Τα θεμέλια για το υπό διαμόρφωση νέο πλαίσιο συνεργασίας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (ΑΓΣ) με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, και την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε σειρά πεδίων, προς όφελος των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας, σηματοδότησε η σημερινή επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη στις εγκαταστάσεις της ΑΓΣ.

Εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία του στις εγκαταστάσεις της ΑΓΣ, όπου περιηγήθηκε και ενημερώθηκε για το πολυδιάστατο έργο και την προσφορά του ιδρύματος στον αγροδιατροφικό τομέα με ιστορία άνω του ενός αιώνα, ο κ. Αυγενάκης ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους των διαφόρων τμημάτων για τα ερευνητικά προγράμματα που «τρέχει» η σχολή, για τη γεωργία ακριβείας και το εκπαιδευτικό αγρόκτημα, αλλά και τα προϊόντα που παράγονται και ευχήθηκε «να μας δοθεί η δυνατότητα να απολαύσουμε πολλά ωραία δημιουργήματα όπως αυτό της ΑΓΣ και σε άλλα σημεία της χώρας μας».

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της σημερινής του παρουσίας στην ΑΓΣ, ο κ. Αυγενάκης, αναφερόμενος στα πεδία ενίσχυσης της συνεργασίας, πρόταξε αυτό της εκπαίδευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ισχυρά όπλα, δηλαδή γνώσεις, στους νέους που συνειδητά θα επιλέξουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα να δημιουργήσουμε τουλάχιστον 60.000 νέες θέσεις εργασίας, ή να στρέψουμε 60.000 νέους να ασχοληθούν με τη γη στην Ελλάδα», σημείωσε.

Άλλωστε, όπως διευκρίνισε, σε περιόδους δύσκολους, όπως αυτές που αντιμετωπίζει και η χώρα μας λόγω των φυσικών καταστροφών, πλημμυρών και πυρκαγιών, «η συνεργασία με την ΑΓΣ, το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ πιο έντονη, πιο ισχυρή και στενή, και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, που ούτως ή άλλως σε πολλά σημεία ταυτίζονται τα αντικείμενα, μπορούμε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας». Ο ίδιος πρόσθεσε «η γνώση πρέπει να διαχυθεί, να μεταφερθεί παντού και δεν υπάρχει νοοτροπία δικιά μου και δικιά σου, αλλά υπάρχει η επιστημονική θέση και τοποθέτηση». Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ότι όλο το προσωπικό της ΑΓΣ, ο πρόεδρός της και όλα τα στελέχη της σχολής, έχουν τη διάθεση να διοχετεύσουν όλη την επιστημονική γνώση που διαθέτουν προς όφελος των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα.

«Το άλλο επίσης πεδίο πάνω στο οποίο θέλουμε να συνεργαστούμε είναι το θέμα της γεωργικής σχολής Μεσαράς που είναι στα νότια του νομού Ηρακλείου και της αντίστοιχης σχολής που ασχολείται με το ζωϊκό κεφάλαιο στο νομό Ρεθύμνης», υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε: «σταδιακά θέλουμε η συνεργασία μας να εξελιχθεί και σε άλλα επίπεδα και σε άλλα σημεία. Μπορούμε να κάνουμε πολλά. Ο πρωτογενής τομέας και κυρίως η νοοτροπία που πρέπει να αλλάξουμε στους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτόν, θέλει σκληρή δουλειά και από πολλούς». Μάλιστα, ο ΥΠΑΑΤ τόνισε : «δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να συνεργαστούμε με ανθρώπους που έχουν ήδη δώσει δείγματα ποιότητας σωστής εκπαίδευσης, σωστής συμπεριφοράς, σωστής λειτουργίας, καθετοποίησης, ολιστικής προσέγγισης».

Την τιμή που αποτελεί για την σχολή η παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΑΓΣ και του Perrotis College Dr. Jeff Lansdale, σημειώνοντας: «η σχολή τώρα και 120 χρόνια, έχει πάντα καλές σχέσεις με την κυβέρνηση. Είμαστε ένα ιδιωτικό σχολείο, προσέχουμε αυτά που κάνουμε και με τον υπουργό θα συζητήσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε να δουλέψουμε μαζί σε όλη την Ελλάδα».

«Χαμόγελα» υποσχέθηκε στους Θεσσαλούς πληγέντες ο ΥΠΑΑΤ

Στο μεταξύ, σειρά συσκέψεων ξεκινά από σήμερα το απόγευμα έως και αύριο το βράδυ ο ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία. Πρόκειται για συσκέψεις ξεχωριστές, θεματικές, τομεακές με τα τοπικά στελέχη της αυτοδιοίκησης και με κτηνοτρόφους, αλιείς, παραγωγούς βάμβακος, ντομάτας και βιομηχανικής ντομάτας και σιτηρών, αλλά και με τους γεωπόνους και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων αγροεφοδίων καθώς και με τους συνεταιριστές.

