Τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας στη Βαλκανική, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, αναδεικνύει η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας στη Βάρνα με βασικά θέματα στην ατζέντα την ενεργειακή συνεργασία και τη συνδεσιμότητα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναμένεται να αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης, ως στρατιωτικού, εμπορικού και ενεργειακού κόμβου, ενώ η ελληνική πλευρά εξετάζει τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και προϊόντων στο μέλλον.

Στις συζητήσεις που θα έχουν οι ηγέτες των τριών χωρών θα κυριαρχήσει ο ενεργειακός Διάδρομος Βορρά-Νότου και η διυαδυνδεσιμότητα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών (σιδηροδρομικές γραμμές), των τηλεπικοινωνιών.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήδη εξάγει και προμηθεύει με φυσικό αέριο τη Μολδαβία, ενώ μέσω του Διασυνδετήριου αγωγού IGB ήδη τετραπλασίασε τις εξαγωγές της το 2022 συμβάλλοντας στην ενεργειακή σταθερότητα στην περιοχή.

Στην ατζέντα της Τριμερούς αναμένεται να βρεθούν και θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η Διεύρυνση της Ε.Ε, συζήτηση που ξεκίνησε ήδη στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα και η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για την πέμπτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής του Τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας, που αποτελεί ελληνική πρωτοβουλία από 1994, η οποία είχε ως αρχικό αρχικό στόχο την ευρωατλαντική ενσωμάτωση Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

ΠΗΓΗ: protothema.gr