Η Ομπρέλα του Ευκλείδη Τσακαλώτου με πανελλαδική συνδιάσκεψη το Σαββατοκύριακο καθορίζει τα επόμενα βήματά της την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης δίνει σήματα εθελουσίας εξόδου, μέσω των συνεργατών του, στους διαφωνούντες.

Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει πυροδοτήσει έντονες διεργασίες στο χώρο της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς  με το νέο πρόεδρο του κόμματος να σηματοδοτεί και την ενδεχόμενη διάσπαση.

Τι θα γίνει με τον Τσακαλώτο

Οι φυγόκεντρες δυνάμεις  στο στρατόπεδο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης πολλαπλασιάζονται ενώ πολλά από τα στελέχη της κίνησης των 53 του Ευκλείδη Τσακαλώτου βρίσκονται ήδη σε τροχιά εξόδου από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πυρά Φίλη και Σκουρλέτη δίνουν τον τόνο που επικρατεί στο εσωτερικό της Αριστερής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ και η συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο ρόλος που θα επιλέξει να διαδραματίσει ο κ. Τσακαλώτος παραμένει ένας γρίφος καθώς δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο του κόμματος.

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα διακινήθηκαν φήμες ακόμη και για επαφές του με άλλες δυνάμεις από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστέρας με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη ως το πρόσωπο με το οποίο δεν αποκλείεται να αναζητηθεί σημείο επαφής.

Η εκλογή Κασσελάκη δίνει προβάδισμα στη ΝΔ

Μικρές απώλειες για την κυβέρνηση, αλλά κανένα απολύτως κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, δείχνει δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24 μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14%, το ΠΑΣΟΚ 10%, ενώ ακολουθούν ΚΚΕ με 7,7%, η Ελληνική Λύση 4,8%, η Νίκη 3,7%, οι Σπαρτιάτης 2,9%, η Πλεύση Ελευθερίας, 2,8%, τα υπόλοιπα κόμματα 3,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 19%.

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 39,1% (από 40,56% στις εθνικές εκλογές), ο ΣΥΡΙΖΑ 17,3% (από 17,83%), το ΠΑΣΟΚ 12,3% (από 11,84%), το ΚΚΕ 9,5% (από 7,69%), η Ελληνική Λύση 5,9% (από 4,44%), η Νίκη 4,6% (από 3,7%), οι Σπαρτιάτες 3,6% (από 4,68%) και η Πλεύση Ελευθερίας 3,4% (από 3,17%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ένα ποσοστό 47,2% δηλώνει ικανοποιημένο και μάλλον ικανοποιημένο από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 41,6% που δηλώνει όχι και μάλλον όχι.

Παράλληλα ποσοστό 68,5% εκτιμά, ότι μπορεί να εκδηλωθούν διασπαστικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη.