Το κοινοβούλιο της Ρωσίας, ολοκλήρωσε την ψήφιση ενός νομοσχεδίου, που μεταβάλει τη στάση της Μόσχας στο θέμα των πυρηνικών δοκιμών σε μια περίοδο μεγάλης έντασης παγκοσμίως.

Η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ολοκλήρωσε τη δεύτερη και τρίτη ανάγνωση ενός νομοσχεδίου που ανακαλεί εκ μέρους της Ρωσίας την επικύρωση της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT).

Η κάτω βουλή ενέκρινε ομόφωνα και τις δύο αναγνώσεις με 415 ψήφους υπέρ και 0 κατά.

Ο Πούτιν είχε παροτρύνει στις 5 Οκτωβρίου την Κρατική Δούμα να κάνει αυτή την αλλαγή προκειμένου να «αντικατοπτρίσει» τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες υπέγραψαν αλλά ποτέ δεν επικύρωσαν τη Συνθήκη του 1996.

«Αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη μας ενώπιον των πολιτών μας, προστατεύουμε τη χώρα μας. Αυτό που συμβαίνει στον κόσμο σήμερα είναι αποκλειστικό λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν.

Σήμερα, η κρατική τηλεόραση, έδειξε σπάνια πλάνα του Πούτιν με τον ίδιο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο να συνοδεύεται από αξιωματικούς του ναυτικού που μετέφεραν το λεγόμενο πυρηνικό βαλιτσάκι με τους κωδικούς των πυρηνικών το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δοθεί εντολή για πυρηνικό πλήγμα.

Η Ρωσία λέει ότι δεν θα επαναλάβει τις ατομικές δοκιμές αν δεν το κάνει η Ουάσινγκτον, αλλά οι ειδικοί στον έλεγχο των εξοπλισμών ανησυχούν ότι μπορεί να οδεύει προς μια δοκιμή που η Δύση θα εκλάβει ως ρωσική πυρηνική κλιμάκωση εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.