«Η πολιτική της ΝΔ στοχεύει στην υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, σε συνέντευξή του στον ρ/στ «Στο Κόκκινο 105,5» σήμερα το πρωί, με αφορμή την είδηση για τις αναβολές χημειοθεραπειών στο νοσοκομείο Μεταξά. «Το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε: αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ από τότε που ανέλαβε το 2019. Η υποβάθμιση του ΕΣΥ και η ιδιωτικοποίησή του. Ας μην ξεχνάμε και τα τραγικά περιστατικά με το ΕΚΑΒ, που βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα, όπου άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ακόμη και σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων, ελλείψει ασθενοφόρων».

Ερωτηθείς για την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στον Έβρο, ο εκπρόσωπος Τύπου επισήμανε: «Ο πρωθυπουργός από όποιο δημόσιο βήμα κι αν σταθεί λέει ότι λίγο πολύ τα έκανε όλα καλά η κυβέρνηση. Ούτε μια συγνώμη για την καταστροφή! Ούτε μια συγνώμη που δεν ήταν η πολιτεία έτοιμη, ενώ ο ίδιος έλεγε στις 7 Ιουλίου ότι είμαστε πανέτοιμοι. Περί τις 935.000 στρέμματα κάηκαν μόνο στον Έβρο, μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καλπάκης υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη δασοπροστασία, αλλά όπως είπε «η κυβέρνηση απαξιώνει συνολικά την αντιπολίτευση». «Υπάρχει ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και σε αυτή τη συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης έρχεται με αλαζονεία. Πρέπει να δοθούν οι αποζημιώσεις, αλλά και να προχωρήσουν άμεσα τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, τα έργα αναδάσωσης. Όσα έχει ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης για ιδιώτες ανάδοχους στα δάση μάς βάζουν σε προβληματισμό» πρόσθεσε και αναρωτήθηκε: «Θα κάνει ο ανάδοχος όσα πρέπει με ενιαίους κανόνες και χρονοδιάγραμμα, και όχι όπως τον συμφέρει;».

Σχετικά με την υπόθεση των «Σπαρτιατών» ο κ. Καλπάκης μίλησε για «παρακμιακά φαινόμενα για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία μας» και σημείωσε ότι «είναι και αποτέλεσμα των τραγικών πολιτικών χειρισμών της ΝΔ, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ δυστυχώς, όσον αφορά τον αποκλεισμό Κασιδιάρη από τις εκλογές. Πρόκειται για φιάσκο, καθώς η κυβέρνηση κατάφερε να γίνει χορηγός του Κασιδιάρη με τους θεσμικούς ερασιτεχνισμούς της».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Καλπάκης τόνισε ότι «αν η κυβέρνηση είχε αποδεχτεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το θέμα θα είχε λυθεί πολύ νωρίτερα -πρόταση που προέβλεπε τον αποκλεισμό των καταδικασμένων έστω και πρωτόδικα για τα άρθρα 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα». Στη συνέχεια, ο κ. Καλπάκης εγκάλεσε την Νέα Δημοκρατία και για νομιμοποίηση του ακροδεξιού λόγου, που, όπως είπε, «το είδαμε και με τις πυρκαγιές». «Πήγαμε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου με τη ΝΔ να χαρακτηρίζει τον βασικό πολιτικό της αντίπαλο “εθνική εξαίρεση”», τόνισε σημειώνοντας ότι «αυτές οι αντιλήψεις ξυπνούν ακροδεξιά αντανακλαστικά». «Να εξαντληθούν όλα τα θεσμικά εργαλεία απέναντι σε αυτή την κατάσταση» τόνισε ο κ. Καλπάκης και αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τον αποκλεισμό των καταδικασμένων νεοναζί από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό και για τους επικεφαλής των συνδυασμών για τους υποψήφιους συμβούλους. «Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία αρνείται να το συζητήσει» υπογράμμισε.

Τέλος, όσον αφορά την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Στέργιος Καλπάκης τόνισε: «Το στοίχημα είναι να κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του του κόσμου την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου. Δουλέψαμε γι’ αυτό και θα δουλέψουμε και τις επόμενες ημέρες, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να βγει δυνατός για να δώσει τις πολιτικές μάχες του επόμενου διαστήματος από καλύτερη θέση».