Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας,παραδέχεται ότι όντως υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση στον ποταμό Καλέντζη τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας  με τις ευθύνες για το ποιος τελικά έδωσε την εντολή για την εκτροπή των νερών να γίνονται μπαλάκι μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας.

Χθες εκτυλίχθηκε  στη σκιά της εισαγγελικής παρέμβασης που ζητά να διερευνηθούν όλα όσα καταγγέλονται,ένας πόλεμος αλληλοεπίρριψης ευθυνών μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσα, Κώστα Νούσιο και του δημάρχου Παλαμά, Γιώργου Σακελλαρίου

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας παραδέχθηκε αυτό που είχαν καταγείλει νωρίτερα και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή ότι έγιναν παρεμβάσεις σε αναχώματα ποταμών που οδήγησαν σε εκτροπή των νερών. Ανέφερε ωστόσο, ότι μολονότι εκείνος έδωσε έγκριση, το έκανε κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Παλαμά, ο οποίος, όπως ανέφερε, του είπε ότι υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει το χωριό Κοσκινάς και θα πρέπει να γκρεμιστεί το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη. Εξήγησε ότι τον εμπιστεύτηκε γιατί έχει γνώσεις και ότι άλλες φορές έχει κάνει τέτοιες παρεμβάσεις και έχουν λειτουργήσει.

Ο δήμαρχος Παλαμά από την άλλη πλευρά αρνείται ότι ο ίδιος ζήτησε να ανοιχτεί το ανάχωμα και ρίχνει το βάρος της απόφασης στον αντιπεριφερειάρχη.

Σε κάθε περίπτωση το μπαλάκι των ευθυνών καλείται να ξεκαθαρίσει η εισαγγελική έρευνα για την οποία δόθηκε εντολή χθες, ενώ να σημειωθεί και κάτοικοι της Φαρκαδόνας έχουν καταθέσει μήνυση κατηγορώντας την τοπική αυτοδιοίκηση για την καταστροφή του φράγματος του Ενιπέα προκειμένου να γλιτώσουν οι πόλεις της Θεσσαλίας και να πλημμυρίσουν χωριά.

Από τις πρώτες ημέρες της καταστροφής κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι δόθηκαν εντολές για παρεμβάσεις στα αναχώματα για να μην πλημμυρίσει η Καρδίτσα με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν τον κάμπο και τα χωριά του. Ολα αυτά θα αποτελέσουν και αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας που διεξάγεται.

Αντιπεριφεριάρχης: Ο δήμαρχος ήταν εν εξάλλω, μού ζήτησε μηχάνημα για να γίνει τομή στο ανάχωμα
«Είχε φουσκώσει επικίνδυνα ο Καλέντζης, κι έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον δήμαρχο Παλαμά, κ. Σακελλαρίου που μου ζήτησε ένα μηχάνημα για να γίνει τομή στο ανάχωμα, γιατί θα πνιγεί ο Κοσκινάς. Του απάντησα πως αν θεωρεί ότι η λύση αυτή είναι η ενδεδειγμένη, να το κάνει. Μου είπε, πως πρέπει να γίνει και δεν υπάρχει άλλη λύση», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.

Ο κ. Νούσιος υποστήριξε ότι ο «δήμαρχος ήταν εν εξάλλω».

Όπως είπε έδωσε την έγκρισή του καθώς εμπιστευόταν τον δήμαρχο λόγω της εμπειρίας του. «Ο κ. Σακελλαρίου είναι δήμαρχος 10 χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πού πηγαίνουν τα ποτάμια και πού καταλήγουν. Τη δοκιμάσαμε στον “Ιανό” και στον “Διομήδη”», όταν του είχε πει να γίνει τομή στο ανάχωμα, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο χωματουργός που κατήγγειλε ότι του δόθηκε εντολή να κάνει τομή στο ανάχωμα, «είπε την αλήθεια». «Από την περιφέρεια, πήρα τον χωματουργό και του είπα “συνεννοήσου με τον πρόεδρο και κάνε αυτό που πρέπει για να σωθεί το χωριό”. “Ακόμη και το ανάχωμα;”. “Ακόμη και το ανάχωμα”. (…) Χρειαζόταν και η δική μου έγκριση για να σπάσει το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη» προσέθεσε.

Όταν ρωτήθηκε τι θα έπρεπε να γίνει εαν υπήρχε ένας δήμαρχος που δεν έχει εμπειρία, ο κ. Νούσιος ανέφερε ότι είτε θα έστελνε την αρμόδια υπηρεσία, είτε θα πήγαινε στο σημείο ο ίδιος.

«Δεν υπάρχει αντιπλημμυρικό σχέδιο, όλα δουλεύουν με την πρακτική και με το τι έχει συμβεί στο παρελθόν», είπε, επίσης.

Να σημειωθεί ότι προχθες ο κ. Νούσιος έλεγε ότι δεν έδωσε εντολή αλλά απλώς άκουσε την προτροπή του δημάρχου.

Αρνείται ο δήμαρχος Παλαμά όσα λέγονται
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παλαμά υποστήριξε ότι το ανάχωμα που έσπασε στον Καλέντζη δεν ήταν αυτό που έπνιξε τα χωριά του δήμου του.

«Το ανάχωμα που έσπασε στον Καλέντζη δεν είναι αυτό που έπνιξε τον Παλαμά» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open.

«Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση. Βγαίνουν πολλά άσχετα με την πραγματικότητα. Τα συμπεράσματα θα βγουν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και αν είμαι και εγώ μέσα σε αυτούς που έχουν την ευθύνη να την πληρώσω κι εγώ αρκεί να αποδειχτεί. Αν έσπασε και αν έπρεπε να σπάσει το ανάχωμα σε αυτό το σημείο», υποστήριξε ο κ. Σακελλαρίου.