Εξαιρετικά κρίσιμες χαρακτηρίζει τις προσεχείς ευρωεκλογές η πρώην βουλευτής και υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ Νόνη Δούνια, επισημαίνοντας με νόημα ότι «η Ευρώπη δεν είναι κάτι μακρινό από εμάς». Η ίδια μας μιλάει για τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν η ΕΕ και η χώρα μας το επόμενο διάστημα, λέγοντας ότι«η Ευρώπη είναι η “γειτονιά μας” και ό,τι γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο μας αφορά όλους».

Οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές μέσω ακραία πόλωσης. Πιστεύετε ότι αυτό το κλίμα θα απομακρύνει τους ψηφοφόρους από τις κάλπες;  

Δυστυχώς, όντως υπάρχει αυτή η ακραία πόλωση. Το κλίμα της τοξικότητας είναι διάχυτο, με την αντιπολίτευση να προσπαθεί να μετατοπίσει το πολιτικό σκηνικό από τα ουσιαστικά προβλήματα του κόσμου σε κάποια ευκαιριακά θέματα, που θέλει να χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά, για να βλάψει εκλογικά την κυβέρνηση.Σίγουρα, αυτή τοξικότητα απωθεί τους πολίτες. Θεωρώ, όμως, ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων θα προσέλθει στις κάλπες, μιας και γνωρίζει πολύ καλά τη μεγάλη βαρύτητα της ψήφου της. Και εκεί, στις κάλπες, τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν είναι το έργο και οι θέσεις του κάθε κόμματος. Η ουσία, δηλαδή, και όχι το φαίνεσθαι.

Δεδομένου ότι οι ευρωκάλπες ενδείκνυνται για «χαλαρή» ψήφο, εκτιμάτε ότι η ΝΔ θα εισπράξει δυσαρέσκεια ή αποχή; 

Κατ’ αρχάς διαφωνώ ότι οι ευρωκάλπες ενδείκνυνται για «χαλαρή» ψήφο. Οι ευρωεκλογές αποσκοπούν στην εκλογή των προσώπων που θα μας αντιπροσωπεύσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου, όπως γνωρίζετε, λαμβάνονται πολύ σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον μας. Είτε αφορούν τις κοινωνικές πολιτικές, τη μετανάστευση, το κράτος δικαίου, την οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό,είτε κάθε άλλη πρόκληση, που καλείται να αντιμετωπίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,έχουν εξαιρετικά σημαντικές συνέπειες, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η Ευρώπη δεν είναι κάτι μακρινό από εμάς. Είναι η «γειτονιά μας». Και ό,τι γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο μας αφορά όλους! Δεν υπάρχει περιθώριο, λοιπόν, για καμία «χαλαρή» ψήφο. Θέλουμε υπεύθυνη, σκεπτόμενη ψήφο.

Ως προς το αν η Νέα Δημοκρατία θα εισπράξει δυσαρέσκεια ή αποχή, θα ήθελα να επισημάνω ότι μια κυβέρνηση κρίνεται συνολικά για το έργο της. Σίγουρα έχουν γίνει κάποια λάθη. Ποιος δεν κάνει κανένα λάθος, άλλωστε; Όμως η Νέα Δημοκρατία έχει και ένα πολύ σημαντικό έργο να επιδείξει.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει ταυτιστεί με την κοινωνική πρόοδο, την εθνική ενότητα, τις μεταρρυθμίσεις και τις εμβληματικές τομές. Και έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι το κόμμα της ευθύνης και των ιστορικών αγώνων.

Κατά τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ισχυρά και σταθερά και η ανεργία κινείται πλέον σε μονοψήφια νούμερα. Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας μας αποκαταστάθηκαν και ενισχύονται διαρκώς. Βγήκαμε από την ενισχυμένη εποπτεία και ενταχθήκαμε, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, στην επενδυτική βαθμίδα. Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε την Ελλάδα να σταθεί όρθια σε διαδοχικές δυσκολίες που συνάντησε: από τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο μέχρι την τριετή πανδημία. Και από τις προκλήσεις των γειτόνων μας στο Αιγαίο μέχρι τη διεθνή ενεργειακή κρίση και τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν περίτρανα πως, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε όταν άλλα κόμματα ήταν στην εξουσία, με τη Νέα Δημοκρατία η χώρα πάει σταθερά μπροστά. Αυτή η πορεία προς την ανάπτυξη της χώρας πρέπει να συνεχιστεί.

Και είμαι σίγουρη ότι αυτό θα «αποτυπωθεί» στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών; 

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι εξαιρετικά κρίσιμες! Τόσο εθνικά όσο και διεθνώς. Το διακύβευμα είναι διπλό: Αφενός, η αναμέτρηση θα κρίνει αν η χώρα θα συνεχίσει να έχει πολιτική σταθερότητα, αν θα μείνει δηλαδή στον δρόμο των αλλαγών και της προόδου. Και αν θα πετύχει, τελικά, τους στόχους που έχει θέσει με ορίζοντα το 2027.Αφετέρου, οι ευρωκάλπες θα αναδείξουν την πολιτική δύναμη που επιθυμούν οι Έλληνες να τους εκπροσωπεί στην Ευρώπη. Ποια παράταξη πιστεύουν ότι είναι δοκιμασμένη και ικανή, ώστε να δυναμώσει την εθνική φωνή έξω από τα σύνορά μας. Στις 9 Ιουνίου αποφασίζουμε όλοι μαζί για τη χώρα μας και την Ευρώπη που θέλουμε να έχουμε.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη; 

Θα έλεγα ότι, μέσω των ευρωεκλογών, οι πολίτες θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στα κόμματα. Σίγουρα, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θετικά ή αρνητικά, πιστώνονται κυρίως στους προέδρους των κομμάτων. Αν και, σίγουρα,«αποτυπώνουν» και κάποια στοιχεία συνολικά για την πορεία και τη δυναμική της πολιτικής τους.Το μήνυμα, δηλαδή, σίγουρα θα σταλεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τώρα, εναπόκειται στα ίδια τα όργανα της κάθε κεντροαριστερής παράταξης το πόσο μεγάλο βάρος θα δώσουν στο εκλογικό αποτέλεσμα, για να προβούν σε μια ολική αναδιαμόρφωσή τους.

Τα αρμόδια θεσμικά όργανα και οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για να αποφασίσουν σχετικά.

Το ξεκάθαρο και άνετο προβάδισμα που καταγράφει η ΝΔ σε όλες τις δημοσκοπήσεις μήπως λειτουργεί αποσυσπειρωτικά για τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους; 

Δεν το πιστεύω. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνηση και την πολιτική της. Και δείχνουν μια τάση του κόσμου. Προσωπικά, θεωρώ ότι η καλύτερη δημοσκόπηση –και η μόνη απόλυτα αξιόπιστη– είναι αυτή των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους επιλέγουν να την ψηφίσουν, οπότε δεν επηρεάζονται κατ’ ουδένα τρόπο από ό,τι λέγεται ή ακούγεται. Θα δώσουν δυναμικό «παρών» στις κάλπες!

Η αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει προσδώσει εθνικά χαρακτηριστικά στις ευρωεκλογές. Τι απαντάτε; 

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει την πολιτική κρισιμότητα της μάχης των ευρωεκλογών, γιατί, πολύ απλά, αυτή υπάρχει! Οι ευρωεκλογές γίνονται με εθνική κάλπη και διεξάγονται σε ένα εξαιρετικά τεταμένο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον.Σε αυτές θα κριθεί το ποιος θέλουν οι πολίτες να τους αντιπροσωπεύει στην Ευρώπη. Ποιος δηλαδή θεωρούν ότι μπορεί να διεκδικήσει στην Ευρώπη περισσότερα για την Ελλάδα. Πρόκειται όντως για μια πολύ κρίσιμη επιλογή.

Με δυο λόγια, πώς θα χαρακτηρίζατε την προηγούμενη θητεία σας στη Βουλή των Ελλήνων;

Θα τη χαρακτήριζα άκρως παραγωγική και δημιουργική. Με πολύ τρέξιμο, αλλά και την ηθική ανταμοιβή τού ότι ένιωθα πως «βάζω το δικό μου λιθαράκι» στο να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα των συμπολιτών μου.

Τα τέσσερα χρόνια της κοινοβουλευτικής μου θητείας εργάστηκα με απόλυτη αφοσίωση και συνέπεια.Υπήρξα Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, καθώς και της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής.

Ασχολήθηκα ιδιαίτερα με τα θέματα του αθλητισμού και της οδικής ασφάλειας, πραγματοποιώντας συναντήσεις με πολλούς αρμόδιους φορείς, αρθρογραφώντας και μιλώντας δεκάδες φορές, τόσο στην Ολομέλεια της Βουλής όσο και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές για πολλά σχετικά ζητήματα.

Ποια είναι τα βασικά θέματα με τα οποία θέλετε να καταπιαστείτε στην Ευρωβουλή;

Με ενδιαφέρουν πολλοί τομείς, στους οποίους μπορώ να συμβάλλω, αν οι συμπολίτες μου μού δώσουν τη δυνατότητα.

Πρώτον, θα παλέψω για την ισχυροποίηση της γυναίκας στην Ευρώπη. Η ισότητα των φύλων πρέπει από «ευχολόγιο» να γίνει απτή, άνευ αμφισβητήσεως, πραγματικότητα.

Δεύτερον, θα ήθελα να ασχοληθώ με το μείζον θέμα της παραβατικότητας των ενηλίκων, το οποίο μέρα με τη μέρα παίρνει, δυστυχώς,τεράστιες διαστάσεις.

Τρίτον, θα ήθελα να καταπιαστώ με πρωτοβουλίες και δράσεις που θα οδηγήσουν τη νέα γενιά, που βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας, να νιώθει ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και ότι μπορεί να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα στη χώρα της. Οφείλουμε να στηρίξουμε τα σπουδαία αυτά μυαλά της Ελλάδας και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να συμβάλλω στο «braingain» της πατρίδας μας.

Τέλος, με ενδιαφέρουν διαχρονικά ο αθλητισμός και το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και θα κάνω ό,τι μπορώ για να ενισχυθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κλείνοντας τη συνέντευξή μας, θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας μια πασχαλινή ανάμνηση. 

Μία από τις πιο αγαπημένες μου αναμνήσεις είναι η περιφορά του Επιταφίου στην Ύδρα, που καταλήγει στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα, συγκινητικά και γραφικά θρησκευτικά έθιμα της Ύδρας, αλλά και όλης της Ελλάδας, που αξίζει να δει ο καθένας.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

φωτό Ιωάννης Κούκορας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο