Την άμεση ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών και των χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανακούφιση και στήριξη των πλημμυροπαθών στην Ελλάδα ζήτησε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην έκτακτη συζήτηση για τις φυσικές καταστροφές και την ανθεκτικότητα της ΕΕ στις ακραίες καιρικές συνθήκες, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί και επικεντρώθηκε στην Ελλάδα, ο κ. Μεϊμαράκης, αφού παρουσίασε την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία, επισήμανε εμφατικά ότι στις έκτακτες περιπτώσεις «η Ευρώπη πρέπει να δρα ταχύτατα, χωρίς περιορισμούς, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και πρωτόκολλα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές και κόπους ζωής». Όπως υπογράμμισε, τώρα είναι «η στιγμή που η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει το ρόλο ύπαρξής της, την αλληλεγγύη της και τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα. Ήρθε η ώρα».

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση, όπως κοινοποιήθηκε με σχετική ανακοίνωση:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος ξεκινάει δυστυχώς με μια ασύλληπτη καταστροφή που βιώνει η πατρίδα μου η Ελλάδα, με τεράστιες επιπτώσεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δοκίμασαν από τις αρχές του καλοκαιριού τις αντοχές των Ελλήνων, πρώτα με τις πυρκαγιές και ύστερα με τις τεράστιες πλημμύρες, που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, βύθισαν στη λάσπη από τη μια στιγμή στην άλλη τον θεσσαλικό κάμπο και εξαφάνισαν ολόκληρα χωριά. Μια ολόκληρη περιφέρεια καταστράφηκε.

Χιλιάδες συμπολίτες μου έχασαν το βιός τους και βρέθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο, ενώ ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Αρκεί να σας πω ότι από τον μέχρι στιγμής πρώτο απολογισμό, χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί, το 22% της αγροτικής παραγωγής έχει ήδη χαθεί, έχουν καταρρεύσει δεκάδες γέφυρες και εκατοντάδες χιλιόμετρα του οδικού δικτύου της Θεσσαλίας έχουν βουλιάξει.

Και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μετράει τις πληγές της. Σας ευχαριστώ για τα θερμά σας λόγια κύριοι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στα λόγια. Χρειάζονται πράξεις. Και σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές, ανεξαρτήτως ομάδων, καλούμε εσάς και την ευρωπαϊκή ηγεσία να δείξετε αλληλεγγύη, ενεργοποιώντας άμεσα όλους τους μηχανισμούς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανακούφιση και στήριξη των Ελλήνων. Και όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και κάθε χώρας που έχει υποστεί τέτοια μεγάλη ζημιά.

Στις έκτακτες περιπτώσεις πρέπει να παρακάμπτονται οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η Ένωση πρέπει να δρα ταχύτατα χωρίς περιορισμούς και πρωτόκολλα, όταν μιλάμε κυρίως για ανθρώπινες ζωές και κόπους χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Είναι η στιγμή που η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει το ρόλο ύπαρξής της, την αλληλεγγύη της και τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα. Ήρθε η ώρα».

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της παρέμβασης στον παρακάτω σύνδεσμο: