Ο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο των επαφών του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισαάκ Χέρτσογκ, συναντήθηκε σήμερα με μέλη οικογενειών των απαχθέντων και αγνοούμενων Ισραηλινών και τους υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

«Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα, θα ψάξουμε κάθε δρόμο για να επιτύχουμε την απελευθέρωσή τους, αυτό είναι το ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για τις Ηνωμένες Πολιτείες» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στις οικογένειες των ομήρων, ενώ πρόσθεσε πως το Ισραήλ θα παραμείνει ένα προστατευμένο μέρος για τους Εβραίους και η κυβέρνησή του θα κάνει τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο νομικός εκπρόσωπος των οικογενειών, τόνισε, πως ένας από τους λόγους της επίσκεψης του Μπάιντεν στο Ισραήλ ήταν η επιθυμία του να τους συναντήσει αυτοπροσώπως, ενώ οι οικογένειες, από την πλευρά τους, «ζήτησαν από τον πρόεδρο να ασκήσει πίεση στους προέδρους του Κατάρ, της Αιγύπτου και της Τουρκίας για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου» και να εργαστεί για την εισαγωγή φαρμάκων για τους συγγενείς τους στη Λωρίδα της Γάζας. Ζήτησαν επίσης «τη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών στην άσκηση διεθνούς πίεσης στη Χαμάς, προκειμένου να οδηγήσει στην άμεση απελευθέρωση όλων των απαχθέντων και αγνοουμένων».

Ακόμη, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα «πρωτοφανές πακέτο βοήθειας για το Ισραήλ» σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ «πάντα φρόντιζαν ώστε το Ισραήλ να διατηρεί το στρατηγικό του πλεονέκτημα στην περιοχή», ενώ πρόσθεσε πως η Ούασινγκτον θα φροντίσει για την αποστολή προμηθειών για τη συντήρηση του Iron Dome.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ανέφερε, ότι η απόφασή του να ταξιδέψει στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου «έχει ένα τίμημα» και φρόντισε να θέσει δύσκολες ερωτήσεις στον Νετανιάχου, για «να λάβει διευκρινίσεις και μια πραγματική αξιολόγηση του τρόπου επίτευξης των στόχων» στο πεδίο της μάχης.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ακόμα ότι θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και στην Παλαιστινιακή Αρχή ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας ότι «αυτό είναι που χρειάζονται οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα», καθώς οι περισσότεροι δεν σχετίζονται με τη Χαμάς και δεν εκπροσωπούνται από αυτή.