Συναντάται αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Turkey‘s House στο Μανχάταν, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 6.00 μμ όπως είχε προγραμματιστεί

Στη συνάντηση παρευρίσκονται εκτός από τους δύο ηγέτες, οι δύο υπουργοί εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, η Άννα Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού από τη ελληνική πλευρά και ο Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς από την πλευρά του κ. Ερντογάν.

Στη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται ότι θα θέσουν επί τάπητος τον οδικό χάρτη των επόμενων επαφών των δύο χωρών:

-Την ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα εκκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα.
-Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου.
-Το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της αποκαλούμενη θετικής ατζέντας,από τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τη γεωργία μέχρι το εμπόριο, τη ναυτιλία και την κλιματική κρίση.

Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ, και να παρατείνει και να εξασφαλίσει μια περίοδο ηρεμίας αλλά και καλλιέργειας αυτών των διμερών σχέσεων που θα συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση και θα δυσχεράνουν τυχόν επανάληψη ακραίων εντάσεων και γεγονότων που στιγμάτισαν το πρόσφατο παρελθόν.

Στην Αθήνα βέβαια δεν έχουν αυταπάτες, ούτε είναι αφελείς ως προς την καλλιέργεια προσδοκιών. Αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών παραμένει το Κυπριακό.

Όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης, που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην ‘Αγκυρα, όπου ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους, ήτοι τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

Τα επόμενα ραντεβού των δύο πλευρών
16 Οκτωβρίου

Πολιτικός διάλογος

Υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου – Μπουράκ Ακτσαπάρ.

17 Οκτωβρίου

Θετική ατζέντα στην Αθήνα

Υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης – Μπουράκ Ακτσαπάρ

Δεκέμβριος

Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο – Θεσσαλονίκη, με την παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν