Με τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αλβανία (ΚΕΑΔ), Ευάγγελο Ντουλέ, συναντήθηκε στα Τίρανα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και διαμήνυσε πως «η Ελλάδα θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας». Ο Ευάγγελος Ντουλές ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών για ζητήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Σημειώνεται πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετέχει στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, που πραγματοποιείται σήμερα στα Τίρανα. Σημειώνεται πως την εκ περιτροπής προεδρία της Διαδικασίας ασκεί η Αλβανία.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι. Ακόμη ο κ. Γεραπετρίτης είχε συναντήσεις με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρελι και τη διευθύντρια του τομέα Ευρώπης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης Αντζελίνα Άιχορστ.

Κατά την άφιξή του στην Αλβανία, ο Γ. Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο. «Οι γέφυρες που μας ενώνουν, η Ορθοδοξία που είναι η κοινή μας πολιτισμική καταγωγή, στο πρόσωπό σας βρίσκει τον πιο γνήσιο και σημαντικό εκφραστή», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη συνάντησή του. «Το έργο το οποίο έχετε επιτελέσει, αρχικώς, το ποιμαντικό σας και στη συνέχεια, το έργο σας στην Αλβανία, στην Αρχιεπισκοπή, τα τελευταία 32 χρόνια, είναι εξαιρετικά σημαντικό, και νομίζω αποτυπώνει ακριβώς αυτό το οποίο όλοι αισθανόμαστε, ένα έργο αγάπης, αλληλεγγύης και προσφοράς σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε. Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την εμπιστοσύνη της ελληνικής πολιτείας, αλλά και την απόλυτη στήριξη στο έργο του αρχιεπισκόπου και στον ίδιο και τον κάλεσε να συνεχίσει «με τον ίδιο ζήλο, με την ίδια ζέση να προσφέρετε ανιδιοτελώς, έτσι ώστε το ορθόδοξο ποίμνιο να έχει πάντοτε τον πνευματικό του ηγέτη».