Η υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL του 1973 αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εστίαση του ενδιαφέροντος της ναυτιλιακής βιομηχανίας στον τομέα του περιβάλλοντος, τονίζει σε μήνυμά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ναυτιλίας.

Ο υπουργός αναφέρει η ναυτιλία διαδραματίζει τον κυριότερο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και της μεταφοράς φορτίων και επιβατών σε όλη την υφήλιο, καθιστώντας την δια θαλάσσης μεταφορά ως τον ασφαλέστερο, οικονομικότερο και αποδοτικότερο τρόπο.

Προσθέτει ότι στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι θάλασσές μας, και το περιβάλλον συγκαταλέγονται η κλιματική αλλαγή-κρίση, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης, τα συσκευασμένα επικίνδυνα εμπορεύματα, καθώς και η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα πλοία.

Εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία (MARPOL), της πρωταρχικής παγκόσμιας συνθήκης για την πρόληψη της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από πλοία από σκόπιμα, λειτουργικά ή τυχαία αίτια.

Για να σηματοδοτήσει την αφοσίωση του ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός ΙΜΟ καλεί τα κράτη μέλη και όλους τους φορείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας να γιορτάσουν την ημέρα και να εμπνευστούν για να αξιοποιήσουν τις θετικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η MARPOL.