O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε oτι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν κοινό στόχο τη διάλυση της ταραγμένης ατμόσφαιρας στο Αιγαίο.

Όπως δε επεσήμανε «η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι τώρα ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους: «Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η προσέγγιση του Μητσοτάκη. Αλλά αν θέλει ο Θεός, το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στη Θεσσαλονίκη».

«Η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι τώρα ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ελπίζουμε στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη σύνοδο κορυφής, ελπίζουμε να δούμε ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει» υπογράμμισε ο πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας.

Ως Τουρκία και Ελλάδα, πρέπει να μείνουμε μακριά από βήματα και δηλώσεις που θα βλάψουν το περιβάλλον εμπιστοσύνης. Πρέπει να κάνουμε μαζί βήματα σε αυτόν τον τομέα για να προχωρήσει με ασφάλεια η επικείμενη διαδικασία».

Ο Ερντογάν μιλά για ομαλοποίηση σχέσεων με Ισραήλ και Ελλάδα
«Με το Ισραήλ και με την Ελλάδα δείξαμε μια ισχυρή βούληση για να βάλουμε σε μια πορεία , τα ζητήματα που έχουμε μεταξύ μας. Στη συνάντηση μας αυτή, συναντηθήκαμε με τους πρωθυπουργούς και των δυο χωρών, και εξετάσαμε τα θέματα που έχουμε στην ατζέντα μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε Τούρκους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ.