Στους στόχους του για την επόμενη δημοτική θητεία, αλλά και στα έργα που υλοποιούνται ή έχουν προγραμματιστεί στο Πέραμα, αναφέρθηκε μιλώντας στο «Π» ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που έχουν γίνει από τη δημοτική αρχή στον Δήμο Περάματος; 

Η πρώτη και ενδεχομένως η σημαντικότερη παρέμβαση που έγινε, όταν αναλάβαμε το 2014, ήταν η οικονομική εξυγίανση του δήμου. Αντιλαμβάνεστε πως, αν δεν είχαμε προχωρήσει σε αυτή την κίνηση,οποιοσδήποτε σχεδιασμός δεν θα ήταν εφαρμόσιμος. Ο Δήμος Περάματος σήμερα είναι από τους πιο αξιόπιστους και οικονομικά υγιείς δήμους της χώρας. Κάποιοι μιλούν και καυχιούνται για έργα του παρελθόντος, χωρίς αποδεδειγμένα να έχουν πληρωθεί, τακτική που οδήγησε στην υπερχρέωση του δήμου. Αυτές οι πρακτικές δεν έχουν θέση στον δικό μας τρόπο διοίκησης. Γι’ αυτόν τον λόγο, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε «πλούσιο» έργο και δράσεις, χωρίς δανεισμούς και σπατάλες. Παράλληλα, το μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης στο Πέραμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης. Τα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης έγιναν ορατά και στην πρόσφατη θεομηνία, με την κακοκαιρία «Daniel», όπου η πόλη μας φάνηκε ιδιαίτερα ανθεκτική, όταν σε αντίστοιχες κρίσεις κατά το παρελθόν πλημμύριζαν ακόμη και οι κεντρικοί δρόμοι. Επιπλέον, εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις τόσο για εκτεταμένο πρόγραμμα διάνοιξης δρόμων, όσο και για την ανάπλαση της περιοχής του Αρμού, ύψους 12 εκατ. ευρώ. Αναβαθμίσαμε και δημιουργήσαμε 21 παιδικές χαρές, οι οποίες είναι ασφαλείς. Προχωρήσαμε,επίσης, στη συντήρηση και ανακατασκευή τμημάτων του οδικού δικτύου και εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ για αλλαγή του δημοτικού φωτισμού σε LED. Κάναμε παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά. Έργα, μικρά και μεγάλα, που έχουν ήδη αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών.

Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για ζητήματα που άπτονται αυτής της καθημερινότητας, όπως είναι για παράδειγμα η καθαριότητα;  

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Περάματος αποτελεί μία από τις πιο κομβικές και γρήγορα αναπτυσσόμενες υπηρεσίες μας. Από το μόλις ένα απαρχαιωμένο απορριμματοφόρο που υπήρχε το 2014 για την αποκομιδή των απορριμμάτων, σήμερα, με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών «εργαλείων», αλλά και των ίδιων πόρων, η υπηρεσία έχει εξοπλιστεί με νέα σύγχρονα και λειτουργικά οχήματα. Επίσης, έχουμε εγκαταστήσει βυθιζόμενους κάδους σε κεντρικά σημεία της πόλης. Έχουμε επανεκκινήσει την ανακύκλωση με δίκτυο νέων μπλε κάδων και κώδωνων, έχουμε τοποθετήσει δύο κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης και έχουμε διανείμει νέους κάδους για σύμμεικτα (πράσινοι κάδοι) και βιοαπόβλητα (καφέ κάδοι), καθώς και μωβ κάδους για ανακύκλωση ρούχων και ασημί για τηγανέλαια.

Πώς αντιμετωπίζετε τα προβλήματα ασφάλειας, που είναι έντονο το τελευταίο διάστημα; 

Ο Δήμος Περάματος αντιμετωπίζει προκλήσεις σχετικά με την ασφάλεια και τη διατήρηση της τάξης στους δημόσιους χώρους.

Ως δήμαρχος Περάματος, έχω αναδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης και έχω προβεί σε σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας στον δήμο. Ωστόσο, παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια μεμονωμένων προσώπων (ενόψει δημοτικών εκλογών) να στρεβλώσουν την πραγματικότητα, όσον αφορά τις ευθύνες της δημοτικής αρχής.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η αρμοδιότητα και η ευθύνη του δήμου περιορίζονται στην άσκηση πίεσης στο αντίστοιχο υπουργείο και στο Αστυνομικό Τμήμα, που είναι τα καθ’ ύλην αρμόδια όργανα σε ζητήματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών. Επίσης, πραγματοποιώντας δεκάδες συσκέψεις με τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές καθώς και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ζήτησα επανειλημμένως επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, καθώς και τη δημιουργία ειδικού σχεδιασμού για την προστασία της περιουσίας του δήμου και των πολιτών. Επιπλέον, πίεσα για αποτελεσματικά μέτρα, όπως την ενίσχυση της τοπικής αστυνόμευσης και τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας, την οποία ως δημοτική αρχή επανασυστήσαμε. Παράλληλα, μετά από συναντήσεις με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και τον επικεφαλής της Αστυνομίας, εξέφρασα την ανάγκη για στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις για την αποτροπή και την εξάλειψη της παραβατικότητας και των πράξεων βίας.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη πενταετία και ποια η «ανθρωπογεωγραφία» του συνδυασμού σας; 

Στόχος μας είναι την επόμενη πενταετία να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της ανοδικής πορείας που έχουμε πετύχει για το Πέραμα, ήδη από το 2014.Κάτι που μόνο η δημοτική παράταξη «Μαζί για την Ανατροπή», της οποίας έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, μπορεί να το εγγυηθεί, καθώς διαθέτουμε την απαιτούμενη εμπειρία, το σχέδιο και το όραμα για την πόλη. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε όλες τις παρεμβάσεις, ώστε να είναι ο Δήμος Περάματος μία πόλη ευρωπαϊκή, σύγχρονη και φιλική προς τους κατοίκους,τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες.

Η πόλη δεν αντέχει μία χαμένη πενταετία, δεν πρέπει να πισωγυρίσει σε πρακτικές του παρελθόντος, αλλά ούτε και να πειραματιστεί, διακυβεύοντας όσα πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Όσον αφορά τον συνδυασμό μας, έχουμε καταρτήσει ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, που χαρακτηρίζεται τόσο από εμπειρία στην άσκηση Δημόσιας Διοίκησης, όσο και από προοπτική, κυρίως λόγω του πρωτότυπου «ανοίγματος» προς τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι καλούνται να παραλάβουν τη σκυτάλη και να χτίσουν σε στέρεες βάσεις πλέον –με όρεξη και «φρέσκες» ιδέες– ένα νέο όραμα για το μέλλον της πόλης μας.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο