Οι ιταλικές αρχές, ξεκίνησαν την αποσυμφόρηση του κέντρου υποδοχής αλλοδαπών στη Λαμπεντούζα μεταφέροντας στην ηπειρωτική χώρα χιλιάδες ανθρώπους που κατέφθασαν με μικρά, μη αξιόπλοα σκάφη, στο νοτιότερο νησί της χώρας.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη Λαμπεντούζα ανέρχονται σήμερα συνολικά σε 3.800, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση μεταφοράς των αφιχθέντων, με πλοία που ναύλωσε η ιταλική κυβέρνηση, στην Σικελία και από εκεί σε κέντρα παραμονής που βρίσκονται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Βάσει της νομαρχίας του Ακράγαντα, μέχρι σήμερα το βράδυ είναι πιθανό να έχουν μεταφερθεί στην Σικελία περίπου άλλοι 2.000 άνθρωποι.

Ο τεράστιος αριθμός μεταναστών που έφτασε το τελευταίο 48ωρο στην Ιταλία δια θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική, δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης της Ρώμης ασκώντας περαιτέρω πίεση στην πρωθυπουργό της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία είχε υποσχεθεί αυστηρότερους ελέγχους.

Παράλληλα, μέλη του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού κατηγορούν τις Βρυξέλλες ότι δεν προσφέρει αρκετή υποστήριξη τόσο στην Ιταλία, αλλά και σε άλλα μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης ένωσης που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος από τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, πριν την άφιξη σχεδόν 7.000 από τη Βόρεια Αφρική, ήδη στη Λαμπεντούζα υπήρχαν 4.200 μετανάστες. Μόνο χθες έφθασαν στο ιταλικό νησί 6.800 μετανάστες με 120 σκάφη που ξεκίνησαν από την Τυνησία.

Οι μετακινήσεις των νεοαφιχθέντων μεταναστών συνήθως ελέγχονται αυστηρά. Αλλά με το κέντρο υποδοχής να ξεχειλίζει από μετανάστες, κάποιοι κατάφεραν να ξεφύγουν και εντοπίστηκαν σε άλλες πλευρές του νησιού, σύμφωνα με εθελοντές.

Εν τω μεταξύ, το μεταναστευτικό προκαλεί νέες εντάσεις ανάμεσα στη Ρώμη και το Βερολίνο. Σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», αναφέρει ότι στη φάση αυτή η Γερμανία σταμάτησε να υποδέχεται μετανάστες που βρίσκονται στην Ιταλία και υπάρχει η δυνατότητα να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες βάσει του ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης. Μια απόφαση, εξηγεί η εφημερίδα, η οποία οφείλεται στην κίνηση της Ρώμης να σταματήσει με τη σειρά της να δέχεται αιτούντες άσυλο οι οποίοι βρίσκονται στη Γερμανία, αλλά εισήλθαν στην Ε.Ε από την Ιταλία.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «La Repubblica» επιβεβαίωσε την αλλαγή στάσης διευκρινίζοντας ότι οφείλεται στις μαζικές αφίξεις μεταναστών και προσφύγων που τελευταία καταγράφονται στον ιταλικό Νότο.