Η THEON SENSORSκαι η SCYTALYS, εταιρίες του EFAGROUP, συμμετείχαν στην έκθεση DSEI 2023,που διεξήχθη στο Λονδίνο, 12-15 Σεπτεμβρίου 2023, παρουσιάζοντας (στο Hall 1, περίπτερο 215), ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, συστημάτων και τεχνολογικών λύσεων αιχμής που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων και αναδυόμενων επιχειρησιακών αναγκών των ενόπλων δυνάμεων.

SCYTALYS booth

THEON SENSORS: νέα προϊόντα & νέες λύσεις optronics για πιο ολοκληρωμένη διασύνδεση του σύγχρονου στρατιώτη

Η THEONSENSORS στηDSEI, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις στο χώρο της άμυνας και της ασφάλειας, παρουσίασε πλούσιο χαρτοφυλάκιοπροϊόντωνφορητούεξοπλισμούπουπεριλαμβάνειμονόκυαλαόργανα νυχτερινήςόρασης (ARGUS), δίκυαλα όργανανυχτερινήςόρασης (ARGUSPANOPTES, NYX, MIKROND), αυτόνομαπροσαρτήματα (ARTEMIS, DAMΩΝ), καθώςκαιολοκληρωμένησειράθερμικών συστημάτων (THERMIS&THERMISMK2).

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Μεγ.Βρετανία, Ιωάννης Τσαούσης και μέλη της επίσημης αντιπροσωπίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα περίπτερα ΤΗΕΟΝ SENSORS και SCYTALYS στην DSEI 2023 Λονδίνου

Δεσπόζουσα θέση στην παρούσα έκθεση κατέλαβαν οι εφαρμογές μεγαλύτερων ηλεκτρο-οπτικών και θερμικών συστημάτων για πλατφόρμες και οχήματα, με προϊόντα όπως τα περισκόπια νυχτερινής οδήγησης (TITANS), θερμικά περισκόπια νυχτερινής οδήγησης (THERMóN) και η ψηφιακή κάμερα νυχτερινής και ημερήσιας στόχευσης/παρακολούθησης (URANIA) που χρησιμοποιούνται σε τεθωρακισμένα οχήματα εδώ και πολλά χρόνια.

THEON SENSORS booth

Επιπρόσθετα, η εταιρία πραγματοποίησε το επόμενο βήμα στις εφαρμογές για πλατφόρμες, παρουσιάζοντας την οικογένεια TALOS,και συγκεκριμένα το ΤALOSMR, το πρώτο της σταθεροποιημένο πολλαπλών αισθητήρων σύστημα που παρουσιάστηκε επίσημα κατά τη διάρκεια της έκθεσης DSEΙ London 2023. Το TALOS MR μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως σταθερό επίγειο σύστημα επιτήρησης, είτε ενσωματωμένο σε οχήματα ως επίγειο κινητό σύστημα παρατήρησης/αναγνώρισης, ενώ δύναται  να ενσωματωθεί σε συστήματα σκάφους προσφέροντας πλήρη λύση για ναυτικές και θαλάσσιες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Το TALOS MRαποτελεί τον «οδηγό» μιας οικογένειας συστημάτων πολλαπλών αισθητήρων EO/IR που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες και θα απευθύνονται στην εξυπηρέτηση εξοπλισμού κάθε είδους πλατφόρμας.

TALOS MR, το πρώτο σταθεροποιημένο πολλαπλών αισθητήρων σύστημα της THEON SENSORS

Ο δεύτερος τομέας στον οποίο η THEON SENSORSεπενδύει και αναπτύσσει νέες τεχνολογίες είναι η μείξη (θερμικής και νυχτερινής) εικόνας και τα συστήματα επαυξημένης πραγματικότητας (AugmentedReality -AR) για τη σειρά φορητών προϊόντικών λύσεων της εταιρίας.

