Όσα είπαν οι δύο υπουργοί εξωτερικών μετά το τετ α τετ στην Άγκυρα

Ικανοποίηση για το κλίμα συνεργασίας εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του. Για μια νέα και θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε λόγο ο Χακάν Φιντάν, που χαρακτήρισε «καρποφόρα» τη συνάντηση, που έγινε σε θετικό κλίμα.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον οδικό χάρτη των επαφών που θα υπάρξει ανάμεσα στις δυο πλευρές το επόμενο διάστημα.

«Συμφωνήσαμε ότι ο οδικός μας χάρτης θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα. Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, με ελληνική πλευρά. Δεύτερον, τα ΜΟΕ που θα εκκινήσει το επόμενο διάστημα. Και τρίτον, τα θέματα θετικής ατζέντας, όπως ο τουρισμός, η κλιματική κρίση. Κομβικό σημείο είναι η συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου. Και στη συνέχεια, η διοργάνωση, μετά από 7 χρόνια του Ανώτατου Συμβουλίου Συεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Η συζήτηση περιέλαβε ζητήματα όπως το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το Κυπριακό, που η Ελάδα θέλει άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών. Προσβλέπω σε μία αγαστή συνεργασία με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων». είπε.

Για τις μειονότητες, έκανε λόγο για «γέφυρες συνεργασίας» . Επίσης, αποφάσισαν συνεργασία για το μεταναστευτικό. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί το καλό κλίμα στην περιοχή μας. Αυτό θα συμβάλλει στις διμερείς μας συζητήσεις, αλλά είναι αναγκαίο για το μείζον αγαθό της ευημερίας». είπε.