Στην πρόσφατη θεομηνία, στους στόχους της και στο πρόγραμμά της αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η υπ. δήμαρχος Σαλαμίνας Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, μιλώντας στο «Π».

Η κα Μπόγρη σημειώνει πως «ήρθε η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα και ο τόπος μας να γνωρίσει επιτέλους την ανάπτυξη και την αναγνώριση που του αξίζει».

Με αφορμή τη θεομηνία που χτύπησε τη χώρα, τι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά σας σχετικά με την πολιτική προστασία; Ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Σαλαμίνας;

Αυτές τις ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μίας πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε και τη Σαλαμίνα μας, ευτυχώς χωρίς θύματα. Σε μία εποχή που η κλιματική αλλαγή μάς δοκιμάζει, η Σαλαμίνα μας πρέπει να είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση. Η ασφάλεια κάθε δημότη αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Στόχος μας είναι να διορθώσουμε σημαντικά προβλήματα του νησιού, για να κάνουμε τη Σαλαμίνα έναν ασφαλή τόπο για όλους. Αρχικά αισθάνομαι πολύ υπερήφανη που επί των ημερών μας ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο διαχείρισης ομβρίων στο κέντρο του νησιού, αξίας 10.600.000 ευρώ. Ένα έργο πολύπαθο, που χρειάστηκαν πολλά χρόνια για την ολοκλήρωσή του.Εμείς, ως επόμενη δημοτική αρχή, δεσμευόμαστε για επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της μελέτης για οριοθέτηση ρεμάτων, που ήδη χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής με 748.810 ευρώ, και φυσικά για τις διαδικασίες ολοκλήρωσής του έργου. Ένα ακόμη έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής είναι η κατασκευή αποχετευτικού συστήματος στην περιοχή του δημαρχείου, αξίας 150.000 ευρώ, το οποίο και θα ενισχύσει την αποδοτικότητα του κυρίως δικτύου.Φυσικά στοχεύουμε στην περιβαλλοντικά ασφαλή διαχείριση των ομβρίων και στον έγκαιρο καθαρισμό ρεμάτων και πρανών.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει στη Σαλαμίνα;Ποια είναι η πρόταση του συνδυασμού σας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών; 

Αυτό που κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάξει, για αρχή, είναι η νοοτροπία των διοικούντων. Όσοι βρισκόμαστε σε θέσεις ισχύος, βρισκόμαστε εκεί ακριβώς γιατί το επέλεξαν οι πολίτες. Για εκείνους εργαζόμαστε, για εκείνους αγωνιζόμαστε και σε εκείνους πρέπει να λογοδοτούμε. Ιδιαίτερα όσοι ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε κλειστές κοινωνίες, όπως αυτή της Σαλαμίνας, έχουμε άμεση και καθημερινή επαφή με τους πολίτες, που δεν είναι άλλοι από τους φίλους, την οικογένεια, τους συντοπίτες μας. Οπότε καθημερινά δίνουμε εξετάσεις, κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια. Το ότι τοποθετηθήκαμε σε μία θέση δεν σημαίνει ότι εδώ τελειώνουν οι υποχρεώσεις μας απέναντι στον πολίτη! Έχουμε χρέος να εργαστούμε με αφοσίωση, σύνεση και ειλικρίνεια, διεκδικώντας για τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας το καλύτερο δυνατό. Οι πολίτες της Σαλαμίνας κουράστηκαν από τις κινήσεις εντυπωσιασμού, τα πολιτικά πυροτεχνήματα και τις αλαζονικές συμπεριφορές. Ήρθε η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα και ο τόπος μας να γνωρίσει επιτέλους την ανάπτυξη και την αναγνώριση που του αξίζει!

Ποιες αναπτυξιακές προοπτικές έχει το νησί; Πώς μπορούν να επιτευχθούν; 

Ένας από τους βασικότερους στόχους του συνδυασμού μας, αλλά και δικός μου προσωπικά, είναι η πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Η Σαλαμίνα μας διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο και μεγάλη ιστορική κληρονομιά που, με στοχευμένες παρεμβάσεις, έργα και πρωτοβουλίες, μπορούν να αναδείξουν ένα ισχυρόbrandname για το νησί μας. Ήδη από πλευράς της Περιφέρειας έχουμε πιστέψει σε αυτό το όραμα, επενδύοντας σε σημαντικά έργα υποδομής, όπως η μελέτη κατασκευής λιμενίσκου τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής, η μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Αγ. Νικολάου κ.ά., αλλά και φυσικά διοργανώνοντας, σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους του νησιού, δράσεις μεγάλης εμβέλειας, ιδιαίτερα στο κομμάτι του αθλητισμού, προσελκύοντας αθλητές από όλο τον κόσμο! Το ίδιο θα πράξουμε και ως νέα δημοτική αρχή. Το άστρο της Σαλαμίνας πρέπει επιτέλους να λάμψει, αρκεί να πιστέψουμε και να εργαστούμε σκληρά για να έχουμε το πολυπόθητο αποτέλεσμα.Κύριο μέλημά μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, στοχεύοντας φυσικά στηνισόρροπη ανάπτυξη και πρόοδο του νησιού μας.

Ποια είναι η «ανθρωπογεωγραφία» του συνδυασμού σας; Ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις, αν στις εκλογές του Οκτωβρίου σας εκλέξουν δήμαρχο οι πολίτες της Σαλαμίνας; 

Η ομάδα μας αποτελείται από άτομα όλων των ηλικιών και με ποικιλία ως προς τα ενδιαφέροντα και τις περγαμηνές τους.Ως απλοί πολίτες που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας στη Σαλαμίνα, θέλουμε να δούμε επιτέλους τον τόπο μας να μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Αντικρίζοντας καθημερινά τις αναξιοποίητες δυνατότητες και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε την πολυπόθητη αλλαγή στον δήμο μας. Έχοντας λοιπόν ο καθένας μας τις δικές του καταβολές και ιδιαιτερότητες, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, με γνώμονα τη σταθερότητα, τη διαφάνεια και τον σωστό προγραμματισμό.Με σεβασμό και ειλικρίνεια απέναντι στον πολίτη, σας προσκαλούμε να γίνετε και εσείς μέλη αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Για μια Σαλαμίνα με δύναμη και όραμα!

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο