Τρεις νέες δημοσκοπήσεις είδαν το φως της δημοσιότητας απόψε και ρίχνουν φως στο πολιτικό σκηνικό μετά την εκλογή Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, τις φυσικές καταστροφές και την ακρίβεια.
Από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων φάνηκε ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΖΑ δεν συγκινήθηκαν με την έλευση Κασσελάκη και παραμένουν προβληματισμένοι για την εξέλιξη του κόμματος.

Καταγράφηκε φθορά της κυβέρνησης από τις φυσικές καταστροφές αλλά φαίνεται ότι είναι διαχειρίσιμη καθώς οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον οποίο περιμένουν απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα και κυρίως αυτό της ακρίβειας που είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της κοινωνίας.

Με λίγα λόγια η Νέα Δημοκρατία έχει για αντίπαλο μόνο τους πολίτες και εκεί θα πρέπει να εχει στραμμένη την προσοχή της.

Δείτε αναλυτικά όλα τα στοιχεία:

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 19 μονάδες με τους αναποφάσιστους η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Ποια τα αρνητικά στοιχεία για την κυβέρνηση

Ζήτημα ενότητας στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι υπάρχει μετά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, περίπου 6 στους 10 πολίτες (58%), όπως προκύπτει από τη μεγάλη δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη.

Την ίδια ώρα, μόλις το 17% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι ο κ.Κασσελάκης εμφανίσθηκε προ ολίγων μηνών στην πολιτική ζωή, το 27% θεωρεί ότι αυτό αποτελεί μειονέκτημα, ενώ το 46% απαντά ότι ουσιαστικά δεν τους κάνει ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Και η ίδια η δημοτικότητα του κ.Κασσελάκη όμως, φτάνει στο 28% -όπως και του Νίκου Ανδρουλάκη- με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί το προβάδισμα με ποσοστό 43%. Δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται με 39% ο κ.Κουτσούμπας, ενώ μια ανάσα πίσω από τους κ.Κασσελάκη και Ανδρουλάκη βρίσκεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ωστόσο, καμπανάκι και για την κυβέρνηση αποτελούν δύο ευρήματα της δημοσκόπησης, αφού στην ερώτηση αν θεωρούν ότι στις 100 πρώτες μέρες της η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση θετικά απαντά το 40%, ενώ ότι κινείται προς λάθος κατεύθυνση απαντά το 51%. Ομως, και στην κυβερνητική αντίδραση στις καταστροφές, το 54% απαντά ότι ήταν σε λάθος κατεύθυνση και το 39% απαντά ότι η κυβέρνηση αντέδρασε στη σωστή κατεύθυνση.

Η ανάδειξη του κ.Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν αλλάζει ουσιαστικά την εικόνα ως προς τα ποσοστά των κομμάτων. Ετσι, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 17% έναντι 32,5% της ΝΔ (διαφορά 15,5 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ στο σενάριο της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ λαμβάνει 38% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ- στο σενάριο αυτό η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα φτάνει τις 19 ποσοστιαίες μονάδες.

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 16% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Ο Κασσελάκης που δεν συγκινεί, η φθορά της κυβέρνησης λόγω Θεσσαλίας και η ακρίβεια

Διαφορά 16% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την τηλεόραση του Mega, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ λαμβάνει το 29,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,7%, το ΠΑΣΟK 10,2%, ενώ η Ελληνική Λύση παίρνει 6,1%, οι Σπαρτιάτες 3,1%. Τέλος, το ΚΚΕ στηρίζει το 7,7%, ενώ η Νίκη λαμβάνει 3,6 % και η Πλεύση Ελευθερίας το 2,6 %.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,8% Από 17,8%). Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ ενισχυμένο με 12,5% (από 11,8%), το ΚΚΕ που ανεβαίνει στο 9,5% (από 7,7%) με ισχυρή συσπείρωσε και εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, από το 17,8% των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μία μονάδα και περιορίζεται στο 16,8%, την ώρα που η ΝΔ λόγω των όσων προηγήθηκαν με τις κακοκαιρίες και τις φωτιές υφίσταται απώλεια 4,2 μονάδων (από το 40,6% των εθνικών εκλογών της 25ης Ιουνίου στο 36,4% της αποψινής δημοσκόπησης).

Όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Μητσοτάκης λαμβάνει το 45%, ενώ ο Κασσελάκης λαμβάνει το 31%.

Όσο για τη δημοφιλία του νεοκλεγέντος προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει 31% θετικές/μάλλον θετικές γνώμες, ενώ, στον αντίποδα, οι αρνητικές/μάλλον αρνητικές γνώμες καταγράφονται στο 54%.

Σε ερώτηση για το σημαντικότερο πρόβλημα των Ελλήνων, οι πολίτες απαντούν την Ακρίβεια με 36% και την Οικονομία 23%. Σε ερώτηση για τη θετική αξιολόγηση για την κυβέρνηση ψήφισε το 34%, ενώ για την αντιπολίτευση το 12%.

Η κυβέρνηση πιστώνεται στα θετικά την προσέλκυση τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την αμυντική θωράκιση της χώρας και την εξωτερική πολιτική. Αντιθέτως, συγκεντρώνει πολύ αρνητικές γνώμες για την εγκληματικότητα (70%), για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού (69%), για την αντιμετώπιση της διαφθοράς (70%) και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (74% με μόλις 14% να θεωρεί ότι τα πήγε καλά).

Επίσης η κυβέρνηση δεν «πέφτει» στη συνολική βαθμολογία για την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, 34% που είναι π.χ. ελαφρά καλύτερο από το 33% του περασμένου Μαρτίου, αν και παραμένει σαφώς χαμηλοτερο της εκλογικής επιρροής της στις εκλογές του Ιουνίου. Αντιθέτως, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να δυσαρεστεί τους πολίτες. Μόνο το 12% έχει θετική αξιολόγηση για την αντιπολίτευση από 19% τον Μάιο, με τις αρνητικές αξιολογήσεις για την κυβέρνηση να αγγίζουν το 79%.

Δημοσκόπηση Alco: 17 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη

Διαφορά 17% μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η δημοσκόπηση της Alco για την τηλεόραση του Alpha, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ 32,3% λαμβάνει, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,3%, το ΠΑΣΟ11,8%, ενώ η Ελληνική Λύση παίρνει 5%., οι Σπαρτιάτες 4,5%. Τέλος, το ΚΚΕ στηρίζει το 7,7% , ενώ η Νίκη λαμβάνει 25,% και η Πλεύση Ελευθερίας το 2,7%

Σε ερώτηση για την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη οι πολίτες απάντησαν:

40% χειρότερη
17% το ίδιο κακή
12% το ίδιο καλή
14% καλύτερη

Ως προς τα πού πρέπει να κινηθεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το γενικό κοινό, στην πλειοψηφία του ζητά να κατευθυνθεί προς την Κεντροαριστερά, σε ποσοστό 56%.

Από εκεί και πέρα οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία Daniel καθώς το 49% απαντά καθόλου, λίγο το 27% αρκετά 19%.

Στο ίδιο ερώτημα σε κατοίκους της Θεσσαλίας που επλήγη περισσότερο, το 72% δηλώνει καθόλου ή λίγο ευχαριστημένοι. Ως προς την ανταπόκριση των ενόπλων δυνάμεων στην σφοδρή κακοκαιρία, οι πολίτες εμφανίζονται ικaνοποιημένοι σε ποσοστό 68% έναντι 20% που δηλώνει όχι (στην πιο κάτω κάρτα είναι λανθασμένα αντίστροφα τα νούμερα).

πηγή: eleftherostypos.gr