Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, είπε ότι το νομοσχέδιο, για το οποίο αποφασίζει σήμερα η Ολομέλεια, συνιστά τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στόχο έχει να αναβαθμίσει τους δήμους και τις περιφέρειες, να στηρίξει την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο, να εξυγιάνει δομές και διαδικασίες, με το βλέμμα τελικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, σε πλαίσιο αυξημένης διαφάνειας, λογοδοσίας και επιβράβευσης.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τον χρόνο που κατατέθηκε στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο, δηλαδή, λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έρχεται ενόψει των επικείμενων εκλογών και της νέας θητείας της αυτοδιοίκησης, που θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου, με τρόπο ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου για τους αιρετούς. Οι αιρετοί θα γνωρίζουν, εκ των προτέρων, τις αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης, και θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν, γι΄αυτές τις αλλαγές, έως την ανάληψη των καθηκόντων τους, είπε η Νίκη Κεραμέως.

Οι βασικοί στόχοι του νομοθετήματος, είπε η υπουργός Εσωτερικών, είναι η λειτουργικότητα, ο εξορθολογισμός και η λογοδοσία.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, η υπουργός Εσωτερικών επεφύλασσε ξεχωριστή αναφορά στο προσωπικό των ΝΠΔΔ των δήμων, που καταργούνται με το νομοσχέδιο. Θα είναι, όπως είπε, καλύτερη η οργάνωση και η αξιοποίηση του προσωπικού, που ανεξαρτήτως θέσης εργασίας μεταφέρεται στους δήμους.

«Σήμερα επιδιώκουμε να απαλλάξουμε τους ΟΤΑ από βαρίδια του παρελθόντος, δίνοντας κίνητρα και προοπτικές. Δήμοι και περιφέρειες που λειτουργούν αποτελεσματικά, δημοκρατικά, με έλεγχο από την αντιπολίτευση, και με λογοδοσία στους πολίτες», είπε η υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την Κυριακή προκειμένου να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους, στους 332 δήμους και τις 13 περιφέρειες. «Η προσέλευση των πολιτών είναι κομβικής σημασίας για την αντιπροσωπευτικότητα των αποτελεσμάτων, τα οποία, ιδιαίτερα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Η συμμετοχή και η ψήφος είναι αναγκαίες προκειμένου η φωνή του καθενός και της καθεμιάς να ακουστεί πιο δυνατά, να κάνει τη διαφορά», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.