«Θέλουμε στοχευμένα, οργανωμένα, μεθοδικά και τομεακά, να συζητήσουμε με όλους», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε: «θα ανακοινώσουμε τον οδικό χάρτη αποζημιώσεων, ενισχύσεων και προγραμμάτων, ώστε να έχουμε και εγκαταστάσεις και πολύ σύντομα να δούμε ξανά τον θεσσαλικό κάμπο και πάλι στα πόδια του».

Υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε να κάνουμε και ανακοινώσεις που θα βάλουν το “χαμόγελο” στα χείλη ανθρώπων του πρωτογενή τομέα», ο ίδιος ανέφερε: «μέχρι το τελευταίο 10ήμερο του Οκτώβρη, θα δώσουμε προκαταβολές στη ζωϊκή παραγωγή στους Θεσσαλούς».

Βέβαια, όπως έσπευσε ο ίδιος να επισημάνει, η προσπάθεια που γίνεται για να επανέλθει η κανονικότητα και πάλι στον Θεσσαλικό κάμπο ύστερα από τις πλημμύρες που τον έπληξαν «θα πάρει χρόνο, καθώς είναι μια διαρκής προσπάθεια που θέλει πολλούς να δουλέψουμε σωστά και συντονισμένα». «Εμείς θα παλέψουμε μέχρι τέλους», επισήμανε, λέγοντας δε ότι δεν αρκεί απο μόνη της η προσπάθεια της κυβέρνησης και ζητώντας συνεργασίες, σωστή ενημέρωση και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες. «Υπάρχει κόσμος πονεμένος, κόσμος ταλαιπωρημένος, κόσμος που δεν έχει γη να καλλιεργήσει αυτή τη στιγμή, δεν έχει αγροτικά μηχανήματα, εγκατάσταση να θρέψει τα ελάχιστα ζώα που του έχουν απομείνει», σημείωσε.

Για την επίσκεψη του πολωνού Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για τη Γεωργία, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στη Θεσσαλία, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε: «διανύσαμε μαζί 380 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα έως και το Αέναο της Μαγνησίας, με συγκεκριμένες στάσεις και συζητήσεις και ο ίδιος δήλωσε σοκαρισμένος από τις εικόνες που αντίκρισε».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των φυσικών καταστροφών της Θεσσαλίας και του Έβρου, έθεσε εμβόλιμα ο ΥΠΑΑΤ στη σύνοδο υπουργών Γεωργίας της Ευρώπης, ενώ όπως επισήμανε σήμερα εκ νέου την ώρα που έκανε την τοποθέτησή του, «στις οθόνες παρουσιάζονταν σκληρές μεν εικόνες, που όμως ήταν απόλυτα ακριβείς του μεγέθους των καταστροφών που συντελέστηκαν στις περιοχές».

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, η παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου γεωργίας «ομολογουμένως άλλαξε όλο το κλίμα του επιπέδου συνεργασίας που είχαμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Αυτό σημαίνει και περισσότερα χρήματα από το γεωργικό αποθεματικό, σημαίνει και μεγαλύτερη απλούστευση των διαδικασιών για την απορρόφηση χρηματοδοτήσεων που έχουμε αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να τις απορροφήσουμε έγκαιρα, λόγω των σκληρών και δυσκίνητων διαδικασιών που έχει επιβάλλει η ΕΕ».

«Τα πάντα έχουν αλλάξει και έχει ανοίξει η συζήτηση στην ΕΕ να έχουμε έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης από φυσικές καταστροφές, κάτι που δεν υπάρχει», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «αυτό έγινε με την πρωτοβουλία που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, καθιστώντας το θέμα της Θεσσαλίας ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, γιατί σήμερα είμαστε εμείς, αλλά αύριο μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει, πρώτη ως χώρα, το αίτημα για το γεωργικό αποθεματικό του 2024, με την περίοδο υποβολής να έχει οριστεί να εκκινήσει στις 15/10. «Εμείς το έχουμε ήδη καταθέσει και είμαστε η πρώτη χώρα», τόνισε και πρόσθεσε: «προχωρήσαμε έγκαιρα και οργανωμένα και έτσι έχουμε ήδη πάρει την έγκριση της ΕΕ ώστε ο ΕΛΓΑ να έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει κρατικά κονδύλια και να αποζημιώσει έγκαιρα τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