Ο Philippe Mennicken, Business Development Director, THEON SENSORS, τόνισε: «Η σειρά συστημάτων θερμικής απεικόνισης THERMIS, για την οποία η THEON SENSORS έχει ήδη σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σε θέση να συνδεθεί με συστήματα διαχείρισης μάχης (BMS), όπως το MIMS Ranger της SCYTALYS ή το ATAK (Android Team Awareness Kit), μέσω ενσύρματης και ασύρματης σύνδεσης.Τα προϊόντα αυτά συνδυάζουν την τεχνογνωσία και μακρά ιστορία της THEON SENSORS στη νυχτερινή όραση και τη θερμική απεικόνιση, προσθέτοντας παράλληλα στοιχείο AR που επιτρέπει τη διασύνδεση συστημάτων της THEON SENSORS με BMS, προσφέροντας έτσι εξελιγμένες λύσεις optronics για πιο ολοκληρωμένη διασύνδεση του σύγχρονου στρατιώτη».

SCYTALYS: ενσωμάτωση αμυντικών συστημάτων από εναέριες, θαλάσσιες, επίγειες πλατφόρμες

Οιπολυάριμοιεπισκέπτεςτουπεριπτέρουτης SCYTALYS είχαντηνευκαιρίαναγνωρίσουναπόκοντάτην οικογένεια Συστημάτων Διαχείρισης Αποστολών Ναυτικής Επιτήρησης (MIMS) και τον επεξεργαστή πολλαπλών διασυνδέσεων τακτικών δεδομένων Universa lLink System (ULS) Multi Data Link Processor (MDLP).

Το σύστημα MIMS μπορεί να αποτελέσει πραγματικό πολλαπλασιαστή δυνάμεων στον εναέριο, χερσαίο και ναυτικό τομέα, υποστηρίζοντας κοινές επιχειρήσεις πολλαπλών τομέων, μέσω της ενσωμάτωσης και διαχείρισης των υποσυστημάτων αισθητήρων και επικοινωνιών.

Το τεχνολογικά καινοτόμο σύστημα ULS της SCYTALYS για τη συλλογή, διαχείριση και διάδοση επεξεργασμένων ψηφιακών πληροφοριών, με στόχο την κοινή επιχειρησιακή εικόνα μέσω των πρωτοκόλλων του ΝΑΤΟ, διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό, προσφέροντας στις Ένοπλες Δυνάμεις πλήρη έλεγχο των τακτικών πληροφοριών, τη δυνατότητα χρήσης και Εθνικούdatalink “Λ” (Lamdalink), πρωτόκολλο που έχει αναπτύξει η SCYTALYS.

OΓιώργος Μενεξής, Διευθύνων Σύμβουλος της SCYTALYS, ανέφερε: «Η εταιρία αναπτύσσει νέες έξυπνες λύσεις διαλειτουργικότητας με ενσωμάτωση των συστημάτων αέρα, θάλασσας, ξηράς σε όλες τις υπηρεσίες. Έτσιενσωματώνει πτυχές αντίστοιχης αντίληψης τουJointAll-DomainCommand&Control (JADC2) σε συστήματα, όπως: MIMS-C2, ULS, MIMS-Airborne, MIMSRanger. Στην πραγματικότητα, μέρος της προσπάθειας είναι η οικοδόμηση ενός είδους «αρθρωτής και επεκτάσιμης» διασυνδεσιμότητας μεταξύ όλων των διαφορετικών πλατφορμών και συστημάτων που χρησιμοποιούνται σήμερα και τα οποία δεν είχαν σχεδιαστεί για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν πρότυπα ώστε τα μελλοντικά συστήματα να είναι ακόμη πιο διαλειτουργικά. Η διασύνδεση δυνατοτήτων που εκτείνονται σε διαφορετικά συστήματα είναι σαφέστατα πιο δύσκολη, εδώ όμως θα βασίζεται η έξυπνη διαλειτουργικότητα στο μέλλον».www.theon.comwww.scytalys.comwww.efagroup.eu