Ο πολιτικός γελοιογράφος Στιβ Μπελ, έκανε γνωστή στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, την απόλυσή του από τον Guardianο επειδή κατηγορήθηκε από την εφημερίδα για αντισημιτισμό.

Η απόφαση ελήφθη όταν ο Μπελ παρέδωσε για δημοσίευση σκίτσο το οποίο απεικονίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου με γάντια του μποξ και κρατώντας νυστέρι να ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση στο στομάχι του, πάνω στο οποίο έχει χαράξει την Λωρίδα της Γάζας ενώ η λεζάντα γράφει: «Κάτοικοι της Γάζας φύγετε τώρα», παραπέμποντας στην οδηγία του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν στο νότο για να σωθούν, πριν την αναμενόμενη χερσαία εισβολή.

Εκπρόσωπος του Guardian, δήλωσε για την συνεργασία με τον Μπελ: «Έχει ληφθεί απόφαση να μην γίνει ανανέωση στο συμβόλαιο του Στιβ Μπελ. Οι γελοιογραφίες του Στιβ Μπελ έχουν αποτελέσει σημαντικό μέρος για τον Guardian για περισσότερα από 40 χρόνια. Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο».

Από την πλευρά του ο σκιτσογράφος με αναρτήσεις του στο X έκανε γνωστό πως έλαβε ένα «παράξενο κρυπτογραφημένο μήνυμα» κατά την διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης με εργαζόμενο στον Guardian το οποίο έκανε αναφορά σε «λίβρα σάρκας» και αφού ήδη είχε στείλει το επίμαχο σκίτσο για δημοσίευση. Ο ίδιος απάντησε στο μήνυμα πως δεν καταλαβαίνει το νόημα για να λάβει μια ακόμα πιο σιβυλλική απάντηση που έγραφε: «Οι Εβραίοι μπλοκάρουν, «λίβρα σάρκας», αντισημιτικό σχήμα λόγου, ήταν ξεκάθαρα ολοφάνερο, ο καθένας θα μπορούσε να το δει».

Μετά την απόλυση του Βρετανού γελοιογράφου και τις δικές του αποκαλύψεις για το θέμα, η ιστοσελίδα Independent αναφέρει πως το πιο πιθανό είναι ότι το πολιτικό σκίτσο του Μπελ παραπέμπει στον χαρακτήρα του Εβραίου τοκογλύφου Σάιλοκ από το έργο του Σαίξπηρ «Ο έμπορος της Βενετίας». Ο Σάιλοκ στο έργο του Σαίξπηρ απαιτούσε μια «λίβρα σάρκας» από τον έμπορο Αντόνιο, που δεν μπορούσε να πληρώσει το χρέος του προς τον τοκογλύφο.

Ο Μπελ, αρνήθηκε πως το σκίτσο του είναι αντισημιτικό και υποστήριξε πως πρόκειται για αναφορά σε σκίτσο του σκιτσογράφου Ντέιβιντ Λεβίν το 1966, όπου απεικονίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον να σηκώνει την μπλούζα του και να αποκαλύπτει τον χάρτη του Βιετνάμ χαραγμένο στην κοιλιά του! Πράγματι, το 1966 ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποβληθεί σε επέμβαση χολής και μόλις βγήκε από το νοσοκομείο έδωσε συνέντευξη Τύπου κατά την διάρκεια της οποίας σήκωσε την μπλούζα του για να δείξει στους δημοσιογράφους την ουλή της επέμβασης.