Ψηφοδέλτια-μαμού δημιούργησε  ο νέος νόµος που επιτρέπει µεγάλο αριθµό υποψηφίων στις Δημοτικές εκλογές δηµιούργησε ψηφοδέλτια-µαµούθ.

Ενα ψηφοδέλτιο στο Ηράκλειο έχει γίνει viral, καθώς φτάνει σχεδόν τα 98 εκατοστά, και περιλαμβάνει 148 ονόματα. Το τεράστιο μέγεθός του,  καθιστά δυσχερές το δίπλωμά του ώστε να μπει στον φάκελο, ενώ εξίσου δύσκολο είναι να εντοπιστεί το όνομα του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου που θέλει ο ψηφοφόρος να «σταυρώσει».

Συνολικά οι υποψήφιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι 151.766 και αναλυτικότερα: 63.906 είναι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, 80.465 υποψήφιοι στις δημοτικές κοινότητες, ενώ υπάρχουν και 7.395 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Να σημειωθεί ότι ο μικρότερος υποψήφιος είναι 18 ετών και ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι 102 ετών.

Πόσοι σταυροί επιτρέπονται
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να  βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

 

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.