Oi διασώστες αναζητούν τυχόν επιζώντες στα συντρίμμια, από τα ισοπεδωμένα από τον σεισμό χωριά του Μαρόκου, δίνοντας μάχη με τον χρόνο.

Οι νεκροί από την φονικότερη δόνηση των τελευταίων 60 ετών πλησιάζουν τους 2.700 και όσο περνούν οι ώρες αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής.

Ομάδες διασωστών από την Ισπανία, τη Βρετανία και το Κατάρ ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις τοπικές υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να βρουν και να ανασύρουν ανθρώπους που θάφτηκαν στα χαλάσματα όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 6,8 βαθμών στην οροσειρά του Άνω Άτλαντα, σε απόσταση 72 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Μαρακές.

Πολλοί από τους επιζώντες πέρασαν μια τρίτη νύχτα στο ύπαιθρο, αφού τα σπίτια τους καταστράφηκαν ή δεν είναι πλέον ασφαλή. Η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι οι νεκροί είναι 2.681 και οι τραυματίες 2.501.

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει αριθμό αγνοουμένων, καθώς πολλά χωριά είναι δυσπρόσιτα. Οι δρόμοι που κόπηκαν ή έκλεισαν λόγω βράχους καθιστούν ακόμη δυσκολότερη την πρόσβαση στις περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τον σεισμό.

Πολλά κτίσματα κατέρρευσαν αμέσως, όπως τα πολυάριθμα, παραδοσιακά σπίτια από πλίνθους, πέτρα και ακατέργαστη ξυλεία, τα γραφικά κτίρια που τραβούσαν σαν μαγνήτης τους τουρίστες στον Άνω Άτλαντα. «Είναι δύσκολο να ανασύρουμε ζωντανούς ανθρώπους επειδή οι τοίχοι και τα ταβάνια μετατράπηκαν σε χώμα όπως έπεφταν, θάβοντας όποιον ήταν από κάτω, χωρίς να αφήνουν θύλακες αέρα», είπε ένας στρατιωτικός.

Οι πληγές που άφησε ο σεισμός στην πολιτιστική κληρονομιά του Μαρόκου αρχίζουν πλέον να φαίνονται. Κτίρια στην Παλιά Πόλη του Μαρακές, που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, υπέστησαν ζημιές. Σημαντικές είναι οι ζημιές και στο Τέμενος Τίνμελ του 12ου αιώνα, σε μια απομονωμένη, ορεινή περιοχή, κοντά στο επίκεντρο.

Ο σεισμός αυτός είναι ο φονικότερος που έχει σημειωθεί στο Μαρόκο από το 1960, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι, και ο ισχυρότερος από το 1900.