Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 55 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στην οικονομία τα επόμενα 4-6 χρόνια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ 2021-2027 και Ταμείο Ανάκαμψης).

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία» ανέφερε τα εξής:

  1. από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την νέα αναθεώρηση του Αυγούστου, τα κονδύλια αυξάνονται από 30,5 δισ. σε 36 δισ. ευρώ για να απορροφηθούν ως το 2026, ενώ
  2. άλλα 26 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
  3. από τα συνολικά 62 δισ. ευρώ, τα 11 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δοθεί μεν ήδη στη χώρα αλλά σχεδόν τα μισά δεν έχουν ακόμα μπει στην Οικονομία. Συνεπώς, όπως εξήγησε ο κύριος Παπαθανάσης, ευρωπαϊκοί πόροι άνω των 55 δισ. ευρώ θα στηρίξουν ανάγκες της χώρας.

Η κυβέρνηση θα επιμείνει να αυξηθούν και άλλο τα κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, για αποζημιώσεις καταστροφών όπως οι φετινές. Το ευρωπαϊκό Ταμείο αποζημιώνει μόλις το 6% των ζημιών κρατικής δαπάνης (δημόσιων υποδομών κλπ). Το αίτημα στην Ε.Ε θα υποβληθεί αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αποτίμησης των ζημιών από τις θεομηνίες, οι οποίες με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Συνολικά όμως η ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα για τις καταστροφές, θα ξεπεράσει αθροιστικά τα 3 δισ. ευρώ. Μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν 1,180 δισ. ευρώ για αποζημιώσεις, ενώ άλλα 1 δισ. θα φτάσουν οι ενισχύσεις άμεσης Αρωγής που δίνονται μέσω ΕΣΠΑ.

Ειδικά για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης 686 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 420 εκατ ευρώ για οδικά έργα 180 για το σιδηρόδρομο και 180 εκατ. ευρώ για αντιδιαβρωτικά έργα σε Έβρο και Ροδόπη.

Όσον αφορά στην νέα αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης (μετά από εκείνη του Αυγούστου και μετά τις καταστροφές του καλοκαιριού) αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου και να “κλειδώσει” οριστικά στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Όπως είπε ο υπουργός:

– Προσθέσαμε έργα 686 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για τη Θεσσαλία αλλά και ένα τμήμα για τον Έβρο.

Συγκεκριμένα προσθέσαμε 420 εκατομμύρια ευρώ σε αποκατάσταση και επισκευή του οδικού δικτύου που έχει υποστεί ζημιές και για τις γέφυρες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και που γενικά είναι ένα έργο, το οποίο πρέπει να τρέξει γρήγορα για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει ορθά η περιοχή. Επίσης προσθέσαμε για το κατεστραμμένο σιδηροδρομικό δίκτυο 180 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε εργασίες ανακατασκευής και πρόσφατα περάσαμε τη διάταξη νόμου έτσι ώστε όλες αυτές οι εργασίες και στο κομμάτι του οδικού δικτύου και για τις γέφυρες και για το σιδηροδρομικό δίκτυο να γίνουν με πολύ γρήγορες διαδικασίες, να μην υπάρχει καθυστέρηση στην ανάθεση των έργων. Επίσης προσθέσαμε 86 εκατομμύρια για τον Έβρο και τη Ροδόπη για τις πρόσφατες πυρκαγιές, κυρίως έργα αντιδιαβρωτικά γιατί πρέπει να προλάβουμε το χειμώνα.

– Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με όλα τα υπουργεία και για το κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης και των απορροφήσεων και την στοχοθεσία που έχουμε βάλει για τα ορόσημα αλλά και για τις απορροφήσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου υπάρχει μία ισχυρή στήριξη με πολλά προγράμματα. Υπάρχουν προγράμματα που τρέχουν για την ενίσχυση των δανείων που λαμβάνονται για τον αναπτυξιακό νόμο κυρίως με επιδοτήσεις 40% του επιτοκίου.