Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Χαραλαμπίδη, ζήτησε από την κυβέρνηση Διεθνείς πρωτοβουλίες για την υπενθύμιση της εισβολής και κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η φετινή χρονιά θα έπρεπε να είναι αφιερωμένη στην προβολή της Κυπριακής τραγωδίας.

«Υπάρχουν στην Αθήνα επαγγελματίες κατευναστές που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται λόγω Κυπριακού. Κι ότι επομένως πρεπει να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο. Εγώ επαναλαμβάνω μια αλήθεια και μια αυτονόητα στρατηγική εθνική θέση: Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό έχουν τον ίδιο λόγο που δεν επιλύονται: Λόγω της τουρκικής επιθετικής κι επεκτατικής πολιτικής, που αξιώνει τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας, ότι πρόοδος στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης και στο ψήφισμα που εγκρίθηκε πρόσφατα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό, λέγοντας ότι «το ψήφισμα για το Κόσοβο δεν εκφράζει την Ελλάδα και τον Ελληνισμό!».

«Θα ήταν πιο σημαντικό να ασχοληθούμε με τα 50 χρόνια αντί να εμπλέκουμε τον Ελληνισμό σε μονοπάτια επικίνδυνα» σημείωσε.