πράξη μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πόλη μας. Πέρα από αυτό, όμως, στη θητεία που ολοκληρώνεται, καταφέραμε να βάλουμε και τις βάσεις για να γίνουν πραγματικότητα ορισμένα εμβληματικά έργα που όλοι μας τα περιμένουμε εδώ και χρόνια. Έργα που πραγματικά αλλάζουν το Γαλάτσι.

Και πρώτα απ’ όλα, αναφέρομαι στη δημιουργία της κεντρικής μας πλατείας. Ένα αίτημα που μετράει δεκαετίες,επιτέλους, ξεκίνησε να γίνεται πλέον πραγματικότητα και σε μερικά χρόνια το Γαλάτσι μας θα έχει το δικό του κεντρικό σημείο συνάντησης.Ένα εξίσου σημαντικό έργο, συναισθηματικής και πολιτιστικής σημασίας για την πόλη μας, είναι η κατασκευή του θερινού κινηματογράφου στην ιστορική θέση της Ζαΐρα. Εκεί θα φτιάξουμε και τρία υπόγεια πάρκινγκ, αλλά και τη δική του πλατεία. Ταυτόχρονα, έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης και η ανάπλαση του Λόφου του Παιδιού. Μια έκταση 33 στρεμμάτων, η οποία θα προσφέρει σε όλους μια όαση πρασίνου με πολλές αθλητικές δραστηριότητες. Έρχεται να συμπληρώσει το Άλσος Βεΐκου, το οποίο πλέον έχει περάσει στα χέρια μας και προχωράμε στην ολική ανακατασκευή του κλειστού γηπέδου μπάσκετ, σε ευρωπαϊκά πρότυπα για να είναι ένας αθλητικός χώρος, στολίδι για όλη την Αττική. Στα χέρια μας, σας θυμίζω, έχει περάσει και η διαχείριση του Παλαί. Βλέπετε, δηλαδή, ότι οι Γαλατσιώτες μέρα με τη μέρα αποκτούν ένα σύγχρονο πλέγμα υποδομών και εγκαταστάσεων, το οποίο θα ζήλευαν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας.

Ποιες είναι οι ενέργειές σας σε κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, όπως η καθαριότητα και η ασφάλεια; 

Ως Δημοτική Αρχή είχαμε και έχουμε πάντα ως κύριο μέλημά μας τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών. Ξέρετε, σε αυτά που από πολλούς θεωρούνται«μικρά», φαίνεται η οργάνωση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής.

Σήμερα, το Γαλάτσι μας είναι από τους πιο καθαρούς δήμους της Αττικής– και αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε όλοι όσοι ζουν εδώ. Την τετραετία 2019-2023 πήραμε 8 νέα απορριμματοφόρα, φτάνοντας στα 22 συνολικά και εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για το προσωπικό και, ταυτόχρονα, καλύτερες υπηρεσίες για τους κατοίκους.

Άλλο σπουδαίο έργο που έχουμε ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο και συνεχίζουμε, είναι οι ασφαλτοστρώσεις. Έχει ήδη ασφαλτοστρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και έως το τέλος του έτους θα έχουν ασφαλτοστρωθεί όλοι οι δρόμοι του Γαλατσίου, μετά από 40 χρόνια!

Είναι και πολλά άλλα έργα που αξίζει να αναφερθούν, όμως. Από το ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε αποκτήσει δύο νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας θα είναι βιοκλιματικός, μέχρι το ότι πραγματοποιήσαμε ακόμα ένα χρόνιο αίτημα των Γαλατσιωτών, τον φωτισμό του σημαντικότερου μνημείου της πόλης μας, της Ομορφοκκλησιάς του Αγίου Γεωργίου και του περιβάλλοντος χώρου. Μια παρέμβαση για την προβολή του μνημείου μας, αλλά και για την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών.

Έχετε ανακοινώσει ήδη ότι θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας στις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου. Ποιοι είναι οι στόχοι και ποιες οι προτεραιότητές σας για την επόμενη θητεία; 

Η απόλυτη προτεραιότητά μας σε αυτήν τη θητεία είναι να ολοκληρωθούν με επιτυχία τα μεγάλα έργα που έχουμε ήδη ξεκινήσει. Οι πολίτες τα περιμένουν δεκαετίες και δεν θέλουμε να χαθεί ούτε μια μέρα. Τηρούμε τις υποσχέσεις μας και εργαζόμαστε σκληρά,ώστε να υλοποιηθούν όλες μας οι δεσμεύσεις και με το παραπάνω.

Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικός, θα σας πω μόνο ότι πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε δεσμευτεί για τεχνικά έργα προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ σε αυτήν τη θητεία και τελικά εκπονήσαμε και βάλαμε μπρος έργα προϋπολογισμού 73 εκατ. ευρώ. Δουλέψαμε συλλογικά, γνωρίζαμε τις ανάγκες της πόλης, εκπονήσαμε μελέτες και τις καταθέσαμε έγκαιρα,για να λάβουμε χρηματοδοτικά εργαλεία που δόθηκαν από το κράτος. Έτσι, θέτουμε με υπερηφάνεια και πάλι την υποψηφιότητά μας στον κόσμο του Γαλατσίου, ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε το Γαλάτσι που αξίζουμε.

Τα επόμενα χρόνια, όμως, η πόλη μας πρέπει να κερδίσει κι ένα ακόμα στοίχημα, αυτό που έχει να κάνει με το μεγάλο έργο της Γραμμής 4 του μετρό. Εμείς ως Δημοτική Αρχή ήδη έχουμε κατασκευάσει και παραδώσει στους κατοίκους τρία δωρεάν πάρκινγκ, ώστε να ελευθερώσουμε τους δρόμους από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.Παράλληλα είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Αττικό Μετρό, ώστε να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες συγκοινωνιακές μελέτες.

Έχετε «ζεστάνει μηχανές» για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Ποια είναι η «ανθρωπογεωγραφία» της παράταξής σας; Υπάρχει ανανέωση του συνδυασμού σας; 

Ο συνδυασμός μας «Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο» συνεχίζει με τα στελέχη που εμπιστεύθηκαν τη δυναμική του από την πρώτη στιγμή, αλλά και με νέους ανθρώπους που ενστερνίζονται τις ιδέες και τις θέσεις μας. Και αποτελεί δικαίωση για όλους μας να βλέπουμε ακόμα και υποψηφίους που ήταν απέναντί μας –αλλά πάντα με κοινό σκοπό το καλό του δήμου μας– να ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Στη δική μας ομάδα, όπως γνωρίζετε καλά, μένουν μακριά οι κομματικές ταυτότητες και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες, διότι μας ενώνει κάτι σπουδαιότερο,η αγάπη για το Γαλάτσι.Έτσι πορευθήκαμε εννιά χρόνια τώρα κι έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε, αν μας εμπιστευτούν ξανά οι συμπολίτες μας.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο