Ο Σάκης Αρναούτογλου, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας, κατεβαίνει και πάλι στην προεκλογική αρένα. Γνωστός από την επιτυχημένη πορεία του στην παρουσίαση δελτίων καιρού στη Δημόσια Τηλεόραση, έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα τόσο στην κοινωνική όσο και στην πολιτική ζωή, καθώς το 2023 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στο «Π»παίρνει ξεκάθαρη θέση για την ένταση που χαρακτηρίζει την πολιτική ατμόσφαιρα,«διαβάζει»τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αλλά μιλά και για το «πλεονέκτημα» της αναγνωρισιμότητας.

Θεωρείτε ότι η ένταση που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό θα είναι ένας επιπλέον αρνητικός παράγοντας για τη συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες του Ιουνίου; 

Η συμμετοχή των πολιτών έχει να κάνει με την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Εδώ και καιρό, αυτή έχει χαθεί από τους πολίτες, οπότε εξηγείται η χαμηλή συμμετοχή. Η πόλωση συχνά οδηγεί σε απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα, ωθώντας τους πολίτες να αισθάνονται ότι η ψήφος τους δεν έχει καμία σημασία, υποβαθμίζοντας την ενημέρωση και το ενδιαφέρον για ευρωπαϊκά θέματα. Η πολυδιάσπαση του πολιτικού τοπίου, με πλήθος κομμάτων και ιδεολογικών τάσεων, καθιστά δύσκολη την επιλογή για τους ψηφοφόρους, οι οποίοι ίσως νιώθουν ότι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς.

Απαιτείται ειλικρίνεια και τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να απομακρυνθούν επιτέλους από την τοξικότητα και τον βίαιο λόγο. Η αντιμετώπιση της πόλωσης και η ενίσχυση της συμμετοχής στις ευρωεκλογές αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις για την Ελλάδα. Μόνο με ενεργή ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, η χώρα μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Πώς σχολιάζετε τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα πολιτικού τραμπουκισμού στη Βουλή;  

Τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα πολιτικού τραμπουκισμού στην Ελληνική Βουλή αποτελούν μια ανησυχητική εξέλιξη που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και τον σεβασμό προς τους θεσμούς. Η χρήση βίας, λεκτικής ή σωματικής, και ο εκφοβισμός βουλευτών πλήττουν την ελευθερία του λόγου και την αξιοπρέπεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Η αρνητική δημοσιότητα πλήττει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, αλλά και την εμπιστοσύνη προς τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η αντιμετώπιση του πολιτικού τραμπουκισμού και η καλλιέργεια μιας υγιούς πολιτικής κουλτούρας αποτελούν ευθύνη όλων μας. Μόνο με σεβασμό, διάλογο και κοινωνική ευαισθητοποίηση μπορούμε να διασφαλίσουμε μια καλύτερη δημοκρατία και ένα πιο ειρηνικό μέλλον για την Ελλάδα.

Ευτυχώς το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι η βίαιη στάση δεν αποτελεί κομμάτι του πολιτικού του πολιτισμού.

Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί ένα πολιτικό άνοιγμα που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν συγκινεί τους πολίτες. Πώς μπορεί να «γυρίσει» το παιχνίδι;  

Οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία που οφείλουν να τα διαβάζουν και να τα αξιολογούν τα κομματικά επιτελεία. Εγώ δεν έχω να σχολιάσω κάτι για τις δημοσκοπήσεις, παρά μόνο το πόσο μέσα έπεσαν εντέλει στις βουλευτικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά κάνω έναν αγώνα προεκλογικό, όπως πιστεύω, με ήθος και σύνεση.

Ποιο είναι το μήνυμα που εκπέμπει το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και πώς «διαβάζετε» τις εξελίξεις στο πεδίο της Κεντροαριστεράς; 

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο προσώπων πιστεύω ότι είναι ποιοτικότατο. Η ύπαρξη νέων στελεχών και η δυνατότητα ανανέωσης προσώπων και ιδεών φέρνουν αισιοδοξία για το μέλλον. Η έμφαση σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η ανισότητα, η φτώχεια και η προστασία του περιβάλλοντος, θεωρώ ότι μπορεί να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους. Η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα διανύει μια περίοδο έντονων εξελίξεων και προκλήσεων. Η πορεία της θα καθοριστεί από την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής, να αναζωογονηθεί ιδεολογικά και οργανωτικά, και να χτίσει μια εναλλακτική πρόταση που να εμπνέει και να πείθει τους πολίτες. Η υιοθέτηση μίας ανοιχτής, συμμετοχικής και ρεαλιστικής προσέγγισης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγέννηση και την επιστροφή στην εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει διαχρονικά την πραγματική Κεντροαριστερά και το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο μπορεί να υπηρετήσει τον αγώνα αυτόν.

Είστε ένας άνθρωπος με βαθύ αποτύπωμα στον χώρο σας και ταυτόχρονα είστε αυτό που λέμε αναγνωρίσιμος. Πώς απαντάτε στη κριτική που ασκείται στα κόμματα για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων με τα λεγόμενα και «λαμπερά» πρόσωπα;  

Η αναγνωρισιμότητα, από μόνη της, δεν εγγυάται την υποστήριξη των ψηφοφόρων. Εάν δεν συνοδεύεται από ουσιαστικές προτάσεις, ηθική και αποτελεσματική δράση, η αναγνωρισιμότητα μπορεί να λειτουργήσει επιφανειακά, οδηγώντας σε μία προσωρινή άνοδο δημοτικότητας, χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο στις εκλογές. Η αναγνωρισιμότητα δύναται να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολιτικούς αντιπάλους ή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αβάσιμες φήμες και αρνητική δημοσιότητα μπορούν να πλήξουν την εικόνα ενός αναγνωρίσιμου πολιτικού, επηρεάζοντας αρνητικά την πορεία του. Είναι σημαντικό οι ψηφοφόροι να αξιολογούν κριτικά τους υποψηφίους, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την αναγνωρισιμότητα, αλλά και τις προτάσεις, τις ικανότητες, την επαγγελματική τους πορεία και την ηθική τους στάση. Η ψηφοφορία με βάση την ουσία και την κριτική σκέψη αποτελεί θεμέλιο λίθο μίας υγιούς και δημοκρατικής πολιτικής κουλτούρας. Παράλληλα, οι θεσμοί και οι διαδικασίες οφείλουν όμως να διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους υποψηφίους.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο