«Η νέα ηγεσία οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις υγιείς δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας αξιόπιστης κυβερνητικής πρότασης», δηλώνει στο «Π» ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης.

Παράλληλα θεωρεί «μέγιστο διακύβευμα της νέας περιόδου για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι προτάσεις του να καταφέρουν να φτάσουν και να εξηγηθούν στους πολίτες», ενώ τονίζει ότι «δεν υφίσταται κίνδυνος διάσπασης ή νέας περιόδου εσωστρέφειας», από τις «εύλογες και θεμιτές αντιπαραθέσεις στο πλαίσιο του ζωντανού προεκλογικού διαλόγου» για την εκλογή προέδρου.

Τι προσδοκάτε από τη νέα ηγεσία, όταν αυτή εκλεγεί, και πώς φαντάζεστε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Αλέξη Τσίπρα εποχή;

Αναμφίβολα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί τον εγγυητή της ενότητας του κόμματος.

Με βάση την εν λόγω παρακαταθήκη, η νέα ηγεσία οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις υγιείς δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας αξιόπιστης κυβερνητικής πρότασης, η οποία να απαντά στα προβλήματα των πολιτών. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα το επιτύχουμε, καθώς υπάρχουν εξαιρετικές υποψηφιότητες ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές, αλλά με κοινό όραμα για την επιστροφή της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Κρίνετε πως οι όποιες αντιπαραθέσεις εκδηλώθηκαν στη διάρκεια της προεδρικής καμπάνιας θα κοπάσουν μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας ή μήπως υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της παράταξης ή νέας περιόδου εσωστρέφειας;

Δεν θεωρώ ότι υφίσταται κίνδυνος διάσπασης ή νέας περιόδου εσωστρέφειας. Αν κάποιο στέλεχος επιχειρήσει να ανοίξει εκ νέου τον ασκό του Αιόλου μετεκλογικά, τότε θα λογοδοτήσει αφενός στους χιλιάδες φίλους του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου στην ιστορία.

Πορευόμαστε συντεταγμένα και δημοκρατικά στις εκλογές και σε έναν ενδεχόμενο β’ γύρο, σεβόμενοι το καταστατικό, τις αρχές και τις αξίες του κόμματος, το οποίο αποτελεί την κοινή στέγη μας. Οι εύλογες και θεμιτές αντιπαραθέσεις στο πλαίσιο του ζωντανού προεκλογικού διαλόγου οφείλουν να παύσουν με την εκλογή του νέου ή της νέας προέδρου.

Τι δεν έγινε επί Αλέξη Τσίπρα και πρέπει να γίνει τώρα;

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την προεδρία ενός κόμματος το οποίο βρισκόταν σε μονοψήφια ποσοστά και το οδήγησε στην κυβέρνηση, επιτυγχάνοντας την έξοδο της χώρας από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων και της ανθρωπιστικής κρίσης. Συνεπώς, έγιναν πολλά επί Αλέξη Τσίπρα και το έργο του κρίνεται εξόχως επιτυχημένο.

Δυστυχώς, κατά την προεκλογική περίοδο και με ευθύνη όλων των θεσμικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε επαρκώς το κυβερνητικό πρόγραμμά μας και αναλωθήκαμε στο σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» και της απλής αναλογικής.

Συνεπώς, πιστεύω ακράδαντα ότι το μέγιστο διακύβευμα της νέας περιόδου για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι προτάσεις του να καταφέρουν να φθάσουν και να εξηγηθούν στους πολίτες δίχως παρερμηνείες και χωρίς τον διαθλαστικό φακό των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Στην από εδώ και πέρα περίοδο, θα κυριαρχήσουν θέματα οικονομίας και ελληνοτουρκικών θέσεων. Ποιες πολιτικές πρέπει να προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει προτάσεις για το σύνολο των σημαντικών θεμάτων, τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Την επόμενη περίοδο, οφείλουμε να προτάξουμε τις εν λόγω προτάσεις, να τις πολλαπλασιάσουμε και να τις εμβαθύνουμε, πείθοντας τους πολίτες ότι η προοδευτική παράταξη μπορεί να προσφέρει διέξοδο στα προβλήματά τους.

Στο πεδίο της οικονομίας κυριαρχεί το πρόβλημα της ακρίβειας, για το οποίο έχουμε προτείνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στα πρότυπα των πρωτοβουλιών της πλειοψηφίας των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ, και τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταβάλει ούτε στο ελάχιστο τη θέση του περί ύπαρξης μίας και μόνο διαφοράς με την Τουρκία, η οποία αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μιλά πλέον περί «βασικής» και όχι «αποκλειστικής» διαφοράς, επιτρέποντας έτσι το άνοιγμα της ατζέντας κατά πως πάντα επιθυμούσε η Τουρκία.

Τα αποτελέσματα των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών θεωρείτε ότι μπορεί να αποτελέσουν πολιτική επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία της νέας ηγεσίας της παράταξής σας;

Θεωρώ ότι θα είναι πολύ νωρίς για να κριθεί η νέα ηγεσία, ιδίως με βάση το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες διαθέτουν τα δικά τους τοπικά χαρακτηριστικά. Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει αρκετό, αν και ομολογουμένως όχι άπλετο, χρόνο ώστε να δώσει νέα πνοή στην παράταξη και να διαμορφώσει μια αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση, με μοναδικό αντίπαλο τα προβλήματα της κοινωνίας και την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία τα πολλαπλασιάζει με την πολιτική της.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο