Οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού

Ικανοποίηση επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς ο χάρτης έχει βαφτεί μπλε για επτά περιφέρειες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τρία είναι τα βασικά μηνύματα που κρατούν τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Πειραιώς και τα οποία, όπως επισημαίνουν, αποδεικνύουν την πολιτική κυριαρχία -για ακόμα μία φορά- της Νέας Δημοκρατίας.

Το πρώτο είναι ότι επτά περιφέρειες έχουν ήδη βαφτεί μπλε από τον πρώτο γύρο, τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, και όπως λένε τα γαλάζια στελέχη, επιβεβαιώθηκε ξανά η εμπιστοσύνη σε πολιτικές που παράγουν λύσεις και σε πρόσωπα που παράγουν έργο. Προσθέτουν επίσης ότι και στις πόλεις, στις υπόλοιπες περιφέρειες οι υποψήφιοι που φέρουν το γαλάζιο χρίσμα έχουν περάσει όλοι στον δεύτερο γύρο και μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εξαιρετικά υψηλές πιθανότητες να κόψουν πρώτοι το νήμα στην Κυριακή που έρχεται.

Το δεύτερο στοιχείο είναι τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν οι «γαλάζιοι» περιφερειάρχες σε περιοχές όπως είναι η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος και το Νότιο Αιγαίο, τα οποία υψηλά ποσοστά ξεπερνούν τα ποσοστά που είχε λάβει η Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές. Όπως το ίδιο έκανε και οι Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και Απόστολος Τζιτζικώστας.

Και το τρίτο στοιχείο, όπως αναφέρουν τα γαλάζια στελέχη, είναι αυτό το οποίο «φωτογράφισε» και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του, δηλ. τις χαμηλές πτήσεις που συνεχίζει να καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το γεγονός ότι η παρουσία της αντιπολίτευσης στο δεύτερο γύρο περιορίζεται σε μία μόλις παρουσία, σε αυτή δηλαδή της Θεσσαλίας. Και δηλαδή το γεγονός ότι στο δεύτερο γύρο οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι έχουν ουσιαστικά σε επίπεδο περιφέρειας να αναμετρηθούν πρωτίστως με «γαλάζιους» αντάρτες.

Επισημαίνεται ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η έκτη κατά σειρά από την περίοδο που ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά προβληματίζει το υψηλό ποσοστό της αποχής πρωτίστως στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ από σήμερα κιόλας το βάρος δίνεται στην επόμενη μέρα, στη συνεργασία δηλαδή με τους αυτοδιοικητικούς. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός χθες, τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν χρώμα και φυσικά και στο σχεδιασμό ενόψει της επόμενης Κυριακής.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία εξαιρετικά συμβολική κίνηση και απευθείας από τη Βάρνα, θα βρεθεί στο Βόρειο Αιγαίο για την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή, ενώ μετά το Υπουργικό της Πέμπτης θα ακολουθήσουν τουλάχιστον δύο ακόμα περιοδείες.