Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας είναι Ενισχυμένες με ειδικές ομάδες (ΕΜΟΔΕ, ΕΜΑΚ) από τη Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα.

Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος της βόρειας Εύβοιας επιχειρούν από το πρωί στο βόρειο τμήμα του νησιού το οποίο πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα στη Βόρεια Εύβοια έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπου έχει χρειαστεί, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρουν πολίτες από πλημμυρισμένους υπαίθριους χώρους και σπίτια σε ασφαλή σημεία, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούν αντλήσεις υδάτων.

Πιο συγκεκριμένα, στη βόρεια Εύβοια επιχειρούν 28 οχήματα με 50 πυροσβέστες, 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ, μια ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και 1 άρμα.

 

Λάρισα: Σε επιφυλακή ο μηχανισμός για πλημμυρικά φαινόμενα σε Αρμένιο και Σωτήριο του Δήμου Κιλελέρ

Σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην περιοχή του Κιλελέρ κυρίως στην περιοχή του Αρμένιου και Σωτηρίου, όπου τα νερά της βροχής κατεβαίνουν από τον χείμαρρο “Γκουσπαντανιώτη” και οδηγούνται στα υπόλοιπα ρέματα της περιοχής.

Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι η ορμητικότητα των νερών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις υποδομές του κεντρικού ρεύματος και ενδεχομένως να υπάρξουν πλημμύρες στα χωριά Αρμένιο και Σωτήριο.

Στο σημείο τις προηγούμενες ημέρες επιχείρησαν μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου σε συνεργασία με συνεργεία του Δήμυο Κιλελέρ προχώρησαν σε αποκατάσταση των υποδομών του κεντρικού ρεματος που είχαν πάθει ζημία από τις προηγούμενες πλημμύρες.

Στην περιοχή έχει ηχήσει το 112 από την Πολιτική Προστασία ενημερώνονται τους κατοίκους για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Σε επιφυλακή και σήμερα οι αρμόδιοι φορείς στο νομό Λάρισας για τη νέα κακοκαιρία

Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο η κακοκαιρία να πάρει άσχημες διαστάσεις βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς η κακοκαιρία ELIAS έχει ήδη χτυπήσει την περιοχή του νομού Λάρισας.

Η μέχρι τώρα πορεία του νέου φαινομένου δεν έχει προκαλέσει ανησυχία, όμως από τις πρώτες πρωινές ώρες και χθες οι δήμοι του νομού και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνεχίζουν να συντονίζουν τις δυνάμεις τους και επικεντρώνονται στον σχεδιασμό των αναχωμάτων σε επικίνδυνα σημεία, παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο μέχρι και σήμερα δεν έχει μεγάλη ένταση και δεν έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Τα κλιμάκια της πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Την ίδια ώρα σε αναστολή έως και την Τετάρτη έχει τεθεί η λειτουργία των σχολείων στη Θεσσαλία.

Σημειώνεται πως από την προηγούμενη κακοκαιρία Daniel και σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαρισαίων από τις καταγραφές των κλιμακίων της ΔΑΕΦΚ, έχουν υποστεί ζημιές 2.000-2.500 κάτοικοι στον Δήμο Λαρισαίων. Παράλληλα περισσότεροι από 200 άνθρωποι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, ενώ καθημερινά διανέμονται περίπου 2.000 μερίδες γευμάτων σε πληγέντες.

Ακόμα, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Δήμο Λαρισαίων, θα υπάρξουν παροχές προς τους πληγέντες, το κόστος των οποίων θα ξεπερνά τα 6 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές θα περιλαμβάνουν άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για βοήθεια σε πλημμυροπαθείς, μηδενικά τιμολόγια της ΔΕΥΑΛ για δύο χρόνια, απαλλαγή από δημοτικά ανταποδοτικά τέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για 2 χρόνια, αναστολή είσπραξης για δύο χρόνια μισθωμάτων από δημοτικά καταστήματα και δημοτικές αγροτικές εκτάσεις, αλλά και αξιοποίηση της «Τράπεζας Γης» του Δήμου Λαρισαίων για στήριξη πλημμυροπαθών.