«Ο πρόεδρός μας, εκφράζοντας ένα νέο προοδευτικό όραμα για τη σύγχρονη Αριστερά, θα οικοδομήσει ένα νέο σύγχρονο όραμα, το οποίο θα δώσει κυβερνητική προοπτική στον ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει στο «Π» ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς.

Προσθέτει, δε, πως «για να δημιουργηθεί νέα προοπτική νίκης, πρέπει να αλλάξουμε ριζικά το κόμμα», ενώ θεωρεί «χρέος όλων στον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουμε την ανάγκη της κοινωνίας για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου».

Γενικά στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές, επικρατεί ένας αναβρασμός, που επιτάθηκε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τελικά τι φταίει;

Είναι φυσιολογικό,μετά τις διαδοχικές εκλογικές ήττες που υπέστη ο πολιτικός μας χώρος, αλλά και μια αντιπαραθετική εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος, να υπάρχει ένα κλίμα έντασης. Εξάλλου, όταν γεννιέται κάτι καινούργιο, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν και «ωδίνες». Είναι πασίδηλο ότι αποτελεί απαίτηση της πλειοψηφίας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξουμε ριζικά το κόμμα, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα προοπτική νίκης.

Ο πρόσφατα εκλεγείς πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης, μπορεί να ηρεμήσει τα «ταραγμένα νερά» και να ξεκινήσει μια νέα πορεία για την παράταξη; 

Σκοπός του νέου προέδρου είναι να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια νικηφόρα πορεία. Για να συμβεί αυτό, γνωρίζει καλά ότι θα πρέπει να πορευτούμε με αίσθημα ενότητας και ευθύνης. Ο ίδιος ο πρόεδρός μας, Στέφανος Κασσελάκης, εκφράζοντας ένα νέο προοδευτικό όραμα για τη σύγχρονη Αριστερά και ερχόμενος σε αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες, θα οικοδομήσει με τη βοήθεια όλων μας ένα νέο σύγχρονο όραμα,το οποίο θα δώσει κυβερνητική προοπτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταθέσει ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό και οραματικό κυβερνητικό πρόγραμμα που να αφορά και να συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Είναι γεγονός ότι μια μεγάλη ομάδα από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν αμφισβητεί ευθέως, στέκεται παθητικά απέναντι στον νέο πρόεδρο. Πολλοί δεν δέχτηκαν να αναλάβουν Τομείς Κοινοβουλευτικής Εργασίας.Πώς κρίνετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση;

Είναι λογικό, μετά από μια εσωκομματική εκλογική διεργασία για την επιλογή προέδρου, να υπάρχουν διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό του κόμματος. Πιστεύω ότι με το πέρασμα του χρόνου θα αμβλυνθούν οι γωνίες και θα επικρατήσουν η λογική και η ενότητα ανάμεσα στο στελεχιακό μας δυναμικό.

Η καθολική απαίτηση της κοινωνίας για ένα γενναίο άλμα προς το μέλλον δεν μπορεί παρά να ακολουθηθεί από το σύνολο των στελεχών μας.Στην παρούσα χρονική συγκυρία, είναι καθολικό το αίτημα της κοινωνίας για ατομική και κοινωνική προκοπή. Δεν υπάρχει περιθώριο για προσωπικές στρατηγικές και δεν ενδιαφέρει την κοινωνία η αυτοαναφορικότητα των στελεχών. Όλοι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να κάνουμε τη ρήξη με το «παλιό» μέσα μας και να πορευτούμε με ενότητα για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης στη χώρα.

Θα αποκλείατε μια διάσπαση, ή έστω αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, στον δρόμο προς το Συνέδριο;

Αυτό το οποίο πρέπει να απασχολεί όλους μας στην παρούσα συγκυρία είναι η ενότητα αλλά και η διεύρυνση της εκλογικής μας βάσης. Είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αλλά και σημαντικές δυνάμεις της κοινωνίας, οι οποίες δεν ήταν ενταγμένες στις κομματικές διαδικασίες έως σήμερα, θα έρθουν να ενισχύσουν τη συγκρότηση του νέου προοδευτικού μετώπου.

Πιστεύω ότι, στη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών μας, θα πρυτανεύσουν η σύνεση, η λογική και η ανάγκη προστασίας όλων όσα με κόπο κατάφερε, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η σύγχρονη Αριστερά, αλλά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη στη χώρα.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης συναντήθηκε με τον Χάρη Δούκα, υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, και συζήτησαν «μια προοδευτική διοίκηση της Αθήνας». Κατά πόσο μια συνεργασία των δύο δημοτικών παρατάξεων μπορεί να αποτελέσει«πρόκριμα» ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έτεινε ήδη χείρα φιλίας προς τις προοδευτικές δυνάμεις του χώρου κατά την προεκλογική περίοδο. Είναι χρέος όλων μας να εκφράσουμε την ανάγκη της κοινωνίας για την έκφραση και την ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτελέσει τον πυλώνα αυτής της διαδικασίας και θέλω να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι σύντομα οι δυνάμεις της προόδου θα αποτελέσουν ξανά πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.

Η Κεντροαριστερά στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Μόνο με την ένωση των δυνάμεών της από τη βάση, αλλά και μια ηγεσία που να εμπνέει, μπορεί να καταστεί ξανά κυρίαρχο ιδεολογικό και κοινωνικό ρεύμα.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο