Αυτό το καλοκαίρι, τούτο τον Αύγουστο του 2023, είναι γεγονός πως είχαμε τις περισσότερες και καταστροφικότερες φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Φωτιές οι οποίες στο πέρασμά τους άφησαν στάχτη και αποκαΐδια. Ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα, όπως τότε στο Μάτι με τους 104 νεκρούς. Όμως απανθρακώθηκαν χιλιάδες ζώα. Και ιδιαίτερα στο δάσος της Δαδιάς, όπου χάθηκαν χιλιάδες σπάνια άγρια πτηνά που μόνο σε αυτό το δάσος ζούσαν, κάτι που ήταν μοναδικό στην Ευρώπη. Και μου αρέσει που το δάσος της Δαδιάς έχει χαρακτηριστεί και είναι προστατευόμενο από τη Νatura 2000!

Οι τεράστιες καταστροφές έχουν φέρει τα πάνω κάτω! Έχουν φέρει σε αντιπαράθεση την κυβέρνηση με την αντιπολίτευση. Και φυσικά εγείρονται πολλά ερωτηματικά, με κυριότερο το «τις πταίει;». Σε αυτό ουδείς μπορεί δώσει απάντηση. Είναι στην κυριολεξία πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο και ιδιαίτερα από έναν μη ειδικό, όπως η αφεντιά μου! Οι μεγάλες φωτιές, που κατέκαψαν ιστορικά δάση της χώρας μας, έχουν αφήσει… άφωνη όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη και τον κόσμο όλον!

«Όταν καίγεται ένα δέντρο λυπάμαι. Όταν καίγεται ένα δάσος πονάει η ψυχή μου…» μου έλεγε πριν από λίγες ημέρες με δάκρυα στα μάτια ένας εθελοντής της ομάδας προστασίας του δάσους. Και με την ευκαιρία να υπογραμμίσω πως δεν φθάνει η ομάδα των εθελοντών. Πρέπει να ενεργοποιηθεί ο αγροφύλακας όπως παλιά, που η δουλειά του ήταν να βρίσκεται από το πρωί έως το άλλο πρωί στο δάσος και να ελέγχει τι ακριβώς συμβαίνει. Εάν υπήρχαν οι αγροφύλακες, το δάσος δεν θα είχε γίνει κρυψώνας των λαθρομεταναστών ή όπως αλλιώς πείτε τους. Αυτοί έβαλαν τις περισσότερες φωτιές, όπως αναφέρθηκε. Και ναι, θα είχαμε αποφύγει τις ενέργειες όλων αυτών των αχρείων πυρομανών που χαίρονται, που το ευχαριστιέται η ψυχή τους,ότανβλέπουννακαίγονται τα δάση. Να χάνονται άνθρωποι και σπάνια άγρια ζώα! Να γίνονται στάχτη περιουσίες και να καταστρέφεται το πράσινο. Χαίρονται όλα αυτά τα ελεεινά υποκείμενα, τα αποβράσματα, όταν βλέπουν τα παλικάρια μας, τους πυροσβέστες, να «πέφτουν», να ρίχνονται με αυτοθυσία στη μάχη για το σβήσιμο της φωτιάς. Ακόμη στρέφουν το βλέμμα τους ψηλά, όχι για να ζητήσουν συγγνώμη από τον Θεό για το κακό που έχουν κάνει, αλλά για να δουν τις προσπάθειες που κάνουν οι ήρωες πιλότοι μας για να σβήσουν και να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα τους!

Μια έρευνα που έγινε πρόσφατα, μετά τις εκατοντάδες φωτιές που είχαμε αυτό το καλοκαίρι του 2023, και ιδιαίτερα τον Αύγουστο, έδειξε πως το 93% των εμπρηστών είναι άνδρες. Το 13% από αυτούς είναι ανήλικοι, ενώ οι μεσήλικες (από 35 έως και 59 ετών) αποτελούν περίπου το 45% εκείνων που έχουν καταδικασθεί για εμπρησμό. Ακόμη, το 31% ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών.Να προσθέσουμε πως η εικόνα που βγαίνει από την Πυροσβεστική είναι διαφορετική. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μόνο το 5% των εμπρηστών είναι ψυχικά ασθενείς. Περίπου το 32% των καταδικασθέντων για καταστροφικές δασικές πυρκαγιές είναι τεχνίτες και εργάτες. Το 18% είναι γεωργοί, κυνηγοί, δασοκόμοι και διάφοροι άλλοι. Το 23% είναι συνταξιούχοι, σπουδαστές, ενώ κάποιοι ασχολούνται με τα οικιακά. Ένα μεγάλο ποσοστό πάνω από το 33% είναι άνεργοι! Να πούμε βέβαια πως κάποιες φωτιές οφείλονται σε καλώδια της ΔΕΗ. Στον καύσωνα (μπορεί από σπασμένο γυαλί να αρπάξει φωτιά) και σε κεραυνούς, όπως έγινε πρόσφατα στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπου άρπαξε φωτιά το δάσος στην περιοχή. Υπάρχει ασφαλώς και η κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά, όμως, γίνονται μόνο από ανθρώπινο χέρι! Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουμε ακόμη φωτιές που μπαίνουν από τρομοκράτες. Από πράκτορες ξένων υπηρεσιών. Και από κατασκόπους. Στην έρευνα γίνεται λόγος και για περιπτώσεις ατόμων που έχουν εκδικητικά κίνητρα και ψυχολογικά προβλήματα. Αλλά οι πυρκαγιές οφείλονται και σε αγροτικές εργασίες, αγνοώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για καταστροφή του δάσους. Πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε πως έμειναν στο απυρόβλητο οι επαγγελματίες εμπρηστές που είναι ατιμώρητοι. Ακούσαμε και για έρευνες του Αρείου Πάγου. Αυτά τα ακούει κανείς με αρκετή δόση επιφύλαξης. Κι αυτό επειδή οι εμπρηστές συλλαμβάνονται από την Αστυνομία και όχι από τις δικαστικές αρχές.

Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει άμεσα σκληρά μέτρα και αποφάσεις. Να αλλάξει ο Ποινικός Κώδικας, ώστε όλοι αυτοί οι δολοφόνοι να τιμωρούνται αυστηρά. Διαφορετικά, κάθε χρόνο θα λέμε τα ίδια και θα μοιρολογούμε πάνω στις στάχτες και στα αποκαΐδια. Εμπρός λοιπόν αποφάσεις χθες, όχι αύριο! Δεν υπάρχει το δεν μπορώ. Υπάρχουν μόνο τρεις λέξεις: Θέλω! Δεν θέλω!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο